Валери Симеонов срещу хазартния бизнес: Епизод 2  Снимка: © Национална лотария

Лотарийни игри, с изключение на бинго, кено (вид игра с числа - бел.ред.) и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" след получаване на лиценз, предлагат група депутати от НФСБ, начело с Валери Симеонов.

Също така връщане на всички съществуващи в момента лицензи обратно на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) до три месеца след влизането в сила на закона. Както и продажби на лотарийни талони само на определени места. Тези места да се третират както игралните зали и казина и да бъдат на не по-малко от 300 метра от училища. Промените са част от предложение за промяна на Закона за хазарта на патриотите, внесено в четвъртък в Народното събрание.

Валери Симеонов за втори път повдига въпроса за регулирането на лотариите. Първият му опит беше през 2018 г., когато искаше да се въведат множество рестрикции по отношение на хазарта, включително такива, свързани с рекламата по телевизията.

И двете национални телевизии имат големи приходи от договори с лотарии. Проектът на Симеонов тогава така и не завърши с някакъв резултат. Интересна подробност е, че новата активност на Валери Симеонов идва в разгара на бизнес скандал между съдружниците в най-големите хазартни фирми в България - Васил Божков и братята Найденови.

Валери Симеонов определи активността си по отношение на хазарта, като свой "ангажимент" срещу "доказана зависимост" и "болест", от която все повече хорат страдат.

"Лотарията трябва да бъде възложена единствено на Българския спортен тотализатор, а средствата да се пренасочват за спорт, култура, образование", са част от аргументите на Симеонов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024