ГЕРБ дава зелена светлина за държавен монопол на лотарията Снимка: © Национална лотария

Вторият опит на Валери Симеонов да ограничи частния хазартен бизнес може да се окаже успешен - за изненада на самия Симеонов.

Ден след като председателят на НФСБ и група негови колеги внесоха проект за национализиране на лотарийните игри, стана ясно, че този път проектът има подкрепа от страна на ГЕРБ в лицето на финансовия министър Владислав Горанов (отговарящ за Държавната комисияи по хазарта), министъра на спорта Красен Кралев (при който се намира Държавният спортен тотализатор) и лично на премиера Бойко Борисов.

"Сигурен съм, че много медии ще ме разпънат на кръст, но се постарах тази сутрин да сондирам каква ще бъде позицията на управляващите от ГЕРБ и като цяло на партийното ръководство. Получих подкрепа в лицето на министъра на спорта и министъра на финансите, които ще отговарят пряко за организацията на хазарта чрез лотария, както и на премиера Борисов. Така че очаквам пълна подкрепа в Народното събрание, в пленарна зала, след като ГЕРБ препотвърди, че ще подкрепи този закон", каза Симеонов в петък пред журналисти.

Финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че няма принципна критика срещу идеята за създаването на държавен монопол за лотарийните игри.

"Опитът, който в момента проучваме, за да си изградим окончателно позиция показва, че в доста държави е установен за този тип игри пълен държавен монопол. Не виждам пречка това предприятие, което и в момента организира лотарии, да може да развие капацитета си. То има и доста териториални звена. В края на краищата не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно", каза Горанов.

Той обяви, че има намерение да предложи превръщането на Държавната комисия за хазарта (ДКХ) в едноличен орган заради "допускането на противоречиви решения през годините, което показва, че има натрупани грешки в нейната работа". В същото време - Горанов посочи, че не вижда пречка действащият ръководител на ДКХ Александър Георгиев да запази позицията си като регулатор на сектора.

Междувременно, Валери Симеонов призова председателя на БСП Корнелия Нинова да се включи в инициативата за промяна на Закона за хазарта, като й напомни, че през лятото на 2018 г. е подкрепила идеята на Симеонов за драстично ограничаване на телевизионната реклама и продажбите на хазартни игри.

До момента от БСП не са заявявали официална позиция по новите предложения на Валери Симеонов, които бяха внесени на 16 януари.

"Никой не е фалирал от това, че е изтъркал две билетчета"

Ако ГЕРБ действително подкрепят идеите на НФСБ в пленарна зала, това би била значителна промяна на досегашната позиция на водещите фигури в партията.

През 2018 г. финансовият министър Владислав Горанов лично се противопостави на идеята за спиране на рекламите на хазартни игри по телевизиите, като каза, че "никой не е фалирал от това, че е изтъркал две билетчета" и че темата за рекламите на игрите "се истеризира".

Тогава Горанов свърза пряко финансирането на частните медии с приходите им от лотарийните организатори, като пред bTV коментира: "Тази реклама е възможността вие всяка сутрин да сте в ефир и да обучавате обществото. Ако нямат реклама, а се финансират от нещо друго, зависимостите на медиите много ще се проявят".

В същото време, той посочи, че намира по-сериозен проблем в масовото разпространение на "битовия хазарт" - т.е. игралните зали и казината в населените места.

През 2018 г. спортният министър Красен Кралев също се разграничи от проекта на НФСБ, като обяви, че "споделя моралните аргументи", но не е съгласен с оценката на ефектите от евентуалното ограничение на приходите от лотарийни игри върху бюджета на министерството.

Националната "национална" лотария

Ако те влязат в сила, ще бъде въведено изрично ограничение за организирането на лотарийни игри - "с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности" - от други лица освен "Български спортен тотализатор".

Самото държавно дружество ще трябва да кандидатства пред Комисията по хазарта (ДКХ), за да получи разрешение за тази дейност.

Всички издадени до момента лицензи за традиционна лотария, моментна лотария, лото и тото ще бъдат прекратени след изтичането на три месеца от влизането в сила на закона. Това ще засегне частните дружества "Национална лотария", "Ню Геймс" и "Евробет" ("Лотария България), които в момента оперират на този пазар.

Организаторите на игри ще трябва да изплатят всички дължими печалби до 30 юни 2021 г. или разсрочено - до 2025 г., като учредят безусловна и неотменима банкова гаранция в полза на Държавната лотария.

Въвежда се и забрана за продажба на "талони и други удостоверителни знаци, свързани с лотарийните игри" в търговски обекти, разположени близо до учебни заведения.

"Този типи игри се утвърдиха като най-масовите на българския пазар, като тяхното разпространение е свързано и с провеждането в електронните медии и интернет на агресивна по своята същност реклама. Това до голяма степен влияе на подрастващите, които са уязвима група, която трябва да бъде предпазвана от възможността за създаване на хазартна зависимост. На практика в търговските обекти не се извършва стриктен контрол по отношение на възрастта на купувачите и мярката ще възпрепятства възможността ученици да придобиват такива талони по време на междучасия", се казва в мотивите.

Симеонов и колегите му посочват, че одържавяването на лотарията има за основна цел да осигури повече средства към Министерството на младежта и спорта и неговите програми.

Вносителите твърдят, че "подобно привилегировано положение на държавния организатор на лотарийни игри съществува в Австрия и някои от скандинавските и балтийските държави".

"Късметът на другите"

Подновеният интерес на Симеонов към казуса с хазарта дойде близо месец след избухването на открит конфликт между създателите на "Еврофутбол" - Стефан, Цветомир и Боян Найденови - и Васил Божков, който е съсобственик в най-големите лотарийни оператори.

Заради сигнали за заплахи и изнудване прокуратурата започна разследване и започна да проверява финансовите и лицензионните отношения на фирмите им за залагания с държавата.

На 12 декември финансовият министър Владислав Горанов също обяви, че е възложил на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да провери сигнал за пропуснати вземания на ДКХ от Националната лотария в размер на близо 250 млн. лв. под формата на несъбрани държавни такси.

Сигналът беше подаден от "Ефбет" (на братя Найденови) чрез Комисията по хазарта, като в него се твърдеше, че организаторът на Националната лотария се облага по различна ставка в сравнение с Държавния спортен тотализатор.

Резултати от тази проверка все още не са съобщени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024