Ген. Мутафчийски: Медиците не искаме разхлабване на мерките - заведенията и фитнесите са изключително опасни Снимка: © Unsplash

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че е против отваряне на нощните заведения, баровете и ресторантите. Според него те, както и фитнесите, са „изключително опасни“ за разпространение на коронавируса.

„Личното ми мнение е, че не трябва да ги отваряме. Когато настояхме за налагане на по-крути мерки, работихме с една скала, която показва тежестта на мерките и какво отражение дават. Има и една тексаска скала – кои бизнеси водят до по-голям риск от заболявания. Тя е от 1 до 9. Баровете и нощните заведения са твърдо 9 - на върха. Ресторантите са в следващата група – там рискът за заразяване е 7 и 8. За ресторантите с външна площ рискът е около 3. Фитнесите са изключително опасно нещо. Хипермаркетите са с опасност 4 по тази скала“, каза ген. Мутафчийски.

Част от собствениците на заведения се разбраха със здравния министър да работят отново с клиенти от 1 март, но други ще протестират с искане за по-ранно отваряне. Според директора на ВМА – политиците трябва да правят точно това – да намерят баланса между здравните и икономическите мерки.

Част от заведенията ще работят от 1 март, други ще протестират

„Преди една седмица имаше брифинг на Европейския научен форум със специалисти от всяка държава, включително с председателя на ЕК. Нашата страна участва чрез главния здравен инспектор Ангел Кунчев и той съобщи доста обезпокоителни неща. Доказахме, че в България вече го има британският вариант на коронавируса – доказали сме 8 случая. Той е тук. Кога ще доминира в предаването на вируса, не е ясно но ако съдим по Великобритания – там стана за около 2 месеца“, каза ген. Мутафчийски.

„Вече доминира и в Ирландия. Това е обезпокоително – учените казват, че заразността му е между 30 и 70% по-голяма. Англичаните дори промениха дефиницията за близък контакт, минимум 2 м е вече разстоянието. Не може да се остава повече от 15 минути в затворено помещение на 2 м разстояние от друг човек. Въвежда се и нов термин – общ престой. Над 15 минути престой на закрито с други хора и на по-малко от 2 метра се счита за „много близък контакт“.

На въпрос защо разпускаме мерките, при положение че очакваме евентуална трета вълна заради новите щамове, ген. Мутафчийски отговори: „Предполагам, че не сте чули нито един медик да говори за отхлабване. Това е съществено в този спор. Политиците са за това – да намерят баланса. Ние сме длъжни да говорим истината“.

„Мерките ни не са толкова стриктни, не са толкова всеобхватни, но мисля, че налучкахме точните мерки. Има Оксфордска скала за строгост – нашите ограничения са с 65% строгост. Но те се постигат с училищата, с моловете, с детските градини и нощните заведения, с носенето на маски“, каза той и добави, че препоръчва хората да носят маски без клапани, както прави самият той. При тях рискът да заразиш околните „е по-голям“.

„Сега се намираме в прекрасна кондиция, една от малкото държави в оранжевата зона сме, всичко друго е в червена и тъмночервена. Не знам защо искаме да излезем от нея“, каза Мутафчийски.

България, Гърция, Финландия и Норвегия в момента са четирите държави в Европа, които са извън зоните с най-голямо разпространение на коронавируса.

„Много директори на болници споделят, че има тенденция за натиск от другия вид болни, не от Covid-болни. Не бяха разрешени доскоро плановите операции, а сега болниците пращят по шевовете. Лесно можем да напълним болниците с Covid-болни, какво ще правим с другите хора?“, попита ген. Мутафчийски.

Той обяви, че се е имунизирал за втори път и участва доброволно в изследване на Националния център за заразни и паразитни болести, което проследява действието на ваксините и кога се изгражда имунитет. Директорът на ВМА обясни, че около 10 дни след първата доза не е имал антитела, след това са се наблюдавали признаци на съживяване на клетъчния имунитет, а вече около 10 дни след втората доза има антитела и клетъчен имунитет.

„Има много неизвестни, няма доказателства дали мога да съм разпространител сега“, добави той.

Ген. Мутафчийски каза, че всички производители на ваксини дават 100% сигурност, че човек няма да прекара тежко заболяването, а не, че няма се зарази. „Спомняте си AstraZeneca – казваха, че има около 70% сигурност. Но цялото изречение е, че тя предпазва на 100% от тежко прекарване на вируса. Не знам защо се пропуска втората част на изречението. Смятам, че тя е много важна“, обясни той.

Според него ще има достатъчен брой ваксини за българското население – ако страната ни се снабди с всички, които е поръчала ЕК, ще има „12 млн. ваксини“.

„Първото тримесечие е доста плахо, закъсняват доставките – това е извън нашата сфера на влияние. За второто и третото сме оптимисти, че доставките ще са регулярни. Не се говори за по-нататъшния процес. Там очакваме много дози. Moderna ще ни доставят 300 хил. дози на всяко тримесечие, Pfizer –милиони. И други ваксини ще бъдат одобрени“, каза ген. Мутафчийски.

Маневрите с ваксината на Janssen: как първо я отказахме, а после я поръчахме извънредно

„За руската ваксина се знае много малко. Имаме кратките характеристики на другите ваксини, за руската нямаме. Използва се човешки аденовирус – едното убождане е с един вирус, другото – с друг. Това е хитър номер, който да залъже SARS-CoV-2 чрез имунната система. Нямаме обаче още резултати“, добави той.

„Абсолютно всички ваксини имат почти еднакви противопоказания – хора на онкологична терапия, с имунни заболявания, с история на тежки алергии. Субективно е, въпрос на избор е коя ваксина точно ще се поставя на гражданите“, каза той в отговор на въпрос кой ще прави преценка дали да се поставя доза от Pfizer/BioNTech, Moderna или AstraZeneca.

България очаква най-много дози от AstraZeneca – 4,5 млн. Компанията обаче обяви, че съкращава доставките за цяла Европа с 60% за първото тримесечие.

Ген. Мутафчийски каза, че според производителите ваксините са ефективни срещу новите варианти, особено срещу британския. „Би трябвало да работят. Колкото повече циркулира този вирус в човешката популация, толкова повече ще се изменя. След 2 години изобщо няма да е същият, затова е нужна бърза ваксинация“.


Учени откриха потенциално лекарство срещу Covid - "27 пъти по-ефикасно от ремдесивир"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023