МО: Катастрофата на МиГ-29 не е по вина на майор Терзиев Снимка: © Военновъздушни сили

"Не става въпрос за пилотска грешка в никакъв случай" - такава е оценката на служебния министър на отбраната Георги Панайотов след фаталния инцидент с МиГ-29 от 9 юни по време на учение, при който изтребителят катастрофира в Черно море, а пилотът майор Валентин Терзиев загина.

Панайотов обяви, че е предложил покойния летец за най-високото военно отличие.

"Има две разследвания - на Военна полиция, което установява факти и обстоятелства, другото е на прокуратурата, която търси вина. Аз боравя с данни на Военна полиция, която е на пряко мое подчиение. Те вина не търсят. Пилотска грешка не е тяхно заключение, не е и мое заключение. Няма такова нещо", каза министърът в интервю за бТВ.

Разследването по случая обаче продължава да е обвито в неяснота и следствена тайна, а отговорите на базови въпроси за причините за катастрофата все още липсват. Няма отговор и от страна на РСК "МиГ", от които се очаква да идентифицират производителя на черната кутия - устройството засега не може да се разчете заради разхерметизиране и скъсване на лентов кабел.

Министърът отказа да съобщи имената на командващите учението щурмани, които са направлявали майор Терзиев по време на полета, като насочи този въпрос към прокуратурата. Именно към земното командване бяха отправени критики от страна на вдовицата на покойния пилот Димитрина Попова, която настояваше да се изясни отговорността на "ръководните постове" по време на учението.

Панайотов отказа да коментира критиките срещу ВВС, че са участвали в изпитания с повишена трудност, за които българските пилоти не са били подготвени предварително поради липсата на достатъчно летателни часове.

Все още не е изяснено защо мишената, по която пилотът е стрелял по време на учението, е започнала да пада по-бързо от нормалното, което е наложило и предприемане на допълнителна маневра.

Възможно е това да е станало заради несработил парашут на мишената или заради дефект, причинен от горенето й. Стрелбите не са прекратени независимо от установения проблем с мишената, защото спускането й е станало в нормативните граници - от 7000 до 4000 м. Следствието трябва да установи защо стрелбата не е прекратена, след като тя е паднала под 4000 м.

"Може и този, който командва от земята, да вземе решение за прекратяване на мисията, може и пилотът да вземе решение за прекратяване на мисията", казва Георги Панайотов на въпрос от кого зависи решението да се изостави мишената, за да не се поема непоправим риск.

Пределната височина на летене по време на учението е била 2000 м, а МиГ-29 е изчезнал от радарите, когато е летял на 1200 м надморска височина.

Панайотов обяви, че по данни от ВВС височината е била достатъчна за "измъкване" на пилота, но добави, че маневрите са извършвани през нощта, когато ориентирането е много по-трудно.

"Не сме сигурни, че майор Терзиев е имал време да проследи къде се намира над земята. Тук е ролята на тези, които го командват, да му го кажат", каза още той.

"Поразих целта, излизам от атаката" - са последните думи на майор Валентин Терзиев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023