Снимка: © Военновъздушни сили

"Не става въпрос за пилотска грешка в никакъв случай" - такава е оценката на служебния министър на отбраната Георги Панайотов след фаталния инцидент с МиГ-29 от 9 юни по време на учение, при който изтребителят катастрофира в Черно море, а пилотът майор Валентин Терзиев загина. 

Панайотов обяви, че е предложил покойния летец за най-високото военно отличие. 

"Има две разследвания - на Военна полиция, което установява факти и обстоятелства, другото е на прокуратурата, която търси вина. Аз боравя с данни на Военна полиция, която е на пряко мое подчиение. Те вина не търсят. Пилотска грешка не е тяхно заключение, не е и мое заключение. Няма такова нещо", каза министърът в интервю за бТВ. 

Разследването по случая обаче продължава да е обвито в неяснота и следствена тайна, а отговорите на базови въпроси за причините за катастрофата все още липсват. Няма отговор и от страна на РСК "МиГ", от които се очаква да идентифицират производителя на черната кутия - устройството засега не може да се разчете заради разхерметизиране и скъсване на лентов кабел.

Министърът отказа да съобщи имената на командващите учението щурмани, които са направлявали майор Терзиев по време на полета, като насочи този въпрос към прокуратурата. Именно към земното командване бяха отправени критики от страна на вдовицата на покойния пилот Димитрина Попова, която настояваше да се изясни отговорността на "ръководните постове" по време на учението.  

Панайотов отказа да коментира критиките срещу ВВС, че са участвали в изпитания с повишена трудност, за които българските пилоти не са били подготвени предварително поради липсата на достатъчно летателни часове. 

Все още не е изяснено защо мишената, по която пилотът е стрелял по време на учението, е започнала да пада по-бързо от нормалното, което е наложило и предприемане на допълнителна маневра.

Възможно е това да е станало заради несработил парашут на мишената или заради дефект, причинен от горенето й. Стрелбите не са прекратени независимо от установения проблем с мишената, защото спускането й е станало в нормативните граници - от 7000 до 4000 м. Следствието трябва да установи защо стрелбата не е прекратена, след като тя е паднала под 4000 м.  

"Може и този, който командва от земята, да вземе решение за прекратяване на мисията, може и пилотът да вземе решение за прекратяване на мисията", казва Георги Панайотов на въпрос от кого зависи решението да се изостави мишената, за да не се поема непоправим риск. 

Пределната височина на летене по време на учението е била 2000 м, а МиГ-29 е изчезнал от радарите, когато е летял на 1200 м надморска височина.

Панайотов обяви, че по данни от ВВС височината е била достатъчна за "измъкване" на пилота, но добави, че маневрите са извършвани през нощта, когато ориентирането е много по-трудно.  

"Не сме сигурни, че майор Терзиев е имал време да проследи къде се намира над земята. Тук е ролята на тези, които го командват, да му го кажат", каза още той. 

"Поразих целта, излизам от атаката" - са последните думи на майор Валентин Терзиев. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности