Част от заведенията ще работят от 1 март, други ще протестират Снимка: © Getty Images

Голяма част от собствениците на заведения продължават да настояват за отваряне от 1 февруари, докато други се разбраха със здравния министър Костадин Ангелов да заработят отново на 1 март.

От Българската асоциация на заведенията не бяха на срещата с министъра, проведена във вторник. Председателят Ричард Алибегов каза пред bTV, че консенсусът, който Ангелов е постигнал с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, няма да спре планирания от него и колегите му протест пред Министерски съвет в сряда.

По-рано днес от БХРА обявиха, че ще отворят врати за клиенти отново на 1 март, а от 14 март има възможност за възобновяване на работата на нощните заведения. Това каза зам.-председателят Златко Златанов.

„Отваряме заведенията на 1 март, а здравният министър се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени всички помощи. Най-много настоявахме не кога да отваряме и кога да затваряме, защото не е наша работа - искаме да ни компенсират, както ги компенсират в Европа. Здравният министър каза, че ще съдейства“, обяви той.

„Може би отваряне на нощните барове ще има на 14 март, така каза министърът“, добави Златанов, но отчете, че това ще зависи от нивата на разпространение на коронавируса.

Тази браншова организация обединява част от затворените в момента заведения, а друга част са към обединения, които искат по-ранно отваряне. Те готвят протест пред Министерски съвет в сряда. По думите на БХРА - на срещата с Ангелов не е коментирана планираната за утре демонстрация, наречена "Марш към свободата".

Алибегов е един от хората, които ще бъдат на протеста. „Ясно заявихме – на 1 февруари отварят дневните заведения, на 1 март – нощните“, каза той пред bTV. „Днес разбрахме, че е имало среща на хотелиерската асоциация със здравното министерство, на която са се съгласили да работят от 1 март. Много хубаво са се съгласили, но, както знаете, ресторантите в хотелите работят и в момента. Ние, извън хотелите, не работим“.

„В България има 26 хиляди заведения, 25 хиляди от тях не са съгласни с това нещо“, каза Алибегов.

В момента ресторантите работят само с доставки по домовете, с изключение на тези в хотелите - те могат да обслужват само гости, но трябва да спазват вечерен час.

Предстои здравният министър да издаде официална заповед, която да посочи кога заведенията отново ще отворят вратите си за клиенти.


Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 април

Заведенията се отказват от протестното отваряне, защото Ангелов ще ги "нарочи" за огнища на Covid


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024