ГЕРБ, БСП и ДПС изненадващо се обединиха, за да приемат на второ четене две предложения - на ГЕРБ и на Движението за права и свободи, с които се дават съответно бонуси от 100 и 120 лв. на месец за всички пенсионери през последните три месеца на годината.

Първо предложението на ДПС не беше прието, но Хасан Адемов от ДПС поиска прегласуване, което мина с гласовете на ГЕРБ и БСП. „За“ бяха общо 104 народни представители, включително тези на социалистите, които в бюджетната комисия гласуваха с ИТН, ДБ и ИБГНИ, подкрепяйки проекта на служебното правителство.

Любомир Каримански от ИТН поиска 10-минутна почивка, за да се обмисли как да се прегласува предложението. Събра се Председателски съвет, който опита да установи как може да се приложи процедурна хватка, тъй като според правилника на Народното събрание предложението вече не може да бъде прегласувано.

Предложението на ДПС предполага по-високи разходи в социалния бюджет от вече предложените в Комисията по бюджет и финанси.

С гласовете на БСП и на т.нар. "партии на протеста" днес бяха приети и трансфери за одобрения от ресорната комисия пакет за увеличение от 1 октомври на минималната пенсия от 300 на 370 лева и на останалите пенсии средно с 12.5%, като максималната е 1500 вместо 1440 лева.

Беше прието още обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството да се вдигне до 650 лева.

В кулоарите на парламента Мария Капон от "Изправи се.БГ! Ние идваме" и Мика Зайкова от "Има такъв народ" критикуваха трите партии за приетото решение за бонусите от 120 лева.

„Това, което стана, е истинската коалиция – БСП, ДПС и ГЕРБ. Още на първия текст беше бламирана работната група и бюджетната комисия, както и актуализацията на ДОО“, каза Капон. "Ясно е, че коалицията ГЕРБ, БСП и ДПС иска да взриви бюджета", добави тя, а същото повтори и финансовият министър Асен Василев, който се включи в дебата.

Мая Манолова от ИБГНИ също атакува трите партии "на статуквото", които гласували за "взаимноизключващи се неща". БСП отговориха, че биха приели всяко предложение за увеличение на пенсиите на българските пенсионери.

Предложението на ДПС за 120 лева месечни добавки за всички пенсионери до края на годината "струва" 200 млн. лева, а на ГЕРБ за 100 лева добавки за същия период е разчетено от партията за 245 млн. лева разходи.

"Това е мярка до края на годината и парите ги има от преизпълнение на вноските", каза Йордан Цонев от ДПС. "Няма нужда да вдигате шум и паника, да свиквате Хредседателски съвети. Доверете ни се, няма да позволим взривяване на бюджета.

"Уважаеми пенсионери, вие най-вероятно ще получите 120 лв., но за сметка на това вашите деца и вашите внуци ще трябва да плащат дълга, който ще бъде увеличен чрез дефицита. И децата ще бягат от България, докато се увеличава дефицитът", каза Любомир Каримански от ИТН, който е председател на Комисията по бюджет и финанси. "Сега разбрахте ли защо БСП са кумовете на този годеж между ГЕРБ и ДПС?", попита той.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов се обърна към трите партии: "Ако искате, можем да свикаме извънредно заседание и да си гласувате кабинет довечера".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва

8 американски щата съдят криптоплатформата Nexo на бившия депутат Антони Тренчев

Бившият депутат от Реформаторския блок Тренчев и свързаният с HelpKarma Кънчев отговориха на обвинението

Автобус на градския транспорт катастрофира на “Цариградско шосе”

Движението в района е силно затруднено, в автобуса не е имало пътници

Хората в Европа вярват в Бог, ние в Русия

(Кандидат) политиците ни трябва да намерят съмишленици, а не подчинени