Снимка: © Unsplash

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че е против отваряне на нощните заведения, баровете и ресторантите. Според него те, както и фитнесите, са „изключително опасни“ за разпространение на коронавируса.

„Личното ми мнение е, че не трябва да ги отваряме. Когато настояхме за налагане на по-крути мерки, работихме с една скала, която показва тежестта на мерките и какво отражение дават. Има и една тексаска скала – кои бизнеси водят до по-голям риск от заболявания. Тя е от 1 до 9. Баровете и нощните заведения са твърдо 9 - на върха. Ресторантите са в следващата група – там рискът за заразяване е 7 и 8. За ресторантите с външна площ рискът е около 3. Фитнесите са изключително опасно нещо. Хипермаркетите са с опасност 4 по тази скала“, каза ген. Мутафчийски.

Част от собствениците на заведения се разбраха със здравния министър да работят отново с клиенти от 1 март, но други ще протестират с искане за по-ранно отваряне. Според директора на ВМА – политиците трябва да правят точно това – да намерят баланса между здравните и икономическите мерки.

Част от заведенията ще работят от 1 март, други ще протестират

„Преди една седмица имаше брифинг на Европейския научен форум със специалисти от всяка държава, включително с председателя на ЕК. Нашата страна участва чрез главния здравен инспектор Ангел Кунчев и той съобщи доста обезпокоителни неща. Доказахме, че в България вече го има британският вариант на коронавируса – доказали сме 8 случая. Той е тук. Кога ще доминира в предаването на вируса, не е ясно но ако съдим по Великобритания – там стана за около 2 месеца“, каза ген. Мутафчийски.

„Вече доминира и в Ирландия. Това е обезпокоително – учените казват, че заразността му е между 30 и 70% по-голяма. Англичаните дори промениха дефиницията за близък контакт, минимум 2 м е вече разстоянието. Не може да се остава повече от 15 минути в затворено помещение на 2 м разстояние от друг човек. Въвежда се и нов термин – общ престой. Над 15 минути престой на закрито с други хора и на по-малко от 2 метра се счита за „много близък контакт“.

На въпрос защо разпускаме мерките, при положение че очакваме евентуална трета вълна заради новите щамове, ген. Мутафчийски отговори: „Предполагам, че не сте чули нито един медик да говори за отхлабване. Това е съществено в този спор. Политиците са за това – да намерят баланса. Ние сме длъжни да говорим истината“.

„Мерките ни не са толкова стриктни, не са толкова всеобхватни, но мисля, че налучкахме точните мерки. Има Оксфордска скала за строгост – нашите ограничения са с 65% строгост. Но те се постигат с училищата, с моловете, с детските градини и нощните заведения, с носенето на маски“, каза той и добави, че препоръчва хората да носят маски без клапани, както прави самият той. При тях рискът да заразиш околните „е по-голям“.

„Сега се намираме в прекрасна кондиция, една от малкото държави в оранжевата зона сме, всичко друго е в червена и тъмночервена. Не знам защо искаме да излезем от нея“, каза Мутафчийски.

България, Гърция, Финландия и Норвегия в момента са четирите държави в Европа, които са извън зоните с най-голямо разпространение на коронавируса.

„Много директори на болници споделят, че има тенденция за натиск от другия вид болни, не от Covid-болни. Не бяха разрешени доскоро плановите операции, а сега болниците пращят по шевовете. Лесно можем да напълним болниците с Covid-болни, какво ще правим с другите хора?“, попита ген. Мутафчийски.

Той обяви, че се е имунизирал за втори път и участва доброволно в изследване на Националния център за заразни и паразитни болести, което проследява действието на ваксините и кога се изгражда имунитет. Директорът на ВМА обясни, че около 10 дни след първата доза не е имал антитела, след това са се наблюдавали признаци на съживяване на клетъчния имунитет, а вече около 10 дни след втората доза има антитела и клетъчен имунитет.

„Има много неизвестни, няма доказателства дали мога да съм разпространител сега“, добави той.

Ген. Мутафчийски каза, че всички производители на ваксини дават 100% сигурност, че човек няма да прекара тежко заболяването, а не, че няма се зарази. „Спомняте си AstraZeneca – казваха, че има около 70% сигурност. Но цялото изречение е, че тя предпазва на 100% от тежко прекарване на вируса. Не знам защо се пропуска втората част на изречението. Смятам, че тя е много важна“, обясни той.

Според него ще има достатъчен брой ваксини за българското население – ако страната ни се снабди с всички, които е поръчала ЕК, ще има „12 млн. ваксини“.

„Първото тримесечие е доста плахо, закъсняват доставките – това е извън нашата сфера на влияние. За второто и третото сме оптимисти, че доставките ще са регулярни. Не се говори за по-нататъшния процес. Там очакваме много дози. Moderna ще ни доставят 300 хил. дози на всяко тримесечие, Pfizer –милиони. И други ваксини ще бъдат одобрени“, каза ген. Мутафчийски.

Маневрите с ваксината на Janssen: как първо я отказахме, а после я поръчахме извънредно

„За руската ваксина се знае много малко. Имаме кратките характеристики на другите ваксини, за руската нямаме. Използва се човешки аденовирус – едното убождане е с един вирус, другото – с друг. Това е хитър номер, който да залъже SARS-CoV-2 чрез имунната система. Нямаме обаче още резултати“, добави той.

„Абсолютно всички ваксини имат почти еднакви противопоказания – хора на онкологична терапия, с имунни заболявания, с история на тежки алергии. Субективно е, въпрос на избор е коя ваксина точно ще се поставя на гражданите“, каза той в отговор на въпрос кой ще прави преценка дали да се поставя доза от Pfizer/BioNTech, Moderna или AstraZeneca.

България очаква най-много дози от AstraZeneca – 4,5 млн. Компанията обаче обяви, че съкращава доставките за цяла Европа с 60% за първото тримесечие.

Ген. Мутафчийски каза, че според производителите ваксините са ефективни срещу новите варианти, особено срещу британския. „Би трябвало да работят. Колкото повече циркулира този вирус в човешката популация, толкова повече ще се изменя. След 2 години изобщо няма да е същият, затова е нужна бърза ваксинация“.


Учени откриха потенциално лекарство срещу Covid - "27 пъти по-ефикасно от ремдесивир"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сергей Станишев: Основната задача на БСП в преговорите е да спаси Корнелия Нинова

Според лидера на Партията на европейските социалисти БСП не е на политическата линия на автентичната левица

Швейцарците подкрепиха зелените сертификати в референдум

Зелените сертификати получават над 60% подкрепа от гласоподавателите

Алмодовар срещу Алмодовар в новия му филм "Паралелни майки"

Една история за тъмната история на Испания

Metallica открадна шоуто от шампионската битка на Кубрат Пулев

Легендарната хеви метъл банда свири между мачовете и в края на галата в Тексас

Китай би имала над 600 000 случаи на COVID дневно, ако приложи мерките на Запада

Математици от Пекинския университет смятат, че Китай не бива да променя политиките си за пътуване в пандемията