МО: Катастрофата на МиГ-29 не е по вина на майор Терзиев Снимка: © Военновъздушни сили

"Не става въпрос за пилотска грешка в никакъв случай" - такава е оценката на служебния министър на отбраната Георги Панайотов след фаталния инцидент с МиГ-29 от 9 юни по време на учение, при който изтребителят катастрофира в Черно море, а пилотът майор Валентин Терзиев загина.

Панайотов обяви, че е предложил покойния летец за най-високото военно отличие.

"Има две разследвания - на Военна полиция, което установява факти и обстоятелства, другото е на прокуратурата, която търси вина. Аз боравя с данни на Военна полиция, която е на пряко мое подчиение. Те вина не търсят. Пилотска грешка не е тяхно заключение, не е и мое заключение. Няма такова нещо", каза министърът в интервю за бТВ.

Разследването по случая обаче продължава да е обвито в неяснота и следствена тайна, а отговорите на базови въпроси за причините за катастрофата все още липсват. Няма отговор и от страна на РСК "МиГ", от които се очаква да идентифицират производителя на черната кутия - устройството засега не може да се разчете заради разхерметизиране и скъсване на лентов кабел.

Министърът отказа да съобщи имената на командващите учението щурмани, които са направлявали майор Терзиев по време на полета, като насочи този въпрос към прокуратурата. Именно към земното командване бяха отправени критики от страна на вдовицата на покойния пилот Димитрина Попова, която настояваше да се изясни отговорността на "ръководните постове" по време на учението.

Панайотов отказа да коментира критиките срещу ВВС, че са участвали в изпитания с повишена трудност, за които българските пилоти не са били подготвени предварително поради липсата на достатъчно летателни часове.

Все още не е изяснено защо мишената, по която пилотът е стрелял по време на учението, е започнала да пада по-бързо от нормалното, което е наложило и предприемане на допълнителна маневра.

Възможно е това да е станало заради несработил парашут на мишената или заради дефект, причинен от горенето й. Стрелбите не са прекратени независимо от установения проблем с мишената, защото спускането й е станало в нормативните граници - от 7000 до 4000 м. Следствието трябва да установи защо стрелбата не е прекратена, след като тя е паднала под 4000 м.

"Може и този, който командва от земята, да вземе решение за прекратяване на мисията, може и пилотът да вземе решение за прекратяване на мисията", казва Георги Панайотов на въпрос от кого зависи решението да се изостави мишената, за да не се поема непоправим риск.

Пределната височина на летене по време на учението е била 2000 м, а МиГ-29 е изчезнал от радарите, когато е летял на 1200 м надморска височина.

Панайотов обяви, че по данни от ВВС височината е била достатъчна за "измъкване" на пилота, но добави, че маневрите са извършвани през нощта, когато ориентирането е много по-трудно.

"Не сме сигурни, че майор Терзиев е имал време да проследи къде се намира над земята. Тук е ролята на тези, които го командват, да му го кажат", каза още той.

"Поразих целта, излизам от атаката" - са последните думи на майор Валентин Терзиев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024
Бизнес

Дейвид Бекъм стана посланик на AliExpress, докато ЕС разследва китайския онлайн гигант

Футболистът Дейвид Бекъм е новото лице на гиганта за онлайн търговия AliExpress

16:43 - 27.05.2024