"Газпром" обяви рекордна печалба на фона на пиковите цени в Европа Снимка: © Getty Images

Руският енергиен гигант "Газпром" обяви рекордно високо ниво на приходи и нетна печалба на фона на ценовия пик в Европа.

В първите 9 месеца на 2021 г. държавната руска компания има над 1,9 трилиона рубли печалба преди облагане с данъци, а чистата печалба за този период е над 1,5 трилиона рубли (малко над 20 млрд. долара). За същия период на 2020 г. този показател е бил само 202 млрд. рубли (около 2,7 млрд. долара по днешните курсове).

Приходите от продажби са се увеличили с 56,4% през тази година, като основната причина е оскъпяването на цените за доставка на природен газ.

Приходите преди данъчно облагане са постигнали абсолютен рекорд за тримесечните финансови отчети в цялата история на съществуването на "Газпром". Чистата печалба за 9-месечието също е рекордна и вече надвишава показателя за която и да е пълна календарна година от създаването на "Газпром" досега.

Чистата печалба от продажбата на природен газ в Европа и други страни е повишена над два пъти в резултат на поскъпването на горивото и увеличения обем продажби.

По-нисък е ръстът на печалбата от пазарите в страните от бившия СССР и вътрешното снабдяване в Русия.

Средната цена за износ на газ през третото тримесечие за Европа е била над два пъти по-висока спрямо същия период на 2020 г.

Според данни на "Газпром" - компанията осигурява над 53% от природния газ, който държавите от Европа внасят за свои нужди. През есента на 2021 г. цените на континента започнаха да се увеличават рязко, като достигнаха рекордни показатели в началото на октомври.

RBK напомня, че група евродепутати обвиниха "Газпром" за това, че използва енергийната ценова криза, за да изнудва ЕС за по-бързото пускане в експлоатация на спорния газопровод "Северен поток 2". Проектът все още очаква одобрение от германския енергиен регулатор.

Зам.-директорът на компанията Фамил Садигов посочва, че очаква още по-добри резултати към края на 2021 г. заради тенденциите на пазара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024