Изслушването на министъра на енергетиката Андрей Живков в пленарна зала започна със скандал заради обвинения в недеклариран конфликт на интереси на депутата от ИТН Живка Железова.

Железова и още народни представители от партията бяха повикали Живков за обяснения защо България все още не е транспонирала изцяло европейска директива, която трябвало да гарантира защита на производители на енергия от ВЕИ от промени в условията на договорите им за продажба на ток.

Тя даде пример със законова промяна от 2015 г., която по думите й е засегнала интересите на "300 малки фирми - собственици на фотоволтаични централи".

Веднага след като тя представи питането до министъра, думата поискаха Драгомир Стойнев от БСП и Делян Добрев от ГЕРБ.

Стойнев поиска от Железова да декларира дали самата тя е съдружник във фотоволтаична централа и дали нейното предприятие е сред фирмите, заради които е поискала изслушването на Андрей Живков.

"Може би трябваше да подсетите г-жа Железова, че тя трябва да обяви конфликт на интереси. Тя съдружник ли е във фотоволтаична централа, която произвежда електроенергия? Затова ще занимава цялото Народно събрание с някакъв частен въпрос. Вие трябва да обявите конфликт на интереси, защото тези въпроси касаят Вас или 300 производители - за да знаем какво ще дебатираме днес в пленарна зала", каза той.

Бившият енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев също уличи Живка Железова в нарушение на правилата за конфликт на интереси.

"И аз не можех да си обясня причината за това изслушване, тъй като това не е единствената директива, по която закъсняваме със сроковете - има много такива особено в Министерството на енергетиката", коментира той в пленарна зала.

Добрев посочи, че казусът, който депутатката от ИТН е повдигнала, е лобистки спор заради съмнения за двойно финансиране на групата от 300 производители.

"От една страна от Министерство на земеделието през Програмата за развитие на селските райони са получили 80% грантова помощ, т.е. ЕС им е финансирал инсталациите, и от друга страна искат да получават от държавата подкрепа под формата на преференциална цена", каза Делян Добрев.

Междувременно депутатът от ДПС Рамадан Аталай откри грешка в цитирането на директивата, заради която ИТН викат министъра на енергетиката на изслушване.

Той посочи, че директива с номер "2018/2011" не съществува (тя би трябвало да е 2018/2001). За сметка на това Аталай коментира, че в ДПС са попаднали на решение на Европейския съвет 2018/2011, което е "в подкрепа на политиките за равенство между половете в съответствие с Програмата за жените, мира и сигурността". Депутатът дори предложи да се прекрати изслушването на министъра на енергетиката заради това недоразумение и разкритикува вносителите, че "в Народното събрание нямаме какво да правим и се чудим как и по какъв начин да намерим от някъде някаква тема".

поред Търговския регистър Живка Железова е мажоритарен собственик (с 98%) в компанията "Фотокристиан" ООД, Казанлък, чийто предмет на дейност включва "производство и продажба на електроенергия от ВЕИ".

В биографичната справка на сайта на ИТН тя е Железова е представена като "магистър по икономика, с над 21 години професионален опит в сферата на икономическите анализи, финанси, счетоводство и данъчни консултации".

Посочено е още, че притежава и управлява енергийно търговско дружество с две фотоволтаични електроцентрали на територията на обл. Стара Загора.

Правилникът на Народното събрание задължава народните представители да декларират, че имат частен интерес, когато внасят законопроекти, правят изказвания или гласуват.

Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

По закон - когато на заседание на колективен държавен орган или на орган на местното самоуправление се обсъжда и решава въпрос, по който негов член е обявил частен интерес, последният не може да участва в обсъждането и да гласува.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%