Въпреки че епидемичната обстановка в Чехия и България е подобна, Гърция ще отмени задължителния PCR-тест при влизане на чехи на своя територия. Това обяви премиерът на Чехия – Андрей Бабиш, след разговор с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис.

Бабиш сподели новината в своя „Фейсбук“ профил на обяд в четвъртък: „След моята лична намеса и въз основа на нови данни за епидемиологичната ситуация в Чешката република, които предоставихме на гръцката страна, Чехия ще бъде премахната от списъка на държавите, чиито граждани са задължени да се подложат на тест за Covid-19 при влизане в Гърция“.

Тази промяна идва само три дни след като гръцките власти вкараха страната в списък заедно с Швеция, Белгия, Испания и Нидерландия. Гражданите на тези страни трябва да покажат отрицателен PCR-тест на граничните пунктове в южната ни съседка, за да бъдат допуснати без карантина, от 17 август. Изглежда обаче е въпрос на време Мицотакис да премахне официално ограниченията за Чехия.

Страната с население 10,7 млн. души отчете 288 нови случая на Covid-19 в сряда, като общият брой на заразените от началото на епидемията там е 19 075. Смъртните случаи са 391, а между 100 и 200 са тези, които се лекуват в болници – по информация на expats.cz.

На 1 юни положителните проби в страната бяха 9325, което значи, че за около два месеца и половина са нараснали с над 9 хиляди.

За справка – в сряда България отчете 210 заразени, а в четвъртък – 171, като при последните данни се оказа, че малко над 3% от всички тестове са положителни. Активните случаи спаднаха до 4932, след като отчетохме 325 излекувани за едно денонощие, а общо регистрираните заразени са 13 893. Жертвите у нас са 482.

Осезаемата разлика с Чехия е, че у нас много повече пациенти се намират в болници – 834, а 63 от тях са в интензивни отделения. От 1 юни насам случаите на коронавирус са нараснали с над 11 000.

Въпреки всички тези сравнения – българите трябва да предоставят отрицателен PCR-тест при влизане в Гърция. Той трябва да не е направен по-късно от 72 часа преди минаването през граничен пункт.

Същото ограничение за чехите щеше да бъде прието, но властите започнаха преговори с гръцките си колеги. По информация на expats.cz – епидемиолози и хигиенисти от двете страни са провели дълги разговори, за да се запознаят с обстановката в държавите и се очакваше „мярката на Гърция да не продължи дълго“, както прогнозира успешно външният министър Томаш Петричек.

Наред с Хърватия, Гърция е една от най-популярните летни дестинации за чешките граждани. Според главния епидемиолог в Чешката република – Ярмила Разова, това лято се очаква 32 000 нейни сънародници да осъществят туристическо пътуване до южната ни съседка.

По думите ѝ – основното притеснение на чешките граждани при първоначално наложените ограничения от страна на Атина било свързано с цената на PCR-тестовете. Те струват 1674 чешки крони (малко над 63 евро). Друга от грижите им била, че в някои центрове отнема цели дни, за да могат резултатите да излязат, а много от тях не работели през уикендите.

Още в началото на седмицата някои туристически агенции в Чешката република планираха да помогнат на клиентите си, като покрият цената на тестовете им при пътуване в Гърция. По информация на praguemorning.cz и expats.cz – става въпрос за „CK Alexandria“ и „CK Cedok“. Това обаче, изглежда, няма да им се наложи.

Междувременно Гърция обяви нови рекордни 262 случая на коронавирус през последното денонощие, с което надмина заразените на дневна база в България (171). Националната организация за обществено здраве в страната съобщи, че 22 от положителните проби са засечени на пунктовете, в които се влиза в Гърция и се водят „внесени“ случаи, съобщи ekathimerini.com. Очаква се още от следващата седмица въвеждане на карантина в райони с голям брой заразени.


Прочетете още:

След 262 случая на Covid: Гърция обмисля частична блокада и контрол върху младите

Covid-19: Над 300 излекувани, но броят на починалите отново е висок


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента