ГДБОП разби по погрешка апартамента на семейство с 4-месечно бебе

Агенти на ГДБОП са нахлули в апартамент на младо семейство с 4-месечно бебе по погрешка. Инцидентът се е случил преди седмица в столичния кв. "Левски", а за него се разбира от сигнал на семейството до медиите - а не от ръководството на полицейската служба.

Единственият коментар от страна на ръководителя на ГДБОП Любомир Янев е, че в момента тече вътрешна проверка на случая и след приключването й ще се даде информация.

Спецакцията на грешния адрес е проведена на 5 октомври малко преди 6 ч. Целта на полицаите е била групировка за рекет, имотни измами и разпространение на наркотици. Първо разбиват входната врата на блока, в който смятат, че се укриват заподозрените лица, след което се насочват към апартамент на първия етаж.

Шумът от блъскането е бил достатъчно силен, за да събуди Десислава Крумова, която живее в съседния апартамент. Нейната дъщеря, зет и внуче обитават дома, към който се насочват въоръжените маскирани полицаи.

"Един господин се показа и каза: "Тихо, госпожо, ние сме от ГДБОП". Казах им, че в апартамента има младо семейство с бебе, но те крещяха "Млъкнете, боклуци, телефоните дайте".

Служителите на ГДБОП са нахлули в дома им, започнали са да удрят двамата млади родители, сложили са белезници на мъжа и са му пуснали електрошок, въпреки че не се е съпротивлявал.

"След няколко минути попитаха за име на човек, когото не познаваме. Попитаха дали съм Станислав. Разбраха, че са допуснали грешка и блокът е сгрешен; само ми свалиха белезниците и набързо излязоха. Никой нищо не обясни, даже не казаха, че са сгрешили", казва човекът, който говори пред bTV, без да разкрива самоличността си.

Половин час след инцидента е пристигнал шеф на отдел в ГДБОП, който се извинил на семейството и казал, че "такива неща се случват". Оправданието за грешката е било с "навигацията".

"Повече от 15 минути не знаехме какво се случва, звъннах на 112 - линейката дойде след 1 час и нещо, а от полицията никой не ни потърси. Виждаме надписи ГДБОП, виждаме полицаи, но не разбрахме какво се случва. Ненормално е да спиш вкъщи и да нямаш никаква сигурност. Как да сме спокойни в домовете си, при положение, че ние не сме престъпници. Този стрес, който ни причиниха, така лесно ли минава", коментира Десислава Крумова.

Седмица по-късно все още няма публично обяснение за инцидента от страна на ГДБОП.

Нахлуванията на грешен адрес при акции на силите за борба с организираната престъпност се случваха многократно през последните десет години. Един от последните подобни случаи беше от 2018 г., когато служители на ГДБОП и спеицализиранта прокуратура влязоха в три апартамента в Бургас под предлог, че имали информация за укриване на издирвани лица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023