Въпреки че епидемичната обстановка в Чехия и България е подобна, Гърция ще отмени задължителния PCR-тест при влизане на чехи на своя територия. Това обяви премиерът на Чехия – Андрей Бабиш, след разговор с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис.

Бабиш сподели новината в своя „Фейсбук“ профил на обяд в четвъртък: „След моята лична намеса и въз основа на нови данни за епидемиологичната ситуация в Чешката република, които предоставихме на гръцката страна, Чехия ще бъде премахната от списъка на държавите, чиито граждани са задължени да се подложат на тест за Covid-19 при влизане в Гърция“.

Тази промяна идва само три дни след като гръцките власти вкараха страната в списък заедно с Швеция, Белгия, Испания и Нидерландия. Гражданите на тези страни трябва да покажат отрицателен PCR-тест на граничните пунктове в южната ни съседка, за да бъдат допуснати без карантина, от 17 август. Изглежда обаче е въпрос на време Мицотакис да премахне официално ограниченията за Чехия.

Страната с население 10,7 млн. души отчете 288 нови случая на Covid-19 в сряда, като общият брой на заразените от началото на епидемията там е 19 075. Смъртните случаи са 391, а между 100 и 200 са тези, които се лекуват в болници – по информация на expats.cz.

На 1 юни положителните проби в страната бяха 9325, което значи, че за около два месеца и половина са нараснали с над 9 хиляди.

За справка – в сряда България отчете 210 заразени, а в четвъртък – 171, като при последните данни се оказа, че малко над 3% от всички тестове са положителни. Активните случаи спаднаха до 4932, след като отчетохме 325 излекувани за едно денонощие, а общо регистрираните заразени са 13 893. Жертвите у нас са 482.

Осезаемата разлика с Чехия е, че у нас много повече пациенти се намират в болници – 834, а 63 от тях са в интензивни отделения. От 1 юни насам случаите на коронавирус са нараснали с над 11 000.

Въпреки всички тези сравнения – българите трябва да предоставят отрицателен PCR-тест при влизане в Гърция. Той трябва да не е направен по-късно от 72 часа преди минаването през граничен пункт.

Същото ограничение за чехите щеше да бъде прието, но властите започнаха преговори с гръцките си колеги. По информация на expats.cz – епидемиолози и хигиенисти от двете страни са провели дълги разговори, за да се запознаят с обстановката в държавите и се очакваше „мярката на Гърция да не продължи дълго“, както прогнозира успешно външният министър Томаш Петричек.

Наред с Хърватия, Гърция е една от най-популярните летни дестинации за чешките граждани. Според главния епидемиолог в Чешката република – Ярмила Разова, това лято се очаква 32 000 нейни сънародници да осъществят туристическо пътуване до южната ни съседка.

По думите ѝ – основното притеснение на чешките граждани при първоначално наложените ограничения от страна на Атина било свързано с цената на PCR-тестовете. Те струват 1674 чешки крони (малко над 63 евро). Друга от грижите им била, че в някои центрове отнема цели дни, за да могат резултатите да излязат, а много от тях не работели през уикендите.

Още в началото на седмицата някои туристически агенции в Чешката република планираха да помогнат на клиентите си, като покрият цената на тестовете им при пътуване в Гърция. По информация на praguemorning.cz и expats.cz – става въпрос за „CK Alexandria“ и „CK Cedok“. Това обаче, изглежда, няма да им се наложи.

Междувременно Гърция обяви нови рекордни 262 случая на коронавирус през последното денонощие, с което надмина заразените на дневна база в България (171). Националната организация за обществено здраве в страната съобщи, че 22 от положителните проби са засечени на пунктовете, в които се влиза в Гърция и се водят „внесени“ случаи, съобщи ekathimerini.com. Очаква се още от следващата седмица въвеждане на карантина в райони с голям брой заразени.


Прочетете още:

След 262 случая на Covid: Гърция обмисля частична блокада и контрол върху младите

Covid-19: Над 300 излекувани, но броят на починалите отново е висок


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Световната асоциация на издателите на новинарски медии подкрепи Mediapool срещу "Лев Инс"

Делото за клевета е отмъстително по своята същност и неоснователно по същество"

18:36 - 29.03.2023

Съдът прие 2 противоположни експертизи за дрогата в кръвта на Семерджиев

Вещите лица не могат да разберат дали и кога той е приемал метамфетамини

17:24 - 29.03.2023

Goldman Sachs: ChatGPT може да удари до 300 млн. работни места по света

Белите якички са по-застрашени от физическите работници, например в строителството и ремонтните дейности

16:30 - 29.03.2023

"Руската следа" във фалшивите заплахи се разми след намесата на Митрофанова

Демерджиев нямал предвид "руската държава", Радев "не може да се каже с категоричност" кой е източник

15:54 - 29.03.2023

Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

"Мантрата "добрият президент - лошите партии" е опасна в дългосрочен план"

15:34 - 29.03.2023

The White Lotus 3: Пригответе се за ваканция в Тайланд

Третият сезон на сериала има нова дестинация

13:45 - 29.03.2023

Дронове и сделки за милиарди: Бурният подем на отбранителна индустрия на Турция

Повече от 20 години Анкара гради модерен отбранителен сектор, който днес ѝ носи приходи и международно влияние

13:25 - 29.03.2023