Математически неграмотните хора са по-податливи на конспирации за Covid-19 и 5G Снимка: © Getty Images

Хората с бедни познания в областта на математическата грамотност са по-склонни да вярват в дезинформация на тема Covid-19 или 5G. Това показва изследване на екип от учени от Университета в Кеймбридж, проведено сред граждани на пет държави: САЩ, Великобритания, Испания, Мексико и Ирландия.

Проучванията са направени върху национално представителни извадки, като целта им е да оценят податливостта на дезинформация и влиянието й върху поведението на хората спрямо здравните мерки.

Изводите показват, че един от най-устойчивите фактори за "имунитета" спрямо конспиративни теории за Covid-19 е математическата грамотност - способността на човека да осмисля и прилага информация от количествени данни.

Математическата грамотност на участниците в изследванията е оценена чрез три различни числови теста. След това респондентите са помолени да отговорят на девет въпроса, свързани с Covid-19, част от които са верни (например: "рискът от усложнения при коронавирусна инфекция е по-висок за пациенти, болни от диабет") или фалшиви (например: "5G-мрежите ни правят по-уязвими на инфекция с коронавирус").

"5G спира молекулата с кислород да достига до мозъка чрез хемоглобина"

Участниците са отговорили и на въпроси за личното си възприятие за риска от коронавируса, готовността си да спазват препоръките и мерките за защита от Covid, както и съгласни ли са да се имунизират, ако разработваните ваксини за болестта станат достъпни.

Колкото по-малка е склонността на хората да се доверяват на медицинските специалисти, толкова по-висока се оказва податливостта им на фалшиви новини.

Изследването открива още, че по-възрастните хора са по-недоверчиви на дезинформация за Covid-19 във всички държави с изключение на една - Мексико.

Там възрастта също има значителна корелация, но в обратна посока - с напредването й хората се оказват склонни да вярват във фалшиви новини за епидемията.

Политическата идеология е значим фактор в три от петте държави - в Ирландия, Мексико и Испания привържениците на дясна или консервативна идеология показват по-висока податливост на подвеждащи твърдения за Covid, но не и в САЩ и Великобритания.

Не, д-р Радева не е фалшива, или как се правят фейк нюз

Самоопределението като част от малцинствена група във всички страни освен Великобритания също е силен показател за склонността да повярваш на фалшиви новини за вируса.

Получателите на новини за Covid-19 от социалните мрежи води до значително по-висока доверчивост на фалшиви новини в Ирландия, САЩ и Великобритания.

Един от авторите на изследването Сандер ван дер Линден посочва пред "Гардиън", че останал изненадан от силната връзка между математическата неграмотност и вярата в недостоверни твърдения за пандемията.

Резултатите от PISA 2018: Ненаучените уроци за България

"В известен смисъл, резултатът от изследването ми харесва, защото ми дава надежда, че има решение за този проблем", казва той.

Проучването на Кеймбридж не разглежда в детайли причините, поради които дезинформацията за Covid навлиза в обществения живот на всяка от петте изследвани държави, а търси само връзките между потенциалните прогностични фактори.

"Отвъд индивидуалната податливост, стои въпросът как и защо някои недостоверни източници получават възприятие за легитимност", посочва социалният психолог Доминик Ейбрамс от Университета в Кент.

По-малко учене, повече знания: Моделът на успеха в Сингапур


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Респираторни заболявания пълнят болници в Китай. СЗО казва, че засега няма нужда от ограничения

Китайските власти обясняват ръста на заболелите с отменените ковид ограничения

13:17 - 29.11.2023
Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023
Спорт

Всички обичат... Саша Везенков

Откакто замина отвъд Океана, Везенков много бързо спечели сърцата на съотборниците и феновете си

10:33 - 29.11.2023
Важно днес

ГЕРБ и ДПС се отказаха да разследват заплахите срещу Йоловски

Въпреки предложението на "Възраждане" за анкетна комисия

10:22 - 29.11.2023