Снимка: © Национална лотария

Лотарийни игри, с изключение на бинго, кено (вид игра с числа - бел.ред.) и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" след получаване на лиценз, предлагат група депутати от НФСБ, начело с Валери Симеонов. 

Също така връщане на всички съществуващи в момента лицензи обратно на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) до три месеца след влизането в сила на закона. Както и продажби на лотарийни талони само на определени места. Тези места да се третират както игралните зали и казина и да бъдат на не по-малко от 300 метра от училища. Промените са част от предложение за промяна на Закона за хазарта на патриотите, внесено в четвъртък в Народното събрание.  

Валери Симеонов за втори път повдига въпроса за регулирането на лотариите. Първият му опит беше през 2018 г., когато искаше да се въведат множество рестрикции по отношение на хазарта, включително такива, свързани с рекламата по телевизията.

И двете национални телевизии имат големи приходи от договори с лотарии. Проектът на Симеонов тогава така и не завърши с някакъв резултат. Интересна подробност е, че новата активност на Валери Симеонов идва в разгара на бизнес скандал между съдружниците в най-големите хазартни фирми в България - Васил Божков и братята Найденови

Валери Симеонов определи активността си по отношение на хазарта, като свой "ангажимент" срещу "доказана зависимост" и "болест", от която все повече хорат страдат. 

"Лотарията трябва да бъде възложена единствено на Българския спортен тотализатор, а средствата да се пренасочват за спорт, култура, образование", са част от аргументите на Симеонов. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет