Преди няколко дни написах статия, в която прегледах различни източници, позовах се на научни доклади и се опитах съвестно като журналист да обясня защо технологията 5G не се смята за опасна за човешкото здраве. За да си позволя да напиша този материал, съм прекарал десетки часове в четене и разговори с хора от различни области, които имат познание в тази материя.

За микровълновите печки, 5G и новият световен ред

Статията предизвика много коментари. Заглавието на сегашния текст - “5G спира молекулата с кислород да достига до мозъка чрез хемоглобина” е един от тези коментари.

Ако го потърсите в Google като фраза, ще разберете, че същото изречение е многократно публикувано в различни форуми. Тоест, не говорим за спонтанен коментар на разтревожен учен. (Казвам “учен”, защото за да се изкажеш по въпроса за влиянието на радиовълните върху клетъчната структура на кръвта се изискват доста специализирани познания, нали?)

На нашата Facebook-страница профилът, който е публикувал изречението, е със снимка на кротък пенсионер; твърди, че е от Пловдив, и освен профилните си снимки няма нито една публикация.

Изречението може да се намери и в сайт, който е написал за себе си, че се идентифицира със страната на Светлината при древните зороастрийци и с порталите на четвъртото измерение.

Е, добре. Тази фраза е само един пример.

Мога да дам десетки такива, при това не само за 5G. Голяма част от същите хора, които вярват, че 5G е зло, са активни по темите за плоската земя, за това, че ваксините причиняват аутизъм, за това, че коронавирусът е биологично оръжие, и че замръзналите изгорели газове на самолетните двигатели пръскат хората с химически вещества.

За специалистите, които се занимават с фалшиви новини, „конспирацията 5G“ е организирана кампания. Институти от Катар до Оксфорд, частни компании, специализирани в изследване на активност в социалните мрежи, такива, специализирани в областта на киберсигурността, потвърждават това.

Едно от многото доказателства за кампанийността е, че голяма част от коментарите от „притеснените и възмутени граждани“ всъщност са написани от ботове – електронно създадени роботи.

За мащабите на кампанията можете да съдите по нейните говорители в социалните медии като например няколко американски звезди - актьорът Уди Харелсън, колегата му Джон Кюсак, певицата M.I.A. Всеки от тях има по един пост в Instagram по темата 5G. Уди е уникален актьор, но медицинските му познания са оспорими. Интересното е, че след като медиите го разнесоха здраво за поста му, той вече е изтрит.

Дори и Уди, Джон и M.I.A. да са писали искрено и безплатно за голямата конспирация, холивудските звезди винаги са търсели нестандартни начини да разнообразят живота си. Да си припомним сектата на сциентолозите, с главни действащи лица Том Круз и Джон Траволта.

Припознавате ли се в това? Вие ли сте? Сигурен съм, че не сте.

Конспирацията 5G просто не е за вас. Нейната цел са необразовани, нискоинтелигентни хора, които искат да намерят обяснение за света - точно толкова просто, колкото са самите те. Научни изследвания, разговори за честоти, обяснения за технологични предимства – такъв разговор е излишен. Всичко това само засилва тревожното подозрение.

Простите и неуки хора лесно могат да бъдат подтикнати да запалят антени на мобилни оператори по време на епидемия, когато едно обаждане може да е въпрос на живот и смърт. Също както простите им и неуки предшественици преди няколко века чупеха машините и тъкачните станове в зараждащата се индустриална революция. Толкова ли не сме помръднали за 300 години?

Давам си сметка, че има хора, които, изправени пред новото, са скептични и склонни да се съмняват. И в това няма нищо лошо. Дори е здравословно - провокира дискусии, оформят се мнения и гледни точки.

Но нека да опитаме да си зададем логични въпроси. Например - за кого сме чак толкова важни, че да потроши години изследвания и десетки милиарди инвестиции, за да спре молекулата на кислорода на посетителите на пловдивски мол? Или на баба от Садово, защото произвежда хубави домати и прави конкуренция на „пластмасовите“ капиталистически домати?

Или – тези инженери, които създават вредната технология, тези мениджъри на компаниите, които създават мрежите, тези компании, които създават хардуера за мрежите, тези ръководители на мощни телекоми с по няколко десетки хиляди служители всяка, регулаторните органи в десетки държави, които в крайна сметка разрешават тези радиовълни да ни „изпържат мозъците“ – те нямат ли близки и роднини за които да мислят, или просто заради едната конспирация ще си изпържат и родителите, и любимите хора, и децата?

Илюминатите, тайните общества, които коварно стоят зад този сценарий – те не живеят ли там, където вече има и още ще се развиват мрежи от 5-то поколение? Те как ще се спасят? Ще ходят с алуминиеви шлемове на главите?

Стига бе.

Аз съм сигурен всъщност, че самата „конспирация 5G” е конспирация, дори и срещу България. Съпротивата срещу мрежата ще попречи на страната да влезе в групата на високотехнологичните държави с всички предимства, които това осигурява.

Ще попречи да имаме медицинска диагностика и операции на най-високо ниво, ще попречи да имаме модерно образование на най-високо ниво.

Истината е, че 5G мрежите ще създадат огромно технологично и пазарно предимство на държавите, които ще въведат технологията първи и ще имат човешкия и научен потенциал да се възползват от нея. Другите ще започнат да изостават с ускорени темпове.

Не се съмнявам, че искрено се притеснявате. Обаче помислете дали не ви използват като „полезни идиоти“ в чужда кампания. При това – без да ви плащат.

В смисъла на страшните бъднини, които се чертаят, бих преформулирал заглавието така: “Конспирацията 5G спира мозъка.”


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024