"Газпром" спря малка част и от газа за Германия - Shell отказа да плаща в рубли Снимка: © Getty Images

"Газпром Експорт" спира природния газ за германските потребители на Shell Energy Europe Limited, обяви руската компания, цитирана от ТАСС. Причината е обичайната напоследък - отказ от плащане за доставки в рубли според изискванията, едностранно наложени от руската страна на търговските й партньори в т.нар. "неприятелски държави". Сред тях са всички страни от ЕС, САЩ, Великобритания и останалите западни страни, подкрепящи Украйна.

По-рано днес стана ясно, че газ няма да има и за Нидерландия и държавния й газов търговец. Доставките спират от 1 юни - поради "неплащане на газ, доставен през април". Падежът на плащанията е бил 31 май.

„Към края на работния ден на 31 май „Газпром експорт“ не получи плащане от Shell Energy Europe Limited за доставките на газ през април. В тази връзка „Газпром експорт“ уведоми Shell Energy Europe Limited за спиране на доставките на газ по този договор от 1 юни 2022 г. до извършване на плащането по реда, установен с указ на президента на Руската федерация]“, се казва в съобщението на руската компания.

Със спирането на газа, компанията Shell Energy Europe Limited ще изгуби годишни доставки на газ в обем до 1,2 млрд. куб. метра. Това е малка част от близо 95 млрд. куб. метра синьо гориво, които Германия потребява всяка година, по данни на икономическото министерство в страната, припомня CNN. Берлин вече е успяла да намали дела на Русия във вноса на газ до 35% - от 55% от общото потребление преди началото на войната. Говорител на германското правителство заяви пред американската медия, че "сигурността на доставките е гарантирана", добави говорителят.

"Ще работим, за да продължим да снабдяваме клиентите си в Европа чрез разнообразния си портфейл от газови доставки", е позицията на компанията, която потвърди, че е отказала да се съобрази с претенциите на Москва за плащанията и няма намерение да нарушава европейските санкции. Припомняме, че според препоръките на ЕК плащания в рубли са в разрез със санкциите срещу Русия и единственият възможен начин те да не бъдат нарушени е Москва и "Газпром" да приемат, че газът е разплатен в момента, в който е получен превод в евро или долари - според валутата, записана в търговските договори.

Първите държави, за които "Газпром" спря доставките, бяха България, Полша и Финландия. Москва не призна извършените плащания в евро. През май започнаха да се появяват информации в европейски медии, че има държави и компании, които са се съгласили на схемата на Путин "газ срещу рубли", но официално потвърждение от страна на ЕС няма. Преди седмица в ръдските медии се появиха съобщения, че руското синьо гориво ще продължи да бъде доставяно в страната, защото са приети плащания в евро. Версията на Кремъл, обаче бе друга - че преводът е бил в рубли.

Вицепремиерът на България Асен Василев заяви по време на последното заседание на ЕКОФИН в Брюксел, че Европейската комисия трябва да изясни дали "Газпром" третира различно отделните държави в Съюза или някои от тях и определени компании си позволяват да пренебрегват европейските санкции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023