Георги Гергов е продал ресторант "Пълдин" в Пловдив на фондацията на Ахмед Доган

Фондация "Хермес", председателствана от Ахмед Доган и базирана на адреса на централата на ДПС, е новият собственик на пловдивския ресторант "Пълдин". Емблематичното заведение се намира в сграда - паметник на османската архитектура - в Стария град. Това съобщава "Капитал" в новия си брой.

Сделката е изпълнена през април 2021 г. Дотогава "Пълдин" е част от активите на компанията на Гергов "ИАГ". Дружеството на бившия областен ръководител на БСП прехвърля ресторанта на фирма на име "Руми 1207" - дъщерно дружество на неговата компания "Стария Пловдив".

Още при създаването на "Руми 1207" обаче се вижда пряката връзка с Движението за права и свободи - отново регистрацията му е в централата на ДПС на бул. "Александър Стамболийски" 45А в София, а в съвета на директорите влизат трима души, свързани пряко с Ахмед Доган или партията.

На 28 април акциите на "Руми 1207" са джиросани на фондация "Хермес". Така в активите на неправителствената организация влиза и ресторант "Пълдин". "Капитал" посочва, че няма данни как фондацията е успяла да финансира сделката за придобиване на имота, тъй като в предходните години активите и приходите от дарения са "доста по-скромни".

"Възнамеряваме обектът да се използва за културни събития и може би като ресторант. Предвиждаме да бъдат направени инвестиции за реновация", казва пред медията Биршен Ибрямова - дългогодишна секретарка на Ахмед Доган, която е част от управлението на фондация "Хермес".

Ресторант "Пълдин" се намира на терена на някогашен дервишки манастир. Религиозните сгради са били унищожени при земетресение от 1928 г., но една от залите за ритуални танци е запазена. В комплекса са изложени и находки от археологически разкопки. От 1974 г. тук е отворен и ресторантът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024