ГДБОП се похвали, че е разкрила измама за милиони с автомобили от висок клас Снимка: © Getty Images

Петима души са арестувани при акция на ГДБОП срещу група, която е извършвала данъчни измами при продажба на луксозни автомобили. Организираната група е продала коли от висок клас за над 50 млн. лв. и през сложна схема е избегнала плащането на ДДС. Така държавният бюджет бил ощетен с близо 8 млн. лв. В същото време за покупката на автомобилите е ползван данъчен кредит.

Дейността на заподозрените е пресечена при спецкация на ГДБОП миналата седмица. За нея обаче съобщи едва в сряда пресцентърът на МВР.

Групата е използвала сложна схема за избягване плащането на данъчни задължения в особено големи размери при търговия с употребявани и нови автомобили във високия ценови клас.

Според първоначалните данни от разследването схемата е действала от 2020 г. Установената щета за държавния бюджет от извършваната престъпна дейност до настоящия момент е в размер на около 8 млн. лева. Продажбите са надминавали 50 млн. лева.

Данъците са спестявани чрез две търговски дружества със сходни имена. Те са регистрирани на територията на България и Германия от едно и също лице, член на престъпната група.

Автомобилите са били прехвърляни и препродавани чрез няколко дружества посредници от типа „липсващ търговец“. По този начин не е внасян данък добавена стойност (ДДС) от продажбата на автомобили в страната, който е в размер на 20%.

Отделно българското дружество се е възползвало от възможността да получи данъчен кредит - т.е. да закупи колите без ДДС.

Спецакцията е проведена под ръководството на Софийската градска прокуратура. Задържани са петима души между 46 и 54-годишна възраст. Проверките на спецслужбите са извършени на няколко адреса - осем в София и два в Кюстендил.

По случая предстоят експертизи. До този момент са иззети множество документи, компютърни и информационни системи, както и други материали.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

"Младите не гласуват" е клише, но не и реалност

Не е вярно, че младите не гласуват

18:55 - 25.09.2024
Важно днес

Продаването на райски газ вече е забранено от закона, но с едно изключение

Депутатите в парламента приеха пълна забрана за продажбата на райски газ

17:59 - 25.09.2024
Култура

Street Music Fest - уличната музика и градската култура превземат 11 локации в София този уикенд

Събитието е част от Лятната културна програма на Столична община.

17:02 - 25.09.2024
Важно днес

Домът на кмета на Симитли е обискиран при акция на Европрокуратурата (Обновена)

Европейската прокуратура извършва проверка в община Симитли

14:26 - 25.09.2024
Важно днес

Жилищните кредити достигнаха исторически рекорд

По данни на НСИ имотите са поскъпнали с над 15% спрямо миналата година

14:18 - 25.09.2024
Живот

Българите вече могат да пазаруват и да разделят плащанията в любимите си магазини от едно банково приложение

Сега всеки може да пазарува от тях само от едно място – приложението на tbi, като се възползва от опцията да плати с карта neon и след това да реши дали да раздели плащането на равни вноски за следващите три месеца (без такса) или на шест и дванайсет месе

13:13 - 25.09.2024