Докладът на Военна полиция за изясняване на фактите и обстоятелствата около катастрофата на МиГ-29 в Черно море ще е готов след 10 дни или максимум две седмици. Той ще съдържа некласифицирана информация, в която „нищо няма да бъде прикрито“, заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов в „Неделя 150“ по БНР.

„Най-отговорно искам да заявя, че по информация на разследващите от Военна полиция, които са под мое пряко подчинение, те ще завършат своята работа някъде след около десетина дни – 2 седмици. Ще излязат с доклад в две части – първата ще бъде некласифицирана, втората - класифицирана, заради параметри, които касаят сигурността на страната. Този доклад веднага ще бъде оповестен“, каза Панайотов.

Инцидентът с изтребителя стана след полунощ на 9 юни, а при него загина пилотът майор Валентин Терзиев. Данните от черната кутия все още не са напълно достъпни, защото тя е със скъсан лентов кабел и производителят трябва да я отвори.

Попитан дали някой би имал интерес част от истината за смъртта на майор Терзиев да бъде прикрита, Георги Панайотов заяви: „Естествено, че няма“.

„Разбирам, че е натрупано огромно недоверие към държавните институции, хората чуват манипулации, изкривяване на истината и т.н. В случая нашият подход е коренно различен, ние сме максимално прозрачни към хода на проверките. Даваме веднага брифинги при всяко възникнало обстоятелство, аз лично не съм отказал участие в нито едно предаване. Какъв е ефектът от тази наша максимална прозрачност обаче? Задавам си въпроса има ли смисъл. Никой не си задава въпроса как се чувстват пилотите от авиобазата, като слушат некомпетентните коментари и обвинения?“, каза министърът.

Преди няколко дни вдовицата на майор Терзиев – Димитрина Попова - призова да се изясни отговорността на "ръководните постове" по време на учението, при което загина съпругът ѝ. Тя твърди, че грешката е най-вече на хората, които са насочвали посоката на изтребителя, а не на Терзиев. Ден по-рано Георги Панайотов също заяви, че не може да се говори за грешка на пилота.

„Няколко пъти казвах да се спрат спекулациите, а да говорят само експертите. Не бях чут. Когато една жена загуби любимия си мъж, за нея светът рухва. Г-жа Попова беше написала, че говоря празни приказки, след загубата ѝ обаче всички приказки са празни. За нея светът е престанал да съществува. Призовавам всички българи, които милеят за родната авиация, които осъзнават ежедневния героизъм на пилотите, почетете паметта на майор Валентин Терзиев. Спрете да насаждате страх, лъжи, обиди“, каза Панайотов.

Той заяви, че пилотите от авиобаза „Граф Игнатиево“ изпитват мъка за загубата на един от най-подготвените си колеги и са принудени да „преодоляват обидите към техните собствени професионални качества. „Един основен за тях страх е за бъдещето на авиацията. Кому е нужно това, чии интереси обслужва? Ние разполагаме със самолети МиГ-29, които са технически изправни“, каза министърът.

„Ф16 ще дойдат през 2023 и ще бъдат усвоени най-късно през 2024, когато ще се изпълняват задачите по охрана. Дотогава разполагаме само с МиГ-29. Тези момчета живеят в един страх за това, че няма да имат възможност да изпълнят задълженията си да пазят родното небе. Всякакви спекулации за технически неизправни самолети са грешни“, добави той и каза, че е поставил първите стъпки за ново споразумение за поддръжка на изтребителите. „Графиката на летателните часове на пилотите тръгна нагоре, защото техниката се поддържа“.


МО: Катастрофата на МиГ-29 не е по вина на майор ТерзиевАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена