Гърция обяви нови рекордни 262 случая на коронавирус през последното денонощие, с което надмина заразените на дневна база в България (171). Националната организация за обществено здраве в страната съобщи, че 22 от положителните проби са засечени на пунктовете, в които се влиза в Гърция и се водят „внесени“ случаи, съобщи ekathimerini.com.

Общият брой на заразените в южната ни съседка от началото на пандемията е 6177, а смъртните случаи станаха 216. Това се случи, след като през изминалото денонощие бяха отчетени два нови случая.

Здравните власти в момента се фокусират върху задачата да убедят младите хора да спазват противоепидемичните мерки и да предпазят най-уязвимите групи, пише гръцкото издание. То посочва още, че поведението на хората по време на летните месеци ще бъде от ключово значение за разпространението на пандемията. Вечерният час на заведенията доведе до безконтролно събиране предимно на млади хора по парковете и плажовете.

Друг от проблемите е със завръщащите се от почивките си на Циклади и Халкидики в големите градове Атина и Солун – голям процент от положителните проби са именно при тези граждани.

Според научния съветник на правителството в борбата с коронавируса Сотирис Циодрас – 30% от случаите през последните седмици са на хора, които не проявяват симптоми на заразата, докато голям процент от заразените са под 40 години.

Сред новите случаи 36 са засечени в дом за възрастни в град Пейзаново, южно от Солун. 33 са на потребители на дома, а три положителни проби има при персонала. Общо там се помещават 120 човека.

Ситуацията с разпространението на вируса в Гърция става „непредвидима“, предупреждават лекарите и посочват, че ако не се спазват мерките има опасност да се достигне до хиляда нови случая на ден. Очаква се още от следващата седмица въвеждане на карантина в райони с голям брой заразени.

Екип от експерти препоръчва на правителството да ограничи дори броя на хората, които влизат в станциите на метрото. Предлагат да се използват военни автомобили, които да транспортират пътници, съобщава БНР. Обмисля се въвеждане на задължителна предпазна маска и навън.


"Мамо, прибрах се!" Мъжете в България са шампиони по живот с родителите си

След 102 дни: Нова Зеландия отчете първи случаи на Covid извън центровете за изолация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024