Снимка: © Специализиран съд

Усилията на ГЕРБ и ДПС да предотвратят гласуването на ключови законопроекти, свързани със съдебната власт, чрез провал на парламентарния кворум продължиха успешно и в Комисията по правни въпроси. 

От 14:30 ч. в петък беше насрочено заседание, на което да се обсъди предложението на "Демократична България" за закриване на специализираните съдилища и прокуратури. 

Председателят на Правната комисия Андрей Михайлов (ИТН) обаче се принуди да закрие заседанието заради липсата на минимума присъстващи депутати. Комисията се състои от 23 души. Според "24 часа" - само един депутат от БСП е участвал в заседанието, а представителите на ГЕРБ и ДПС са отсъствали. 

БСП неколкократно даваше заявки, че подкрепя инициативата за премахване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите, но както в четвъртък при гласуването на промени в Закона за НСО, така и сега се оказаха причина за провала на кворума.

За сметка на това в залата на комисията бяха пристигнали главният прокурор Иван Гешев, заместничката му Даниела Машева, както и ръководителите на специализираните съдилища Георги Ушев и Мариета Райкова

Още в 45 Народно събрание ГЕРБ се обявяваше твърдо против закриването на специализираното правосъдие, което беше създадено и надграждано по време на мандатите на Бойко Борисов. През април предложението на ДБ стигна до първо гласуване в Комисията по правни въпроси, но времето на парламента така и не стигна за окончателно приемане на законопроекта. 

Прокуратурата се обяви против проекта, като твърди, че това ще доведе до "регрес в противодействието на организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта и тероризма". Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство