Част от заведенията ще работят от 1 март, други ще протестират Снимка: © Getty Images

Голяма част от собствениците на заведения продължават да настояват за отваряне от 1 февруари, докато други се разбраха със здравния министър Костадин Ангелов да заработят отново на 1 март.

От Българската асоциация на заведенията не бяха на срещата с министъра, проведена във вторник. Председателят Ричард Алибегов каза пред bTV, че консенсусът, който Ангелов е постигнал с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, няма да спре планирания от него и колегите му протест пред Министерски съвет в сряда.

По-рано днес от БХРА обявиха, че ще отворят врати за клиенти отново на 1 март, а от 14 март има възможност за възобновяване на работата на нощните заведения. Това каза зам.-председателят Златко Златанов.

„Отваряме заведенията на 1 март, а здравният министър се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени всички помощи. Най-много настоявахме не кога да отваряме и кога да затваряме, защото не е наша работа - искаме да ни компенсират, както ги компенсират в Европа. Здравният министър каза, че ще съдейства“, обяви той.

„Може би отваряне на нощните барове ще има на 14 март, така каза министърът“, добави Златанов, но отчете, че това ще зависи от нивата на разпространение на коронавируса.

Тази браншова организация обединява част от затворените в момента заведения, а друга част са към обединения, които искат по-ранно отваряне. Те готвят протест пред Министерски съвет в сряда. По думите на БХРА - на срещата с Ангелов не е коментирана планираната за утре демонстрация, наречена "Марш към свободата".

Алибегов е един от хората, които ще бъдат на протеста. „Ясно заявихме – на 1 февруари отварят дневните заведения, на 1 март – нощните“, каза той пред bTV. „Днес разбрахме, че е имало среща на хотелиерската асоциация със здравното министерство, на която са се съгласили да работят от 1 март. Много хубаво са се съгласили, но, както знаете, ресторантите в хотелите работят и в момента. Ние, извън хотелите, не работим“.

„В България има 26 хиляди заведения, 25 хиляди от тях не са съгласни с това нещо“, каза Алибегов.

В момента ресторантите работят само с доставки по домовете, с изключение на тези в хотелите - те могат да обслужват само гости, но трябва да спазват вечерен час.

Предстои здравният министър да издаде официална заповед, която да посочи кога заведенията отново ще отворят вратите си за клиенти.


Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 април

Заведенията се отказват от протестното отваряне, защото Ангелов ще ги "нарочи" за огнища на Covid


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023