Време е будителите да се върнат в класните стаи Снимка: © Getty Images

Ясно е, че по различни показатели, чрез които се измерват постиженията на образователната система, България води класациите отдолу нагоре. Крепи ги да не паднат, така да се каже.

Досега обаче като търсим виновниците, се оглеждаме я в министерствата и министрите, я в лошите ученици и още по-лошите им родители. За учителите не сме се сетили, или по-точно сетили сме се, но от уважение не сме искали да погледнем натам.

Е, сега се налага се да погледнем и към учителското съсловие, даже то някак се показа само. Предизвика нашето внимание покрай липсващите ваксини и плана за ваксинация.

Само 38% от учителите и непедагогическият персонал в училищата на страната се е включил в списъците за имунизация, според данните на Янка Такева, и здравните власти представят този процент като върховен подвиг на информационната си стратегия.

Останалите отказват възможността за приоритетно ваксиниране, независимо че епидемията от Covid-19 отне живота на 66 техни колеги само за няколко месеца. Над 4000 учители в България са с трайно намалената работоспособност заради здравословни проблеми, но мнозинството продължава да се бои, че ваксините ще влошат качеството им на живот, вместо да го поправят.

Примерът на държави като Израел, където 44,9% от населението вече се имунизира, явно не се различава като положителен и благонадежден опит.

Неграмотната дезинформация в социалните мрежи се оказва по-авторитетна от личните увещания на главния здравен инспектор Ангел Кунчев - дори те не стигат до съзнанието на учителите от малките населени места, където цели колективи отказват имунизация.

Когато обществото не разбира интереса си, не разбира и колко е важно да изисква от лидерите си да го гарантират.

Затова липсата на ваксини в Австрия е обществен скандал, а в България - пренебрежима тема и за властта, и за "системната" опозиция в предизборна ситуация.

Пред очите ни се разкри следната гледка: Тези, които сме смятали за най-напредничава и прогресивна част от обществото, това съсловие, което е било българската светлина по време на Възраждането и при третата българска държава, сега се наредиха до интернет троловете и великите конспиратори. Без майтап.

От учителите в най-голяма степен се очаква да са любознателни, да разчитат преди всичко на науката, да боравят с научни факти.

Очаква се да учат децата ни да гледат смело в бъдещето, да мечтаят да станат като Илон Мъск. Вместо това те се страхуват да не би Бил Гейтс да ги чипира и да не ги поръсят от самолети с вируса на COVID 19.

Обществото им е възложило надеждите да обучи младото си поколение, а получава суеверни хора. Какво да очаква човек от професионална общност, която избира и преизбира вече 30-тина години Янка Такева за свой представител и лидер?

България не е сумата от страховете си.

Български учени специализират и работят рамо до рамо с най-напредналите си колеги в Европа и САЩ. Българските деца печелят награди от международни състезания и олимпиади по математика, физика и природни науки. Близо 50 учени от БАН и Софийският университет днес са сред световните авторитети в своите изследователски области.

От времето на големите ни откриватели като Стамен Григоров, проф. д-р Иван Митев, проф. Димитър Пасков, акад. Георги Наджаков или д-р Сребра Родопска ни делят само няколко десетилетия.

Техният свободен ум и постиженията им в областта на медицината, микробиологията, физиката и фармакологията са примерът, който би трябвало да мотивира нашите избори - а не слепият страх, взаимното недоверие и идеологическото тесногръдие.

Време е будителите да се върнат в класните стаи и най-после да ги проветрят от застоялия въздух.


Този текст е част от newsletter-а на "Булевард България". Ако искате да получавате избрани от екипа ни статии веднъж седмично, абонирайте се тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024