ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" пак дружно саботираха Народното събрание

ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" и днес - ден след като заедно свалиха с вот на недоверие правителството на Кирил Петков - заедно провалиха редовното заседание на Народното събрание.

След два поредни опита да се събере необходимият кворум за работа, председателстващият законодателната институция Мирослав Иванов обяви, че "явно е важно да се гласува вот на недоверие, но не и Народното събрание да работи". И удари звънеца за край на несъстоялия се пленарния ден, защото в залата имаше 112 души при необходими поне 121.

Народни представители от четирите опозиционни партии на територията на парламента имаше, но в кулоарите и в кафенето.

ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" бойкотираха парламента и във вчерашния ден - явиха се само, за да свалят кабинета, като дори ДПС бе в пълен депутатски състав - Делян Пеевски се появи, гласува, а преди това се разходи под знамена на "Възраждане" и сред докараните с автобуси "случаен превоз" от цялата страна симпатизанти на партията си, заедно с председателя й Мустафа Карадайъ.

В сряда обяснението на представители на опозицията за отказа да се регистрират бе да покажат на управляващите от ПП, ДБ и левицата, че вече нямат парламентарно мнозинство, а осигуряването на кворум е работа на властта, не на опозицията. Каква е причината за днешната демонстрация предстои да разберем, след като вече е ясно, че мнозинство няма, а кабинетът е в оставка.

Проектът за дневен ред от сряда щеше да важи и днес, ако имаше заседание. Част от него за промени в Закона за управление на средствата от Европейския съюз. По думите на Кирип Петков отказът на депутатите от четирите партии парламентът да работи на практика поставя под риск получаването на 2.6 млрд. лв., които са първите пари по Плана за възстановяване и развитие, които ще влязат в икономиката на България.

Заради липсата на кворум и вчера, и днес няма да се дебатират и промените в Закона за висшето образование, които засягат съвместното обучение между различните университети, и правилата за номиниране на нов председател на КПКОНПИ - какъвто трябва да бъде избран, след като Сотир Цацаров сам подаде оставка през март. В дневния ред беше и избор на нов председател на Народното събрание, но още в сряда стана ясно, че никоя от парламентарните групи все още няма предложение за наследник на Никола Минчев, който бе свален от поста миналата седмица - първият общ успех срещу управлението от страна на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

На този фон премиерът Кирил Петков днес и утре е в Брюксел за среща на ръководителите на страните от ЕС, на която ще се обсъжда и бъдещото разширяване на съюза. Основната тема ще е започването на преговори със Северна Македония и Албания, които не са започнали до момента заради наложеното от България вето през 2019 г. по времето на Бойко Борисов. Народното събрание обаче още не е обсъдило "френското предложение" за уреждане на въпросите между София и Скопие. Нямаше и как да бъде обсъдено, след като комисията по външна политика, която трябваше да изслуша външния министър в оставка Теодора Генчовска, се провали - от представителите на същите 4 опозиционни партии, въпреки че малко по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лично обяви, че партията му подкрепя изготвения от Франция документ и ще даде своите 59 парламентарни гласа "за".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023