ГЕРБ, БСП и ДПС "взривиха бюджета" с координирани действия за пенсиите

ГЕРБ, БСП и ДПС изненадващо се обединиха, за да приемат на второ четене две предложения - на ГЕРБ и на Движението за права и свободи, с които се дават съответно бонуси от 100 и 120 лв. на месец за всички пенсионери през последните три месеца на годината.

Първо предложението на ДПС не беше прието, но Хасан Адемов от ДПС поиска прегласуване, което мина с гласовете на ГЕРБ и БСП. „За“ бяха общо 104 народни представители, включително тези на социалистите, които в бюджетната комисия гласуваха с ИТН, ДБ и ИБГНИ, подкрепяйки проекта на служебното правителство.

Любомир Каримански от ИТН поиска 10-минутна почивка, за да се обмисли как да се прегласува предложението. Събра се Председателски съвет, който опита да установи как може да се приложи процедурна хватка, тъй като според правилника на Народното събрание предложението вече не може да бъде прегласувано.

Предложението на ДПС предполага по-високи разходи в социалния бюджет от вече предложените в Комисията по бюджет и финанси.

С гласовете на БСП и на т.нар. "партии на протеста" днес бяха приети и трансфери за одобрения от ресорната комисия пакет за увеличение от 1 октомври на минималната пенсия от 300 на 370 лева и на останалите пенсии средно с 12.5%, като максималната е 1500 вместо 1440 лева.

Беше прието още обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството да се вдигне до 650 лева.

В кулоарите на парламента Мария Капон от "Изправи се.БГ! Ние идваме" и Мика Зайкова от "Има такъв народ" критикуваха трите партии за приетото решение за бонусите от 120 лева.

„Това, което стана, е истинската коалиция – БСП, ДПС и ГЕРБ. Още на първия текст беше бламирана работната група и бюджетната комисия, както и актуализацията на ДОО“, каза Капон. "Ясно е, че коалицията ГЕРБ, БСП и ДПС иска да взриви бюджета", добави тя, а същото повтори и финансовият министър Асен Василев, който се включи в дебата.

Мая Манолова от ИБГНИ също атакува трите партии "на статуквото", които гласували за "взаимноизключващи се неща". БСП отговориха, че биха приели всяко предложение за увеличение на пенсиите на българските пенсионери.

Предложението на ДПС за 120 лева месечни добавки за всички пенсионери до края на годината "струва" 200 млн. лева, а на ГЕРБ за 100 лева добавки за същия период е разчетено от партията за 245 млн. лева разходи.

"Това е мярка до края на годината и парите ги има от преизпълнение на вноските", каза Йордан Цонев от ДПС. "Няма нужда да вдигате шум и паника, да свиквате Хредседателски съвети. Доверете ни се, няма да позволим взривяване на бюджета.

"Уважаеми пенсионери, вие най-вероятно ще получите 120 лв., но за сметка на това вашите деца и вашите внуци ще трябва да плащат дълга, който ще бъде увеличен чрез дефицита. И децата ще бягат от България, докато се увеличава дефицитът", каза Любомир Каримански от ИТН, който е председател на Комисията по бюджет и финанси. "Сега разбрахте ли защо БСП са кумовете на този годеж между ГЕРБ и ДПС?", попита той.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов се обърна към трите партии: "Ако искате, можем да свикаме извънредно заседание и да си гласувате кабинет довечера".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023
Кариерен (ре)старт

Yettel посрещна новите участници в 9-ото издание на „Рамо до рамо“

Четири пъти повече души участваха в програмата в сравнение с миналата година 

15:58 - 08.12.2023
Важно днес

Кой стои зад странната "златна" инсталация пред "Александър Невски"

Столична община реши да я премахне след вълна от подигравки

15:42 - 08.12.2023