Геновева Христова-Мъри от Missia23: В бизнеса или си бърз, или си мъртъв Снимка: © Студио KARE за BoulevardBulgaria.bg

Преди 20 години Геновева Христова-Мъри и Анелия Касабова основават Ligna Group. Тогава дори не подозират, че са дали началото на стартъп. Днес определят компанията като най-големия експортен консорциум на България в областта на търговското и хотелско обзавеждане.

Работят с български мебелни компании от цялата страна и заедно са обзавели повече от 300 хотела и над 20 000 хиляди стаи в цяла Европа.

Техни клиенти са световни вериги като Marriot, Hayat, Hilton и други.

„Можеш да спиш в 5-хотел в Лондон и дори да не предполагаш, че е обзаведен с български мебели“, казва Геновева Христова-Мъри.

Тя е от хората, които кипят от енергия и бързо заразяват околните с настроение. „Иска да свърши много неща, докато е на земята“ и паралелно развива няколко проекта.

Един от тях е Missia23 на ул. “Мизия“ 23 в столицата.

Срещаме се в уютно пространство в сърцето на София. Тук можеш както да поработиш в споделено пространство за няколко часа, така и да спреш за кафе или да организираш събитие.

Без сигурен и бърз интернет няма как да се случи нищо от изброените.

Днес не може бизнес живот без интернет. Всичко е там. Ти, ако не си бърз, наистина си мъртъв. Реално, за да си бърз, ти трябва много бърз и стабилен, надежден интернет“, смята съсобственикът и управляващ директор на Ligna Group и Missia23 Геновева Христова-Мъри.

Откакто са в сградата на ул. „Мизия“ 23 в последните пет години, доставчикът им е VIVACOM и нямат никакво намерение да го сменят. Всеки ден в сградата работят около 150-200 човека в офисите на Ligna Group, Vitosha Ventures, Forbes и други компании, които се помещават на този адрес.

Оптичната връзка позволява неограничен брой потребители да ползват интернет на максимална скорост.

„Всички тези бизнеси работят с чужбина и им е необходима стабилна връзка. Те са международни компании и надеждният интернет е ключов за тях,“ казва Геновева.

След CОVID пандемията пространството на Missia23 работи повече като event center – за всякакъв вид събития, каквито се сетите, и по-малко като co-working.

„В co-working частта по-скоро е ко-кафе или ко-офис. Хората идват, пият кафе, не е co-working - някой да стои по 8 часа на ден, има и такива, но са единици. По-скоро идват, правят си срещи или като стоп – идваш, работиш два часа и излизаш“, разказва Геновева.

И тъй като интернет е неразделна част от деня им днес, тя недоумява как са се справяли преди оптичната връзка.

„Спомням си годините, когато имейлите ни не бяха синхронизирани с телефоните. Трябваше постоянно да сме пред някакви компютри, на телефоните нямахме интернет, защото беше много скъпо и беше екзотика, особено в чужбина. Не знам как сме оперирали тогава. С тези LAN връзки, докато се свържеш, пък почваш „ало, ало чуваме ли се“. Губиш време, докато се настроиш,“ спомня си съостнователката на Ligna Group.

Освен време, липсата на надежден интернет преди коства и пари на бизнеса.

„Ние постоянно сме в международни търгове. Там или си навреме, или си мъртъв. Ако закъснееш, няма смисъл после да продължаваш“, казва Мъри и си спомня ситуация отпреди 10 години. Тогава основната им компания - Ligna Group, се подготвя за участие в търг за обзавеждане на болници в Германия. Там крайният срок е наистина краен срок.

„Офертата беше в 12 ч на обед и какво се случва? Вече сме се научили, но тогава ние, като едни българи - винаги в последния момент, изпращаме в 11, 55 ч. И в един момент всичко заби, системата изключи, няма интернет, няма нищо, рутерът не може да зацепи. Пропуснахме deadline, а там deadline e наистина dead - line. Пуснахме офертата в 12:02 ч. Казахме си: „Спокойно, то две минути нищо не са“. Но ти си в Германия и две минути са си две минути и си аут от търга. Всичките ни двумесечни усилия за подготовката на този голям търг бяха тотално опропастени от това, че закъсняхме и не си предвидихме риска, че нямахме надежден интернет,“ спомня си Геновева.

Днес не си представят работния ден без телефон, таблет, компютър със скоростна и надеждна връзка.

„Чрез тези устройства ти можеш да работиш навсякъде. Скоро четох статистика, че 43 % от GenZ са само remote. Те изобщо не могат да си представят да работят някъде в офис. Наистина не виждам без интернет как може да се развива какъвто и да било бизнес,“ казва Геновева Христова.

Според нея пандемията от COVID-19 е помогнала на компаниите да разберат колко много работа може да се върши от разстояние - без да се правят компромиси. Ключовото условие обаче е сигурният и бърз интернет, какъвто получават от VIVACOM.

