Нова Зеландия отчете 102 дни без разпространение на Covid-19 и е определяна като едно от най-безопасните места на света, но във вторник регистрира първите нови случаи на вируса извън центровете за изолация.

Информацията обяви премиерът Джасинда Ардърн, която даде извънреден брифинг. Тя съобщи, че четири положителни проби са отчетени в най-големия град – Оукланд. Става въпрос за семейство, което не е пътувало в чужбина и източникът на инфекцията все още е неизвестен.

Това е удар по островната страна, която повече от три месеца не изпитваше проблеми с предаването на Covid-19 и се завърна към нормалния живот, с изключение на стриктния граничен контрол. Всички 22 случая на коронавирус преди обявените днес бяха на завърнали се от чужбина граждани, поставяни в специални изолационни съоръжения.

Още един нов случай на заразата е отчетен при човек на възраст над 50 от южната част на Оукланд, съобщи The Guardian. Той също не е пътувал в чужбина. Трима от членовете на семейството му са дали положителна проба, а други двама – отрицателна.

Това доведе до решението на Ардърн да наложи превантивна блокада на най-големия град, която започва от 00:00 ч. в сряда и ще продължи три дни. Тя сподели, че най-важното нещо е да се открие източникът на заразата. Съобщи, че диагностицираните нямат контакт с хора от изолационните съоръжения.

В Оукланд ще бъдат затворени всички училища и детски градини. В останалата част от страната също се връщат някои мерки. Няма да бъдат позволени събирания на големи групи, а тези, които могат да работят от вкъщи, трябва да го сторят.

„Знам, че тази информация ще бъде много трудна за възприемане от ваша страна“, обърна се премиерът към гражданите. „Като екип сме били в тази ситуация и преди. Знаем, че ако имаме план и се придържаме към него, можем да излезем от трудни и непознати положения“.

Общо случаите на Covid-19 на острова от началото на пандемията са 1570, жертвите са 22, а 1526 души са се излекували.


Прочетете още:

Смесване на пациенти и липса на мерки: Ангелов и Кунчев критикуват болницата в Добрич

От Добрич към премиера: Градът е в хуманитарна криза, болницата не може да поема заразени с Covid-19

Русия одобри първата в света ваксина срещу Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина