Агенти на ГДБОП са нахлули в апартамент на младо семейство с 4-месечно бебе по погрешка. Инцидентът се е случил преди седмица в столичния кв. "Левски", а за него се разбира от сигнал на семейството до медиите - а не от ръководството на полицейската служба.

Единственият коментар от страна на ръководителя на ГДБОП Любомир Янев е, че в момента тече вътрешна проверка на случая и след приключването й ще се даде информация.

Спецакцията на грешния адрес е проведена на 5 октомври малко преди 6 ч. Целта на полицаите е била групировка за рекет, имотни измами и разпространение на наркотици. Първо разбиват входната врата на блока, в който смятат, че се укриват заподозрените лица, след което се насочват към апартамент на първия етаж.

Шумът от блъскането е бил достатъчно силен, за да събуди Десислава Крумова, която живее в съседния апартамент. Нейната дъщеря, зет и внуче обитават дома, към който се насочват въоръжените маскирани полицаи.

"Един господин се показа и каза: "Тихо, госпожо, ние сме от ГДБОП". Казах им, че в апартамента има младо семейство с бебе, но те крещяха "Млъкнете, боклуци, телефоните дайте".

Служителите на ГДБОП са нахлули в дома им, започнали са да удрят двамата млади родители, сложили са белезници на мъжа и са му пуснали електрошок, въпреки че не се е съпротивлявал.

"След няколко минути попитаха за име на човек, когото не познаваме. Попитаха дали съм Станислав. Разбраха, че са допуснали грешка и блокът е сгрешен; само ми свалиха белезниците и набързо излязоха. Никой нищо не обясни, даже не казаха, че са сгрешили", казва човекът, който говори пред bTV, без да разкрива самоличността си.

Половин час след инцидента е пристигнал шеф на отдел в ГДБОП, който се извинил на семейството и казал, че "такива неща се случват". Оправданието за грешката е било с "навигацията".

"Повече от 15 минути не знаехме какво се случва, звъннах на 112 - линейката дойде след 1 час и нещо, а от полицията никой не ни потърси. Виждаме надписи ГДБОП, виждаме полицаи, но не разбрахме какво се случва. Ненормално е да спиш вкъщи и да нямаш никаква сигурност. Как да сме спокойни в домовете си, при положение, че ние не сме престъпници. Този стрес, който ни причиниха, така лесно ли минава", коментира Десислава Крумова.

Седмица по-късно все още няма публично обяснение за инцидента от страна на ГДБОП.

Нахлуванията на грешен адрес при акции на силите за борба с организираната престъпност се случваха многократно през последните десет години. Един от последните подобни случаи беше от 2018 г., когато служители на ГДБОП и спеицализиранта прокуратура влязоха в три апартамента в Бургас под предлог, че имали информация за укриване на издирвани лица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас