Агенти на ГДБОП са нахлули в апартамент на младо семейство с 4-месечно бебе по погрешка. Инцидентът се е случил преди седмица в столичния кв. "Левски", а за него се разбира от сигнал на семейството до медиите - а не от ръководството на полицейската служба.

Единственият коментар от страна на ръководителя на ГДБОП Любомир Янев е, че в момента тече вътрешна проверка на случая и след приключването й ще се даде информация. 

Спецакцията на грешния адрес е проведена на 5 октомври малко преди 6 ч. Целта на полицаите е била групировка за рекет, имотни измами и разпространение на наркотици. Първо разбиват входната врата на блока, в който смятат, че се укриват заподозрените лица, след което се насочват към апартамент на първия етаж. 

Шумът от блъскането е бил достатъчно силен, за да събуди Десислава Крумова, която живее в съседния апартамент. Нейната дъщеря, зет и внуче обитават дома, към който се насочват въоръжените маскирани полицаи. 

"Един господин се показа и каза: "Тихо, госпожо, ние сме от ГДБОП". Казах им, че в апартамента има младо семейство с бебе, но те крещяха "Млъкнете, боклуци, телефоните дайте". 

Служителите на ГДБОП са нахлули в дома им, започнали са да удрят двамата млади родители, сложили са белезници на мъжа и са му пуснали електрошок, въпреки че не се е съпротивлявал. 

"След няколко минути попитаха за име на човек, когото не познаваме. Попитаха дали съм Станислав. Разбраха, че са допуснали грешка и блокът е сгрешен; само ми свалиха белезниците и набързо излязоха. Никой нищо не обясни, даже не казаха, че са сгрешили", казва човекът, който говори пред bTV, без да разкрива самоличността си. 

Половин час след инцидента е пристигнал шеф на отдел в ГДБОП, който се извинил на семейството и казал, че "такива неща се случват". Оправданието за грешката е било с "навигацията". 

"Повече от 15 минути не знаехме какво се случва, звъннах на 112 - линейката дойде след 1 час и нещо, а от полицията никой не ни потърси. Виждаме надписи ГДБОП, виждаме полицаи, но не разбрахме какво се случва. Ненормално е да спиш вкъщи и да нямаш никаква сигурност. Как да сме спокойни в домовете си, при положение, че ние не сме престъпници. Този стрес, който ни причиниха, така лесно ли минава", коментира Десислава Крумова. 

Седмица по-късно все още няма публично обяснение за инцидента от страна на ГДБОП. 

Нахлуванията на грешен адрес при акции на силите за борба с организираната престъпност се случваха многократно през последните десет години. Един от последните подобни случаи беше от 2018 г., когато служители на ГДБОП и спеицализиранта прокуратура влязоха в три апартамента в Бургас под предлог, че имали информация за укриване на издирвани лица. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти