Генчовска разсекрети преговорните документи с РСМ след призив на "Продължаваме промяната" Снимка: © Getty Images

"Продължаваме промяната" поиска от министъра на външните работи Теодора Генчовска да премахне секретния гриф от двустранния протокол, по който от миналата година преговарят България и Република Северна Македония (РСМ). Това стана ясно от прессъобщение от партията.

"Във връзка с многобройните запитвания от медии относно преговорните документи, двустранният протокол между Република Северна Македония и Република България, бихме искали да ви уведомим, че след консултация с Комисия по Външна политика тези документи в момента не могат да бъдат предоставени на широката публика. Министър Теодора Генчовска е входирала документите с гриф за достъп "За ползване", което ограничава кръга на хората, които могат да ги прочетат", се посочва в съобщението.

От "Продължаваме промяната" призоваваха Генчовска да свали секретния гриф, а МВнР в най-кратки срокове да пристъпи към подписването на договорения от министър Генчовска двустранен протокол.

Малко по-късно от пресцентъра на партията заявиха, че всички необходими документи са "любезно представени от МВнР и министър Генчовска до членовете на Комисията по Външна политика в НС, които вече могат да ги коментират публично".

В позицията на външното министерство се казва, че "документите нямат секретен гриф и са входирани в явно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет" и са достъпни за запознаване от всички народни представители.

Комисията по външна политика утре ще проведе заседание, на което ще бъде обсъдено така нареченото "френско предложение" за разрешаване на спора между властите в София и Скопие.

Посланиците от ЕС обсъждат френското предложение за спора между София и Скопие

Предложението, изготвено от Френското председателство на Съвета на ЕС, включва българските изисквания към Скопие, заедно с останалите критерии, които Скопие трябва да изпълни, за да стане член на Европейския съюз. То е опит за разрешаване на спора между София и Скопие, който от 2018 г. блокира началото на преговорите за евроинтеграция на РСМ

В събота президентът Румен Радев критикува премиера Кирил Петков относно предложението за вдигане на ветото, макар то да беше изпратено до Народното събрание, а не до премиера, след като на 15 юни Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат одобрявани от Народното събрание.

Преди това именно темата за българското вето беше една от причините, посочени от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, заради които той "оттегли" министрите си от правителството и напусна управляващата коалиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023