ГЕРБ, БСП и ДПС бойкотираха Правната комисия и отложиха закриването на спецсъда Снимка: © Специализиран съд

Усилията на ГЕРБ и ДПС да предотвратят гласуването на ключови законопроекти, свързани със съдебната власт, чрез провал на парламентарния кворум продължиха успешно и в Комисията по правни въпроси.

От 14:30 ч. в петък беше насрочено заседание, на което да се обсъди предложението на "Демократична България" за закриване на специализираните съдилища и прокуратури.

Председателят на Правната комисия Андрей Михайлов (ИТН) обаче се принуди да закрие заседанието заради липсата на минимума присъстващи депутати. Комисията се състои от 23 души. Според "24 часа" - само един депутат от БСП е участвал в заседанието, а представителите на ГЕРБ и ДПС са отсъствали.

БСП неколкократно даваше заявки, че подкрепя инициативата за премахване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите, но както в четвъртък при гласуването на промени в Закона за НСО, така и сега се оказаха причина за провала на кворума.

За сметка на това в залата на комисията бяха пристигнали главният прокурор Иван Гешев, заместничката му Даниела Машева, както и ръководителите на специализираните съдилища Георги Ушев и Мариета Райкова.

Още в 45 Народно събрание ГЕРБ се обявяваше твърдо против закриването на специализираното правосъдие, което беше създадено и надграждано по време на мандатите на Бойко Борисов. През април предложението на ДБ стигна до първо гласуване в Комисията по правни въпроси, но времето на парламента така и не стигна за окончателно приемане на законопроекта.

Прокуратурата се обяви против проекта, като твърди, че това ще доведе до "регрес в противодействието на организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта и тероризма".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024