Снимка: © Булевард България

Намерението на "Демократична България" да свика комисия за обсъждане на промени в конституцията заради съдебната реформа се сблъска със съпротива от страна на трите опозиционни партии - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Всяка от трите групи обяви, че няма да участва в състава на комисията, която така или иначе беше сформирана с гласовете на мнозинството. Неин председател ще е Христо Иванов.

Преди дни Иванов призова ГЕРБ и ДПС да проявят "елементарна отговорност пред обществения интерес" и да влязат в дискусия за "реален рестарт на съдебната власт".

Причината за апела е свързана не само евентуални промени в конституцията, за които се изисква голямо мнозинство, но и заради предстоящата смяна на състава на Висшия съдебен съвет. За да бъдат избрани новите му членове, е нужно всеки от тях да бъде подкрепен с поне 160 депутатски гласа, а управляващите имат 134.

От ГЕРБ обявиха, че няма да участват, защото така или иначе вече съществува Комисия по правни и конституционни въпроси. Мотивът на вносителите беше, че основната правна комисия е прекалено заета с общия поток от законопроекти.

ГЕРБ имаха претенции и по ръководството на специалната временна комисия, като поискаха или да я оглавят, или да поделят председателството й с представител на най-голямата политическа сила "Продължаваме промяната". След като това условие не беше прието, само шестима души от 59-членната група участваха в гласуването - 5 "за" и 1 "против".

От ДПС атакуваха ДБ с това, че все още не е внесен конкретен проект за промяна в конституцията, за която се създава отделна комисия. Христо Иванов отговори, че това не е направено, за да не се поставя опозицията пред свършен факт.

"Възраждане" обявиха, че "не е нито времето, нито мястото" за дебат около промените в основния закон.

В 8-членния състав на новата комисия влизат: Христо Иванов и Атанас Славов (ДБ), Андрей Михайлов и Ива Митева (ИТН), Рена Стефанова и Стою Стоев (ПП) и Филип Попов и Явор Божанков (БСП).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти