Снимка: © Национална лотария

Лотарийни игри, с изключение на бинго, кено (вид игра с числа - бел.ред.) и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" след получаване на лиценз, предлагат група депутати от НФСБ, начело с Валери Симеонов. 

Също така връщане на всички съществуващи в момента лицензи обратно на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) до три месеца след влизането в сила на закона. Както и продажби на лотарийни талони само на определени места. Тези места да се третират както игралните зали и казина и да бъдат на не по-малко от 300 метра от училища. Промените са част от предложение за промяна на Закона за хазарта на патриотите, внесено в четвъртък в Народното събрание.  

Валери Симеонов за втори път повдига въпроса за регулирането на лотариите. Първият му опит беше през 2018 г., когато искаше да се въведат множество рестрикции по отношение на хазарта, включително такива, свързани с рекламата по телевизията.

И двете национални телевизии имат големи приходи от договори с лотарии. Проектът на Симеонов тогава така и не завърши с някакъв резултат. Интересна подробност е, че новата активност на Валери Симеонов идва в разгара на бизнес скандал между съдружниците в най-големите хазартни фирми в България - Васил Божков и братята Найденови

Валери Симеонов определи активността си по отношение на хазарта, като свой "ангажимент" срещу "доказана зависимост" и "болест", от която все повече хорат страдат. 

"Лотарията трябва да бъде възложена единствено на Българския спортен тотализатор, а средствата да се пренасочват за спорт, култура, образование", са част от аргументите на Симеонов. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени