Снимка: © Getty Images

Хората с бедни познания в областта на математическата грамотност са по-склонни да вярват в дезинформация на тема Covid-19 или 5G. Това показва изследване на екип от учени от Университета в Кеймбридж, проведено сред граждани на пет държави: САЩ, Великобритания, Испания, Мексико и Ирландия. 

Проучванията са направени върху национално представителни извадки, като целта им е да оценят податливостта на дезинформация и влиянието й върху поведението на хората спрямо здравните мерки. 

Изводите показват, че един от най-устойчивите фактори за "имунитета" спрямо конспиративни теории за Covid-19 е математическата грамотност - способността на човека да осмисля и прилага информация от количествени данни. 

Математическата грамотност на участниците в изследванията е оценена чрез три различни числови теста. След това респондентите са помолени да отговорят на девет въпроса, свързани с Covid-19, част от които са верни (например: "рискът от усложнения при коронавирусна инфекция е по-висок за пациенти, болни от диабет") или фалшиви (например: "5G-мрежите ни правят по-уязвими на инфекция с коронавирус"). 

"5G спира молекулата с кислород да достига до мозъка чрез хемоглобина"

Участниците са отговорили и на въпроси за личното си възприятие за риска от коронавируса, готовността си да спазват препоръките и мерките за защита от Covid, както и съгласни ли са да се имунизират, ако разработваните ваксини за болестта станат достъпни. 

Колкото по-малка е склонността на хората да се доверяват на медицинските специалисти, толкова по-висока се оказва податливостта им на фалшиви новини.

Изследването открива още, че по-възрастните хора са по-недоверчиви на дезинформация за Covid-19 във всички държави с изключение на една - Мексико.

Там възрастта също има значителна корелация, но в обратна посока - с напредването й хората се оказват склонни да вярват във фалшиви новини за епидемията. 

Политическата идеология е значим фактор в три от петте държави - в Ирландия, Мексико и Испания привържениците на дясна или консервативна идеология показват по-висока податливост на подвеждащи твърдения за Covid, но не и в САЩ и Великобритания. 

Не, д-р Радева не е фалшива, или как се правят фейк нюз

Самоопределението като част от малцинствена група във всички страни освен Великобритания също е силен показател за склонността да повярваш на фалшиви новини за вируса. 

Получателите на новини за Covid-19 от социалните мрежи води до значително по-висока доверчивост на фалшиви новини в Ирландия, САЩ и Великобритания. 

Един от авторите на изследването Сандер ван дер Линден посочва пред "Гардиън", че останал изненадан от силната връзка между математическата неграмотност и вярата в недостоверни твърдения за пандемията. 

Резултатите от PISA 2018: Ненаучените уроци за България

"В известен смисъл, резултатът от изследването ми харесва, защото ми дава надежда, че има решение за този проблем", казва той. 

Проучването на Кеймбридж не разглежда в детайли причините, поради които дезинформацията за Covid навлиза в обществения живот на всяка от петте изследвани държави, а търси само връзките между потенциалните прогностични фактори. 

"Отвъд индивидуалната податливост, стои въпросът как и защо някои недостоверни източници получават възприятие за легитимност", посочва социалният психолог Доминик Ейбрамс от Университета в Кент.

По-малко учене, повече знания: Моделът на успеха в Сингапур


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България