ГЕРБ и ДПС пуснаха данъчните закони на Асен Василев с намерение да ги обърнат с хастара навън Снимка: © Булевард България

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС прокараха на първо четене промените в данъчните закони, които екипът на Асен Василев предложи за 2024 г. - въпреки че само преди седмица Комисията по бюджет и финанси ги отхвърли.

Председателят на комисията Йордан Цонев (ДПС) призна, че много от спорните мерки в проекта вероятно ще отпаднат между двете четения, но мнозинството не иска да връща целия пакет от данъчните закони в Министерството на финансите, "за да не стоим тук по Коледа и Нова година и да приемаме данъчното законодателство през януари".

Дебатите бяха белязани от взрив на гнева на Йордан Цонев спрямо "Възраждане" още в първите минути на обсъжданията, след като Цончо Ганев си позволи да говори неуважително за представителката на МФ в пленарната зала Людмила Петкова.

Йордан Цонев повиши тон срещу депутатите, които "вилнеят с грозен език" и два пъти напомни, че Петкова е експерт с висока репутация, като съветва Народното събрание от десетилетия. Самата тя се възмути от отношението на Ганев и каза, че независимо от депутатския си имунитет няма право да засяга честта и достойнството на други граждани.

Асен Василев не присъстваше в залата, което провокира напрежение от опозицията.

Някои от най-важните промени в закона за ДДС:

  • Запазва се 9% ДДС за ресторантьорските и кетъринг услугите до края на 2024 г.
  • Всеки, който не получи фискален бон, има право да не плати стоката, която е купил или консумирал.
  • 0% ДДС за хляба и брашното ще важи до средата на 2024.
  • Намаляване на тавана за плащанията в брой от 10 000 на 5000 лв.

Промените на корпоративния данък: въвежда се европейското минимално равнище на облагане от 15% за най-големите многонационални компании.

Въвежда се изискване за актуализиране на базисната данъчна стойност за данъчната оценка на сградите на всеки две години, а за земеделските земи - ежегодно.

Предлага се мярка за изсветляване на приходите от криптовалути чрез данъчно облекчение.

Основният спор е около запазването на ниската ставка на ресторантьорите - нещо, срещу което се обявиха както Асен Василев, така и Йордан Цонев, но ГЕРБ и ДПС са твърдо против да се отменя привилегията на сектора.

Асоциациите на заведенията имат явно лоби в парламента и се възползват от това облекчение вече 3,5 години след пандемията.

Като контратежест на несъбраните над 300 млн. лв. ДДС Министерството на финансите предложи няколко мерки за изсветляване на сектора, който редовно не отчита реалния оборот и доходите на служителите си.

Сред тях бяха:

  • всички заплати в ресторантьорския бизнес да се плащат по банков път
  • да се ползват ПОС-терминали в заведенията за развлечения
  • повишаване на минималните осигурителни прагове
  • данъчно облагане на бакшишите
  • въвеждане на патентен данък за юридически лица в ресторантьорския бизнес с оборот до 100 000 лв. - той ще остава в общините
  • софтуер, одобрен от НАП - всички вече имат връзка с данъчната система, но не всички ползват одобрения от НАП софтуер.

ГЕРБ и ДПС обаче дадоха да се разбере, че няма да подкрепят тези мерки, а очакват различен подход за справяне с приходната част. Йордан Цонев обяви, че има разминаване между твърдението на Асен Василев за съгласуваност на идеите с ресторантьорския бранш и самите "асове" на бизнеса, както той ги нарече.

ГЕРБ отказва да подкрепи и предложението на Василев хората да не плащат купените стоки, ако търговецът не им издаде касов бон. Теменужка Петкова обяви, че не може гражданите да се "превръщат в сътрудници на данъчната администрация", а от "Възраждане" решиха да дадат пример със "заведение в Перник в късните часове на денонощието", в което някой не си плати сметката.

В крайна сметка предложенията минаха ан блок със 101 гласа "за", 43 "против" и 22 "въздържали се".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024