ГЕРБ, БСП и ДПС бойкотираха Правната комисия и отложиха закриването на спецсъда Снимка: © Специализиран съд

Усилията на ГЕРБ и ДПС да предотвратят гласуването на ключови законопроекти, свързани със съдебната власт, чрез провал на парламентарния кворум продължиха успешно и в Комисията по правни въпроси.

От 14:30 ч. в петък беше насрочено заседание, на което да се обсъди предложението на "Демократична България" за закриване на специализираните съдилища и прокуратури.

Председателят на Правната комисия Андрей Михайлов (ИТН) обаче се принуди да закрие заседанието заради липсата на минимума присъстващи депутати. Комисията се състои от 23 души. Според "24 часа" - само един депутат от БСП е участвал в заседанието, а представителите на ГЕРБ и ДПС са отсъствали.

БСП неколкократно даваше заявки, че подкрепя инициативата за премахване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите, но както в четвъртък при гласуването на промени в Закона за НСО, така и сега се оказаха причина за провала на кворума.

За сметка на това в залата на комисията бяха пристигнали главният прокурор Иван Гешев, заместничката му Даниела Машева, както и ръководителите на специализираните съдилища Георги Ушев и Мариета Райкова.

Още в 45 Народно събрание ГЕРБ се обявяваше твърдо против закриването на специализираното правосъдие, което беше създадено и надграждано по време на мандатите на Бойко Борисов. През април предложението на ДБ стигна до първо гласуване в Комисията по правни въпроси, но времето на парламента така и не стигна за окончателно приемане на законопроекта.

Прокуратурата се обяви против проекта, като твърди, че това ще доведе до "регрес в противодействието на организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта и тероризма".



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024