Снимка: © Getty Images

"Продължаваме промяната" поиска от министъра на външните работи Теодора Генчовска да премахне секретния гриф от двустранния протокол, по който от миналата година преговарят България и Република Северна Македония (РСМ). Това стана ясно от прессъобщение от партията.

"Във връзка с многобройните запитвания от медии относно преговорните документи, двустранният протокол между Република Северна Македония и Република България, бихме искали да ви уведомим, че след консултация с Комисия по Външна политика тези документи в момента не могат да бъдат предоставени на широката публика. Министър Теодора Генчовска е входирала документите с гриф за достъп "За ползване", което ограничава кръга на хората, които могат да ги прочетат", се посочва в съобщението.

От "Продължаваме промяната" призоваваха Генчовска да свали секретния гриф, а МВнР в най-кратки срокове да пристъпи към подписването на договорения от министър Генчовска двустранен протокол.

Малко по-късно от пресцентъра на партията заявиха, че всички необходими документи са "любезно представени от МВнР и министър Генчовска до членовете на Комисията по Външна политика в НС, които вече могат да ги коментират публично".

В позицията на външното министерство се казва, че "документите нямат секретен гриф и са входирани в явно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет" и са достъпни за запознаване от всички народни представители.

Комисията по външна политика утре ще проведе заседание, на което ще бъде обсъдено така нареченото "френско предложение" за разрешаване на спора между властите в София и Скопие.

Посланиците от ЕС обсъждат френското предложение за спора между София и Скопие

Предложението, изготвено от Френското председателство на Съвета на ЕС, включва българските изисквания към Скопие, заедно с останалите критерии, които Скопие трябва да изпълни, за да стане член на Европейския съюз. То е опит за разрешаване на спора между София и Скопие, който от 2018 г. блокира началото на преговорите за евроинтеграция на РСМ

В събота президентът Румен Радев критикува премиера Кирил Петков относно предложението за вдигане на ветото, макар то да беше изпратено до Народното събрание, а не до премиера, след като на 15 юни Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат одобрявани от Народното събрание.

Преди това именно темата за българското вето беше една от причините, посочени от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, заради които той "оттегли" министрите си от правителството и напусна управляващата коалиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо