Снимка: © Булевард България

Проверка на ГДБОП срещу Делян Пеевски е стигнала до извода, че има съмнения за извършени престъпления и депутатският му имунитет трябва да бъде свален, за да има пълноценно разследване. Това съобщи в. "Сега", позовавайки се на свои източници.

ГДБОП е изпратила преписката на Специализираната прокуратура. Полицията беше сезирана срещу Пеевски от гражданското сдружение БОЕЦ в началото на януари. От пресцентъра на МВР са потвърдили пред медията, че сигналът на БОЕЦ е получен, обработен и препратен на спецпрокуратурата, но не са коментирали официално какво е заключението на ГДБОП.

"Представили сме данни за извършените от Пеевски сделки през последните години, чрез които придобива активи за десетки милиони, като няма яснота за произхода на средствата. От собственик на стар "Опел", за няколко седмици в края на 2015 г. и началото на 2016 г. Пеевски се превърна в мултимилионер и то официално, без да е ясен произходът на средствата му", се казваше в коментара на БОЕЦ преди внасянето на сигнала срещу депутата от ДПС.

Процедурата за сваляне на депутатски имунитет започва с предложение на наблюдаващия прокурор до главния прокурор Иван Гешев, който трябва да изпрати мотивирано предложение до Народното събрание. Имунитетът се сваля с гласуване и постигане на обикновено мнозинство. Депутатът може да декларира, че се отказва от имунитета си за този конкретен случай.

От БОЕЦ обясняват, че веднъж вече са сезирали прокуратурата по темата, но тя е отказала да образува разследване. Миналата година стана ясно, че Пеевски е един от най-проверяваните политици и бизнесмени у нас, но 13 прокурорски проверки са стигнали до извода, че той не е извършил нещо нередно и затова преписките не са прераснали в дела.

Има и едно прекратено досъдебно производство срещу депутата, който попадна под санкциите на САЩ за корупция по закона „Магнитски“.

БОЕЦ настояват да бъде извършена проверка и за произхода на средствата, с които Пеевски е закупил имотите, станали обект на продажба през последните месеци на 2021 г. и началото на тази година.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народен представител от ДПС, но не Пеевски, а Юсеин Вейселов. Причината е да се даде разрешение за продължаване на наказателното производство срещу депутата, който е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер, посочват от прокуратурата.

Вейселов е предаден на съд с обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Става въпрос за пътен инцидент от 22 октомври 2019 г., когато автомобилът му се е сблъскал с насрещно движещ се велосипедист. Колоездачът е загинал от удара.

Делото срещу него е спряно през декември 2021 г. с решение на Окръжния съд в Габрово заради придобиването на имунитет от страна на Вейселов. "Продължаването на наказателното преследване срещу народния представител от 47-ото Народно събрание е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писменото съгласие на Ю.В", посочват от прокуратурата.


Въпреки "Магнитски": Пеевски продал имоти за близо 5 млн. лв. на треньор по ММААко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Остин Бътлър и какво коства да изиграеш Елвис Пресли

Възходът, падението и любовната история на Краля на рокенрола са в центъра на новия биографичен филм "Елвис"

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.