ГЕРБ и ДПС прокараха скандални законови поправки, регулиращи правата за държавните фирми Снимка: © Булевард България

Късно в петък ГЕРБ-СДС и ДПС прокараха скандални законови поправки между първо и второ четене на промените в Закона за насърчаване на инвестициите.

Благодарение на въведените от тях изменения държавни и общински предприятия могат да продават и заменят имоти без търг или конкурс, ако частна фирма, която се е сдобила със сертификат за инвеститор (клас А или Б), поиска.

А ако става дума за "приоритетен инвестиционен проект", имотите да могат да се продават или заменят по цена под пазарната (но не по-ниска от данъчната оценка).

"Снощи в 19,45 часа започна третата фаза на ограбването на България, след масовата и касовата приватизация. След тях собствеността на държавата остана малко (гори, енергетика, транспорт, води, пощи и няколко ключови инвестиции) концентрирана в стотина държавни предприятия", написа във Фейсбук бившият министър на околната среда и председател на "Зелено движение" Тома Белев.

"По предложение на ДПС и ГЕРБ със съдействието на БСП бе приет Закон за изменение на Закона за насърчаване на инвестициите. Той разрешава всеки инвеститор да поиска и да придобие имоти и вещни права върху собственост на държавните предприятия без търг или конкурс по данъчна оценка. Така публичните предприятия няма да се приватизират, но ще останат една куха структура без собственост", добави той.

Белев изрази надежда държавният глава Румен Радев да наложи вето над гласуваните изменения, като призова потребителите на социалната мрежа "да му пишат, ако искат".

"Обзалагам се, че първи ще бъдат оглозгани Мини Марица изток, Напоителни системи, Държавните горски предприятия", смята Белев.

В петък депутатът от ПП-ДБ и представител на "Зелено движение" Татяна Султанова призова скандалните промени да не се гласуват, защото са внесени, без да са минали през обществено обсъждане.

Думите ѝ обаче не срещнаха подкрепа, а атака от страна на депутата от ДПС Хамид Хамид.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024