Снимка: © Getty Images

"Газпром Експорт" спира природния газ за германските потребители на Shell Energy Europe Limited, обяви руската компания, цитирана от ТАСС. Причината е обичайната напоследък - отказ от плащане за доставки в рубли според изискванията, едностранно наложени от руската страна на търговските й партньори в т.нар. "неприятелски държави". Сред тях са всички страни от ЕС, САЩ, Великобритания и останалите западни страни, подкрепящи Украйна.

По-рано днес стана ясно, че газ няма да има и за Нидерландия и държавния й газов търговец. Доставките спират от 1 юни - поради "неплащане на газ, доставен през април". Падежът на плащанията е бил 31 май.

„Към края на работния ден на 31 май „Газпром експорт“ не получи плащане от Shell Energy Europe Limited за доставките на газ през април. В тази връзка „Газпром експорт“ уведоми Shell Energy Europe Limited за спиране на доставките на газ по този договор от 1 юни 2022 г. до извършване на плащането по реда, установен с указ на президента на Руската федерация]“, се казва в съобщението на руската компания.

Със спирането на газа, компанията Shell Energy Europe Limited ще изгуби годишни доставки на газ в обем до 1,2 млрд. куб. метра. Това е малка част от близо 95 млрд. куб. метра синьо гориво, които Германия потребява всяка година, по данни на икономическото министерство в страната, припомня CNN. Берлин вече е успяла да намали дела на Русия във вноса на газ до 35% - от 55% от общото потребление преди началото на войната. Говорител на германското правителство заяви пред американската медия, че "сигурността на доставките е гарантирана", добави говорителят.

"Ще работим, за да продължим да снабдяваме клиентите си в Европа чрез разнообразния си портфейл от газови доставки", е позицията на компанията, която потвърди, че е отказала да се съобрази с претенциите на Москва за плащанията и няма намерение да нарушава европейските санкции. Припомняме, че според препоръките на ЕК плащания в рубли са в разрез със санкциите срещу Русия и единственият възможен начин те да не бъдат нарушени е Москва и "Газпром" да приемат, че газът е разплатен в момента, в който е получен превод в евро или долари - според валутата, записана в търговските договори.

Първите държави, за които "Газпром" спря доставките, бяха България, Полша и Финландия. Москва не призна извършените плащания в евро. През май започнаха да се появяват информации в европейски медии, че има държави и компании, които са се съгласили на схемата на Путин "газ срещу рубли", но официално потвърждение от страна на ЕС няма. Преди седмица в ръдските медии се появиха съобщения, че руското синьо гориво ще продължи да бъде доставяно в страната, защото са приети плащания в евро. Версията на Кремъл, обаче бе друга - че преводът е бил в рубли.

Вицепремиерът на България Асен Василев заяви по време на последното заседание на ЕКОФИН в Брюксел, че Европейската комисия трябва да изясни дали "Газпром" третира различно отделните държави в Съюза или някои от тях и определени компании си позволяват да пренебрегват европейските санкции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"