Смесване на пациенти и липса на мерки: Ангелов и Кунчев критикуват болницата в Добрич Снимка: © Getty Images

В МБАЛ-Добрич ще бъде инициирана процедура за свикване на Общо събрание, на което да се избере нов изпълнителен директор и да се направят промени в Съвета на директорите. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посети града заради нарастващите случаи на коронавирус, съобщи местната медия pronewsdobrich.bg.

Кунчев определи ситуацията в болницата като „не драматична, но и не добра“. Ангелов разкри, че потоците от болни се смесват и Covid-пациентите са в едно отделение с останалите.

На 10 август журналистът Юлияна Велчева изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър, Българския лекарски съюз, до Националния оперативен щаб, депутати и до целия Министерски съвет, в което призова за помощ, тъй като „Добрич е пред хуманитарна криза“. Стана ясно, че болницата вече не е в състояние да приема заразени с коронавирус, нито да ги лекува. Няма инфекциозно отделение, а за болните се грижат двама гастроентеролози.

От Добрич към премиера: Градът е в хуманитарна криза, болницата не може да поема заразени с Covid-19

„През май в Добрич имаше нула случаи, през юни – 7, а през август – 480 (б.а. - 475)“, каза Ангел Кунчев, цитиран от bTV. „Това е притеснителен ръст. Циркулацията на вируса е интензивна. Ако не се вземат мерки, тази тенденция ще продължи“.

Той отправи критики към работата на болницата, като според него тя може дори да „подпомага разпространението на вируса“.

„Видях някои неща в болницата, които не ми харесаха“, сподели здравният министър. „Едното е смесването на потоците на пациентите. В единия край на коридора на петия етаж е „чистата зона“, а в другия – Covid-зоната. Всички пациенти се обслужвали от един и същ персонал“, каза Ангелов.

Той добави, че видял как цивилни без лични предпазни средства влизали в лечебното заведение. Каза, че разпространението на коронавируса се дължи най-вече на това, че не се спазват противоепидемичните мерки като носене на маски и ръкавици.

За последните 24 часа в област Добрич бяха регистрирани 12 нови случая на Covid-19, а общо те станаха 475. В болницата не разполагат с нито един инфекционист, а пулмолозите са в болничен отпуск, докато много лекари вече са напуснали.

Още на 20 юли Окръжната прокуратура в Добрич е възложила на РЗИ проверка на болницата по сигнал на лекар за нарушаване на правилата на противоепидемичните мерки. Това обяви окръжният прокурор Радослав Бухчев, цитиран от pronewsdobrich.bg. Проверката още не е приключила и няма резултати. По закон тя трябва да завърши в рамките на два месеца, но има и опция за удължаване с още един.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024