ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" пак дружно саботираха Народното събрание

ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" и днес - ден след като заедно свалиха с вот на недоверие правителството на Кирил Петков - заедно провалиха редовното заседание на Народното събрание.

След два поредни опита да се събере необходимият кворум за работа, председателстващият законодателната институция Мирослав Иванов обяви, че "явно е важно да се гласува вот на недоверие, но не и Народното събрание да работи". И удари звънеца за край на несъстоялия се пленарния ден, защото в залата имаше 112 души при необходими поне 121.

Народни представители от четирите опозиционни партии на територията на парламента имаше, но в кулоарите и в кафенето.

ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" бойкотираха парламента и във вчерашния ден - явиха се само, за да свалят кабинета, като дори ДПС бе в пълен депутатски състав - Делян Пеевски се появи, гласува, а преди това се разходи под знамена на "Възраждане" и сред докараните с автобуси "случаен превоз" от цялата страна симпатизанти на партията си, заедно с председателя й Мустафа Карадайъ.

В сряда обяснението на представители на опозицията за отказа да се регистрират бе да покажат на управляващите от ПП, ДБ и левицата, че вече нямат парламентарно мнозинство, а осигуряването на кворум е работа на властта, не на опозицията. Каква е причината за днешната демонстрация предстои да разберем, след като вече е ясно, че мнозинство няма, а кабинетът е в оставка.

Проектът за дневен ред от сряда щеше да важи и днес, ако имаше заседание. Част от него за промени в Закона за управление на средствата от Европейския съюз. По думите на Кирип Петков отказът на депутатите от четирите партии парламентът да работи на практика поставя под риск получаването на 2.6 млрд. лв., които са първите пари по Плана за възстановяване и развитие, които ще влязат в икономиката на България.

Заради липсата на кворум и вчера, и днес няма да се дебатират и промените в Закона за висшето образование, които засягат съвместното обучение между различните университети, и правилата за номиниране на нов председател на КПКОНПИ - какъвто трябва да бъде избран, след като Сотир Цацаров сам подаде оставка през март. В дневния ред беше и избор на нов председател на Народното събрание, но още в сряда стана ясно, че никоя от парламентарните групи все още няма предложение за наследник на Никола Минчев, който бе свален от поста миналата седмица - първият общ успех срещу управлението от страна на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

На този фон премиерът Кирил Петков днес и утре е в Брюксел за среща на ръководителите на страните от ЕС, на която ще се обсъжда и бъдещото разширяване на съюза. Основната тема ще е започването на преговори със Северна Македония и Албания, които не са започнали до момента заради наложеното от България вето през 2019 г. по времето на Бойко Борисов. Народното събрание обаче още не е обсъдило "френското предложение" за уреждане на въпросите между София и Скопие. Нямаше и как да бъде обсъдено, след като комисията по външна политика, която трябваше да изслуша външния министър в оставка Теодора Генчовска, се провали - от представителите на същите 4 опозиционни партии, въпреки че малко по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лично обяви, че партията му подкрепя изготвения от Франция документ и ще даде своите 59 парламентарни гласа "за".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024