Гърция въведе нови стриктни мерки срещу Covid-19 Снимка: © Getty Images

Гръцкото правителство обяви нова серия от ограничителни мерки заради увеличения борй на случаите на Covid-19 в цялата страна.

Баровете, ресторантите и всички други заведения за хранене в района на Атина и островите от региона на Атика, които обслужват посетителите си на място, ще бъдат принудени да затварят в полунощ. Отварянето може да стане не по-рано от 7 ч. на следващата сутрин.

Заведенията, които предлагат храна за вкъщи, могат да продължат да работят както обикновено. В районите с тежка епидемиологична обстановка се налага ограничение за броя на присъстващите на масови мероприятия до 50 души. Засега мярката ще важи до 24 август.

Ограниченията вече важат за района на Крит, Източна Македония и Тракия и региона на Атика, Солун, Халкидики, Лариса и Корфу, както общините Миконос, Парос, Санторини, Волос, Катерини, Родос, Антипарос, Закинтос и Кос.

Специални мерки се предвиждат за островите Парос и Антипарос, включително задължение за носене на маски както на открити, така и на закрити обществени места, и забрана за всички масови събрания с повече от 9 души.

Всички служители в държавния и частния сектор, които са част от високорискова група, са длъжни да работят от вкъщи най-рано до 24 август, когато се очаква да се провери ефектът от нововъведените ограничения.

ЖИВОТЪТ И ДРУГИ НЕЩА E33

За миналото денонощие гръцките власти отчетоха нови 254 случая на Covid-19 и две жертви на заобляването. Общият брой на смъртните случаи в страната е 223, а средната възраст на починалите е 77 г. Почти всички от тях са имали съпътстващо заболяване. Само два от новите случая са засечени на граничните пунктове на Гърция.

Въпреки подобната здравна обстановка с България: Граждани на Чехия ще влизат в Гърция без PCR

В петък премиерът Кириякос Мицотакис се обърна към младите хора в Гърция с призив да бъдат по-внимателни и да не се заблуждават, че са неуязвими на болестта.

"Аз също имам деца на 17, 23 и 22 години и знам колко безгрижна е тази възраст", коментира Мицотакис, апелирайки към младежите да не подценяват опасността от пренасяне на заразата към родителите и по-възрастните роднини.

В последните няколко седмици пациентите от възрастовата група под 40 г. се увеличават значително. Здравните служби засичат все повече случаи на нарушения на препоръките за социално дистанциране в нощните заведения от страна на по-младите туристи и местни жители.

Мицотакис призова всички граждани да носят маски, докато се намират на публични места - особено ако са уязвимо здравословно състояние.

Задължително е и носенето на предпазни маски във всички центрове за настаняване на бежанци и в други социални домове за работа с имигранти.

Ще бъде въведено превантивно тестване за коронавирус на хората, които се връщат от ваканция в домовете за грижи за възрастни хора и на служителите в увеселителните заведения.

Гръцките власти препоръчват на всеки, който се връща от пътуване в гъстонаселен регион, да носи маска на всички открити или закрити публични места за период от една седмица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024