Снимка: © Getty Images

Руският енергиен гигант "Газпром" обяви рекордно високо ниво на приходи и нетна печалба на фона на ценовия пик в Европа. 

В първите 9 месеца на 2021 г. държавната руска компания има над 1,9 трилиона рубли печалба преди облагане с данъци, а чистата печалба за този период е над 1,5 трилиона рубли (малко над 20 млрд. долара). За същия период на 2020 г. този показател е бил само 202 млрд. рубли (около 2,7 млрд. долара по днешните курсове). 

Приходите от продажби са се увеличили с 56,4% през тази година, като основната причина е оскъпяването на цените за доставка на природен газ.

Приходите преди данъчно облагане са постигнали абсолютен рекорд за тримесечните финансови отчети в цялата история на съществуването на "Газпром". Чистата печалба за 9-месечието също е рекордна и вече надвишава показателя за която и да е пълна календарна година от създаването на "Газпром" досега. 

Чистата печалба от продажбата на природен газ в Европа и други страни е повишена над два пъти в резултат на поскъпването на горивото и увеличения обем продажби. 

По-нисък е ръстът на печалбата от пазарите в страните от бившия СССР и вътрешното снабдяване в Русия. 

Средната цена за износ на газ през третото тримесечие за Европа е била над два пъти по-висока спрямо същия период на 2020 г. 

Според данни на "Газпром" - компанията осигурява над 53% от природния газ, който държавите от Европа внасят за свои нужди. През есента на 2021 г. цените на континента започнаха да се увеличават рязко, като достигнаха рекордни показатели в началото на октомври. 

RBK напомня, че група евродепутати обвиниха "Газпром" за това, че използва енергийната ценова криза, за да изнудва ЕС за по-бързото пускане в експлоатация на спорния газопровод "Северен поток 2". Проектът все още очаква одобрение от германския енергиен регулатор. 

Зам.-директорът на компанията Фамил Садигов посочва, че очаква още по-добри резултати към края на 2021 г. заради тенденциите на пазара. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство