ГЕРБ готви Росен Желязков за председател на 48 Народно събрание

Бившият министър на транспорта Росен Желязков е най-вероятната номинация на ГЕРБ за председател на 48 Народно събрание.

Желязков е юрист по образование, бил е главен секретар на Министерски съвет и е бил секретар на Столична община от времето на Бойко Борисов.

Информацията засега се лансира неофициално през няколко медии като Dir.bg и "24 часа". Според вестника - Желязков се е наложил като фаворит спрямо втория потенциален кандидат Радомир Чолаков заради "големия административен опит и по-обраното му поведение".

54-годишният юрист беше и единственият говорител на ГЕРБ в сутрешните блокове на националните телевизии на 11 октомври, като за разлика от по-ранните изяви на Тома Биков и Делян Добрев не си позволи да атакува политически съперници с обидни квалификации и обвинения за извършени престъпления, а говореше за необходимост от "широко програмно правителство" и за промяна на тона.

Очаква се крайното решение за кандидатурата му да се вземе на първото заседание на ПГ на ГЕРБ през следващата седмица. Това ще е първият юрист - предложен от партията за председател на Народното събрание - от Цецка Цачева насам. Нито Димитър Главчев, нито Цвета Караянчева имаха правно образование, когато един след друг поеха ръководството на парламента през 2017.

Изборът на председател на 48 НС ще е първият знак за евентуално мнозинство в парламента.

Първото заседание беше свикано от Румен Радев за датата 19 октомври, сряда.

"Продължаваме промяната" вече обявиха, че няма да издигат собствен кандидат за председател и ще оставят тази номинация на първата по големина парламентарна група.

Преди да стане министър на транспорта в третия кабинет на Бойко Борисов, Росен Желязков беше принуден да премине през прокурорско разследване и съдебно дело заради т.нар. афера Костинброд, организирана като медийна акция на ТВ7 година преди фалита на КТБ.

Желязков беше единственият обвиняем по заявеното от прокуратурата обвинение за неупражнен контрол върху печатницата за бюлетини "Мултипринт". През 2015 г. той беше оправдан от Софийския градски съд, а прокуратурата не протестира решението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024