Има хора, които или смятат, или някой ги кара да смятат, че виновникът за COVID-19 е технологията 5G. Вижте колко символно плоска е конспирацията: от 5G умират гълъби – беззащитна и симпатична птица, символ на мира. 5G разпространява коронавируса – застрашено е човечеството, всеобщата карантина създава условия за налагане на нов световен ред. Илюминатите са в настъпление.

Сегашните конспиративни „доказателства“ са, че в Бреша и Бергамо, Ломбардия, точно преди жестоката епидемия на коронавирус пуснали 5G. И – разбира се – затова тези два града са поразени като от чума. Същата „фактология“ се разпространяваше месец по-рано, само че – за Китай. Ама Китай е далече, непознат е за нас, и не трогва никого. Милата на всички ни Италия е друго нещо.

Има обаче лека пречка. В Бергамо няма 5G. В Милано има няколко експериментални клетки на Vodafone.

Ако оставим гълъбите да си живеят спокойно, можем да кажем, че между 5G и COVID-19 няма никаква причинно-следствена връзка.

Международният орган, отговарящ за определянето на препоръчителните пределни нива на електромагнитни излъчвания Международната комисия за предпазване от нейонизираща радиация (ICNIRP) публикува резултатите от продължило седем години научно изследване на новата технология през месец март 2020 г. - 5G няма вредни последици за здравето като цяло.

Но си струва да проучим защо 5G не може да бъде свързан с коронавируса от научна и фактическа гледна точка и защо изобщо не е проблем за здравето.

Както при много други теории на конспирацията, предполагаемата 5G коронавирусна връзка идва от неинформирани (или целенасочено заблуждаващи) хора в интернет, които се опитват да свържат неща, които изобщо нямат връзка помежду си. За съжаление, силата на социалните мрежи усилва някои от тези коментари до ниво, което кара дори иначе разумни хора да започнат да се чудят дали пък коментарите не са верни.

Те не са.

Коронавирус и 5G: Началото

Широко известно е, че коронавирусът COVID-19 произхожда от пазар в град Ухан в Китай, вероятно около декември миналата година. Китай също включи някои от първите си 5G мрежи около ноември миналата година, така че някак на хората, особено тези, които се страхуват от нови технологии и/или не ги разбират, стана лесно да им се внуши, че трябва да има някаква причинно-следствена връзка между въвеждането на 5G и появата на новия вирус.

В допълнение към всички видове логически грешки и други слабости, които могат да бъдат открити в този аргумент, има множество фактически проблеми, които изникват пред конспиративната теория.

Има няколко вида 5G технологии

Първо, важно е да се разбере, че не всички 5G радио сигнали са еднакви. Двата основни типа се наричат ​​„под-6 GHz“ (така наречени, защото използваните от тях радиочестоти са на или под 6 GHz) и „милиметрова вълна“, - на честоти, които са 24 GHz и по-високи (името „милиметрови“ идва от факта, че отделните дължини на радиовълните могат да бъдат измерени в милиметри). Единственият тип 5G радио сигнали, които засега се използват в 5G мрежи в Китай, са тези под 6 GHz.

Работата е там, че ние използваме радиосигнали под 6 GHz по целия свят от години за огромен брой приложения, без никакво въздействие за организма. Всички съществуващи 4G клетъчни мрежи използват например сигнали в този диапазон, например - Wi-Fi мрежите (работят на 2,4 GHz и 5 GHz) или вашата домашна микровълнова фурна. (2,45 Ghz)

Така че, ако тези сигнали биха могли да причинят някаква метаболитна промяна при животни или хора, както се опитват да аргументират теоретиците на конспирацията, всички отдавна бихме изпитали тяхното въздействие. Не сме, защото при силата на сигнала, който използват всички тези системи, няма реален ефект върху нашето здраве. Няма и начин те да са могли да предизвикат нещо, което би създало какъвто и да е вирус.

Откъде дойде конспирацията?

Много от тези аргументи са същите като дискусиите, които се появяват на всеки няколко години относно потенциалното въздействие върху здравето от използването на мобилни телефони изобщо.

Според центровете за контрол и превенция на заболяванията и уебсайтовете на Световната здравна организация все още не са установени ясни връзки нейонизиращото лъчение, което се генерира от всичко - от мобилни телефони до телевизионното разпръскване към традиционните радио сигнали - и човешкото здраве.

(Опасното за здравето е йонизиращото лъчение - то може да промени атомното ниво на клетките. Йонизиращо лъчение е това на рентгеновите апарати, гама лъчите, ултравиолетовите лъчи, ако сте изложени на тях за дълги периоди от време.)

Въпреки, че е екранирана, микровълновата печка у вас излъчва с доста по-голяма мощност, отколкото антените на 5G.

Какво казва науката?

В последното научно проучване от Международната комисия за защита от нейонизираща радиация (ICNIRP) – организация, която СЗО признава и специално се позовава на тях по отношение на всички въпроси, свързани с радиочестотните облъчвания - те стигат до заключението, технологията 5G като цяло не е заплаха за здравето.

По-конкретно, те казват, че ако генерираните нива на сигнала останат под предложените им нива, което правят всички настоящи устройства и мрежи, въздействието върху общественото здраве не представлява проблем. Всъщност тестовете показват, че някои мрежи във Великобритания функционират на по-малко от 1% от нивата които организацията препоръчва.

Интересното е, че в доклада на ICNIRP не бяха споменати абсолютно никакви опасения за вредата от 5G под 6Ghz.

Как работят 5G вълните

За късмет физиката на милиметровите вълнови сигнали по своята същност ограничава разстоянието, което могат да изминат, преди да се разсеят в „небитието“.

Затова и изграждането „милиметрови“ 5G мрежи е толкова трудно - вместо една „клетка“ която осигурява километри покритие на сигнала, колкото можете да обхванете със сигналите от под 6 GHz, милиметровият спектър изисква малки клетки почти на всяка пресечка, а тези сигнали не могат да преминават през стени.

Накратко, ако не глътнете или вградите в тялото си 5G милиметров предавател и го оставяте да работи там дълго време, вие сте в безопасност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024