Генчовска разсекрети преговорните документи с РСМ след призив на "Продължаваме промяната" Снимка: © Getty Images

"Продължаваме промяната" поиска от министъра на външните работи Теодора Генчовска да премахне секретния гриф от двустранния протокол, по който от миналата година преговарят България и Република Северна Македония (РСМ). Това стана ясно от прессъобщение от партията.

"Във връзка с многобройните запитвания от медии относно преговорните документи, двустранният протокол между Република Северна Македония и Република България, бихме искали да ви уведомим, че след консултация с Комисия по Външна политика тези документи в момента не могат да бъдат предоставени на широката публика. Министър Теодора Генчовска е входирала документите с гриф за достъп "За ползване", което ограничава кръга на хората, които могат да ги прочетат", се посочва в съобщението.

От "Продължаваме промяната" призоваваха Генчовска да свали секретния гриф, а МВнР в най-кратки срокове да пристъпи към подписването на договорения от министър Генчовска двустранен протокол.

Малко по-късно от пресцентъра на партията заявиха, че всички необходими документи са "любезно представени от МВнР и министър Генчовска до членовете на Комисията по Външна политика в НС, които вече могат да ги коментират публично".

В позицията на външното министерство се казва, че "документите нямат секретен гриф и са входирани в явно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет" и са достъпни за запознаване от всички народни представители.

Комисията по външна политика утре ще проведе заседание, на което ще бъде обсъдено така нареченото "френско предложение" за разрешаване на спора между властите в София и Скопие.

Посланиците от ЕС обсъждат френското предложение за спора между София и Скопие

Предложението, изготвено от Френското председателство на Съвета на ЕС, включва българските изисквания към Скопие, заедно с останалите критерии, които Скопие трябва да изпълни, за да стане член на Европейския съюз. То е опит за разрешаване на спора между София и Скопие, който от 2018 г. блокира началото на преговорите за евроинтеграция на РСМ

В събота президентът Румен Радев критикува премиера Кирил Петков относно предложението за вдигане на ветото, макар то да беше изпратено до Народното събрание, а не до премиера, след като на 15 юни Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат одобрявани от Народното събрание.

Преди това именно темата за българското вето беше една от причините, посочени от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, заради които той "оттегли" министрите си от правителството и напусна управляващата коалиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024