Снимка: © Getty Images

Учени от Сан Франциско и Ню Йорк твърдят, че са открили потенциално ефективно лекарство срещу Covid-19. Медикаментът плитидепсин е показал 27,5 пъти по-голяма ефикасност от ремдесивир – лекарството, което получи одобрение от американския регулатор FDA, но не е препоръчвано от СЗО заради потенциални нежелани странични ефекти.

Изследователите работят заедно с испанската компания PharmaMar. Тя притежава правата за плитидепсин, който се продава под името аплидин вече около 20 години. Медикаментът лекува миелом – рак, който се развива най-често в костния мозък.

В доклада на учените, публикуван в сп. Science на 25 януари, става ясно, че лекарството може да покаже ефективност и срещу коронавирусна инфекция. Изследването на Quantitative Bioscience Institute и Icahn School of Medicine е проверено от независими учени, които са потвърдили данните им.

Плитидепсин е показал 99-процентово намаляване на вирусното намножаване в белите дробове и е демонстрирал способност да ограничи възпалението им.

В отделна публикация учените правят заключение, че медикаментът показва същата „антивирусна активност“ и срещу един от новите щамове на SARS-CoV-2, открит във Великобритания - B.1.1.7. Това проучване, което може да се открие в сайта bioRxiv, все още не е рецензирано.

PharmaMar е провела клинични тестове от Фаза 2 в Испания, в които са участвали 45 пациенти, заразени с Covid-19. Лекувани са в болнични условия и малко над 80% от тях били изписани 15 дни по-късно. Средният показател е 47% излекувани за този период. Тестовете в САЩ са били извършени върху животни.

„Вярваме, че положителните данни от клиничните изпитания на PharmaMar трябва да бъдат предпоставка плитидепсинът да бъде разгледан за допълнителни клинични тестове за лечение на Covid-19“, съобщава сп. Science. В момента испанската фармацевтична компания води преговори с няколко регулатора за начало на изпитания във фаза 3.

„Плитидепсин е изключително мощно средство за забавяне на SARS-CoV-2. Отличителната му сила е, че се прицелва не в протеина на вируса, а в белтък, произвеждан от гостоприемника“, обяснява професорът по микробиология Крис Уайт, който участва в изследванията.

Той говори за протеина eEF1A. Щом коронавирусът попадне в организма, използва именно този белтък, за да се възпроизвежда. Когато свойствата на протеина обаче бъдат блокирани, SARS-CoV-2 няма как да се намножава в човешките клетки.

„Това означава, че ако плитидепсин се окаже успешен медикамент за лечение на Covid-19, коронавирусът няма да може да му се противопостави дори след мутация – нещо, което създава тревоги заради разпространението на британския и южноафриканския щам“, добавя Уайт, цитиран от сайта на Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Според директора на QBI Неван Крогън – успешно противодействие срещу протеина eEF1A ще означава, че и други вируси, използващи същата методика, за да се репликират в организма, ще бъдат лекувани с плитидепсин.

Медикаментът е открит при морските мекотели Aplidium albicans в Средиземно море. Използван е за клинични тестове срещу рак и е показал обнадеждаващи резултати във фаза I/II от изпитанията с пациенти. Преди четири години Европейската агенция за лекарствата отказва да го разреши за употреба в лечението на миелом заради странични ефекти, но решението е отменено през 2020 г.


Прочетете още:

Време е будителите да се върнат в класните стаи

Ученият, който откри слабото място на Covid-19: Лекарството и ваксината ще работят заедно

Moderna разработва допълнителна ваксина заради южноафриканския щам на Covid


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов