Гърция въведе нови стриктни мерки срещу Covid-19 Снимка: © Getty Images

Гръцкото правителство обяви нова серия от ограничителни мерки заради увеличения борй на случаите на Covid-19 в цялата страна.

Баровете, ресторантите и всички други заведения за хранене в района на Атина и островите от региона на Атика, които обслужват посетителите си на място, ще бъдат принудени да затварят в полунощ. Отварянето може да стане не по-рано от 7 ч. на следващата сутрин.

Заведенията, които предлагат храна за вкъщи, могат да продължат да работят както обикновено. В районите с тежка епидемиологична обстановка се налага ограничение за броя на присъстващите на масови мероприятия до 50 души. Засега мярката ще важи до 24 август.

Ограниченията вече важат за района на Крит, Източна Македония и Тракия и региона на Атика, Солун, Халкидики, Лариса и Корфу, както общините Миконос, Парос, Санторини, Волос, Катерини, Родос, Антипарос, Закинтос и Кос.

Специални мерки се предвиждат за островите Парос и Антипарос, включително задължение за носене на маски както на открити, така и на закрити обществени места, и забрана за всички масови събрания с повече от 9 души.

Всички служители в държавния и частния сектор, които са част от високорискова група, са длъжни да работят от вкъщи най-рано до 24 август, когато се очаква да се провери ефектът от нововъведените ограничения.

ЖИВОТЪТ И ДРУГИ НЕЩА E33

За миналото денонощие гръцките власти отчетоха нови 254 случая на Covid-19 и две жертви на заобляването. Общият брой на смъртните случаи в страната е 223, а средната възраст на починалите е 77 г. Почти всички от тях са имали съпътстващо заболяване. Само два от новите случая са засечени на граничните пунктове на Гърция.

Въпреки подобната здравна обстановка с България: Граждани на Чехия ще влизат в Гърция без PCR

В петък премиерът Кириякос Мицотакис се обърна към младите хора в Гърция с призив да бъдат по-внимателни и да не се заблуждават, че са неуязвими на болестта.

"Аз също имам деца на 17, 23 и 22 години и знам колко безгрижна е тази възраст", коментира Мицотакис, апелирайки към младежите да не подценяват опасността от пренасяне на заразата към родителите и по-възрастните роднини.

В последните няколко седмици пациентите от възрастовата група под 40 г. се увеличават значително. Здравните служби засичат все повече случаи на нарушения на препоръките за социално дистанциране в нощните заведения от страна на по-младите туристи и местни жители.

Мицотакис призова всички граждани да носят маски, докато се намират на публични места - особено ако са уязвимо здравословно състояние.

Задължително е и носенето на предпазни маски във всички центрове за настаняване на бежанци и в други социални домове за работа с имигранти.

Ще бъде въведено превантивно тестване за коронавирус на хората, които се връщат от ваканция в домовете за грижи за възрастни хора и на служителите в увеселителните заведения.

Гръцките власти препоръчват на всеки, който се връща от пътуване в гъстонаселен регион, да носи маска на всички открити или закрити публични места за период от една седмица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023

Гуинет Палтроу спечели един цял долар, след като съдът я оправда за ски катастрофата

Съдебното жури отсъди в полза на актрисата и с това беше сложена развръзката на странния съдебен процес около ски инцидент

09:16 - 31.03.2023