„Всичко това има и зелен аспект - не пътуваме толкова много, за да правим срещи. Преди това на всяка цена трябваше да отидеш до Германия за тази среща или до Англия. Сега това изобщо не ти трябва, много повече работа се върши remote и видяхме, че можем да го правим,“ казва Геновева.

Допреди няколко години всичко това беше немислимо.

Геновева твърдо вярва, че човек трябва да остави нещо след себе си. Не смята, че да си успешен означава да трупаш пари, апартаменти и коли. Това е и мисията на Missia23.

Mисията ни е да обединяваме българите да работят заедно. За мен успехът е това да оставиш нещо след себе си. Да оставиш някакво legacy. Нашето legacy e това - да ребрандираме България и след нас, който отиде, да каже „O, България, да - има и такива фирми“. България мощно трябва да създава собствени продукти и това именно е мисията на Missia 23,” казва Геновева и допълва, че пространството на ул. „Мизия“ 23 не е изцяло комерсиален проект.

Идеята е да откриват таланти, да ги свързват и да ги представят. Всичко започва през 2021 година, когато LIgna Group става продуцент на Виктория в музикалния конкурс „Евровизия“.

„В един такъв конкурс виждаш самото създаване на съдържание, на песен, виждаш сценография, фотография, Преди това бяхме в традиционните индустрии – интериорен дизайн, архитектура, мебели и т.н. Тогава видяхме колко талант има в България. Страната трябва да се концентрира върху индустрия с висока добавена стойност. България е малка държава, но сме много креативни. Не можем да се борим с мащаб и ресурси, ние ги нямаме, но можем да се борим там, където има талант, където има наистина креативност. Смятаме, че талантът е това, което трябва да налагаме напред“, разказва Геновева Христова.

Така преди година в Missia23 създават НПО – Креатех клъстър. Идеята е да помагат на прохождащи компании да излизат на външните пазари.

„Там обвързахме от интериорните дизайнери, през архитектите до анимация. Видеоигри, AR, VR, музиката и това , което правим с Виктория oт Евровизия. Филми, кино, сериали – те също са част от този креатех клъстър в България. Идеята е да помагаме на всички тези индустрии, те да имат смелостта и самочувствието да излизат на външните пазари. Да ги показваме със собствени продукти, а не че някоя продукция е била направена в България, от нашите кадри. Искаме да показваме България по друг начин пред света. Това е Missia23,” обясни тя.

Затова организират различни събития, чрез които талантливите компании от даден сектор да се представят заедно.

„Ние създаваме средата, условията, в които тези компании да се покажат заедно. Затова казах обединение, защото заедно ще ни забележат много по-лесно и, от друга страна, ще си докараме външните партньори,“ разказва Геновева Христова.

Така хората зад една успешна компания искат да подадат ръка на сега прохождащите бизнеси, като им спестят лутането и им дадат своите контакти не само в България, но и на външни пазари, като Великобритания.

Геновева е един от основателите на Bulgarian Expansion Bridge и вече работят по създаването пространство в Лондон - Bulgarian House, където български продукти с добавена стойност да бъдат представяни на пазара във Великобритания - не просто на витрина, а в естествената им среда.

„Ще има един хубав бар, в който ще може да се пробва малиново вино или ракия от череши, или edible coffee cups – да пиеш кафе от ядливи чашки. Т.е. ще показваме продукти в техния хабитат, а не просто да са на едни витрини – елате и ги вижте, защото бизнесът вече не работи така. Живеем в икономика на преживяванията“, разказва една от съоснователките на Missia23.

„Представете си, че една компания иска да се представи в Лондон. Тя нито знае къде да отиде, нито на коя врата да почука. Много време ще измине, докато се ориентира“. Точно с това ще помагат хората зад Missia23 – ще откриват и развиват талантливи бизнеси и ще им помагат с контактите си.

„Вярвам в човека преди всичко. Идеята е важна, но човекът е преди идея. Защото и най-прекрасната идея, ако няма кой да я реализира, тя ще загине в зародиш,“ казва Геновева и допълва, че идеята е повече компании да могат да се представят.

Такава е мисията на Missia23. Пространството в центъра на София скоро ще се превърне и в concept store. Така, ако някой хареса стола, на който е седял, докато работи за няколко часа – да може да си го купи. По този начин Missia23 ще се представят различни продукти не само от мебелната индустрия, но и от модата, био производството и други.

А съветът на Геновева към хората зад прохождащите компании е да бъдат проактивни, да следват интуицията си и никога да не се отказват от мечтите си, колкото и да са смели.

Това са и ценностите, които движат Missia23.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024
Политика

Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия стана жертва на опит за убийство в сряда и се бори за живота си

20:24 - 15.05.2024
Важно днес

Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Те определиха покушението като атака срещу демокрацията

18:36 - 15.05.2024
Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници

Проверката е за нелоялна конкуренция, а сигналът - от съдружниците му в "Еко Брикет"

14:08 - 15.05.2024