ГДБОП е поискала сваляне на имунитета на Пеевски Снимка: © Булевард България

Проверка на ГДБОП срещу Делян Пеевски е стигнала до извода, че има съмнения за извършени престъпления и депутатският му имунитет трябва да бъде свален, за да има пълноценно разследване. Това съобщи в. "Сега", позовавайки се на свои източници.

ГДБОП е изпратила преписката на Специализираната прокуратура. Полицията беше сезирана срещу Пеевски от гражданското сдружение БОЕЦ в началото на януари. От пресцентъра на МВР са потвърдили пред медията, че сигналът на БОЕЦ е получен, обработен и препратен на спецпрокуратурата, но не са коментирали официално какво е заключението на ГДБОП.

"Представили сме данни за извършените от Пеевски сделки през последните години, чрез които придобива активи за десетки милиони, като няма яснота за произхода на средствата. От собственик на стар "Опел", за няколко седмици в края на 2015 г. и началото на 2016 г. Пеевски се превърна в мултимилионер и то официално, без да е ясен произходът на средствата му", се казваше в коментара на БОЕЦ преди внасянето на сигнала срещу депутата от ДПС.

Процедурата за сваляне на депутатски имунитет започва с предложение на наблюдаващия прокурор до главния прокурор Иван Гешев, който трябва да изпрати мотивирано предложение до Народното събрание. Имунитетът се сваля с гласуване и постигане на обикновено мнозинство. Депутатът може да декларира, че се отказва от имунитета си за този конкретен случай.

От БОЕЦ обясняват, че веднъж вече са сезирали прокуратурата по темата, но тя е отказала да образува разследване. Миналата година стана ясно, че Пеевски е един от най-проверяваните политици и бизнесмени у нас, но 13 прокурорски проверки са стигнали до извода, че той не е извършил нещо нередно и затова преписките не са прераснали в дела.

Има и едно прекратено досъдебно производство срещу депутата, който попадна под санкциите на САЩ за корупция по закона „Магнитски“.

БОЕЦ настояват да бъде извършена проверка и за произхода на средствата, с които Пеевски е закупил имотите, станали обект на продажба през последните месеци на 2021 г. и началото на тази година.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народен представител от ДПС, но не Пеевски, а Юсеин Вейселов. Причината е да се даде разрешение за продължаване на наказателното производство срещу депутата, който е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер, посочват от прокуратурата.

Вейселов е предаден на съд с обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Става въпрос за пътен инцидент от 22 октомври 2019 г., когато автомобилът му се е сблъскал с насрещно движещ се велосипедист. Колоездачът е загинал от удара.

Делото срещу него е спряно през декември 2021 г. с решение на Окръжния съд в Габрово заради придобиването на имунитет от страна на Вейселов. "Продължаването на наказателното преследване срещу народния представител от 47-ото Народно събрание е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писменото съгласие на Ю.В", посочват от прокуратурата.


Въпреки "Магнитски": Пеевски продал имоти за близо 5 млн. лв. на треньор по ММААко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024