Снимка: © Getty Images

Между 280 000 и 400 000 души са гласували в секциите, за които има основание да се подозира купен или контролиран вот на изборите на 4 април 2021 г.

Това представлява между 9 и 13% от всички гласували на последните парламентарни избори и е увеличение спрямо този показател от 2017 и 2014 г.

ГЕРБ и ДПС са получили значителна част от подадените гласове в рискови секции, като 31% от тях са за първата политическа сила, а Движението взема 30%. БСП събира 12% от вота в рисковите секции, 7% са за "Има такъв народ".

В сравнение с 2017 г. - ГЕРБ е увеличил процента на подкрепата си в секциите, за които има необичайни отклонения.

Това показват данните от изследване на контролирания и купения вот в България, направено от Мария Карайотова и Марио Русинов от "Антикорупционния фонд".

Авторите са използвали три модела, за да определят кои са рисковите секции.

Първият модел отчита секции, в които има нетипично висока избирателна активност спрямо средната за съответната община, или нетипично висок резултат за водещата политическа партията в общината, или нетипично висок брой недействителни бюлетини.

Вторият модел търси отклонения в избирателната активност в дадена секция в две поредни изборни години.

Третият модел отчита секции, в които избирателите са направили рязка промяна на политическите си пристрастия в две поредни изборни години.

"Трудно може да се направи допускане за каква част от подадените в рисковите секции гласове има опасност да бъдат купени/контролирани. От проведени интервюта с експерти стана ясно, че през последните години има тенденция купеният вот в секциите да се разпределя между различните политически партии, а не се концентрира единствено в гласовете за партията победител. Поради тази причина калкулациите за размера на купения и контролирания се извършиха върху общия брой на гласувалите в секциите в риск.", се казва в изследването.

При прилагане на моделите с нисък праг за определяне на екстремни стойности, броят на гласувалите в рисковите секции през 2021 г. се равнява на 409 865 гласоподаватели, а с висок праг – на 283 650 гласоподаватели.

Разпределение на гласувалите в рискови секции по партии в % (висок праг) - Избори 2021 и 2017

Ако се допусне, че купеният вот е само за гласовете на победителя в съответната секция, тогава броят на гласовете в риск е в диапазона от 142 268 до 197 431 гласа, или 5-6% от всички подадени бюлетини в страната на 4 април.

МИР Кърджали изпъква на първо място като район с най-много рискови секции, но по отношение на дела на гласовете в риск спрямо всички - Бургаският избирателен район изпреварва Кърджали.

Осезаема тежест на потенциално купения вот спрямо вота в района има и във Враца (15 до 20%), Добрич (18 до 22%), Монтана (14 до 22%), Разград (16 до 20%), Силистра (14 до 21%), Сливен (16 до 22%), Търговище (15 до 21%).

Северозападът: Любов по време на избори

Най-нисък е размерът на контролирания и купен вот в София 23-ти МИР (0%), София 25-ти МИР (2%), Габрово (4 до 6%), Перник (5 до 8%), Велико Търново (5 до 8%), се посочва в изследването.

Над 25% е делът на рисковите гласове в 40 общини в България, като първенци по този показател с над 50% тежест на потенциалния контролиран и купен вот са общините Кирково, Криводол, Павел баня, Септември и Тервел. В общините Кърджали, Пловдив и Кирково са идентифицирани най-висок брой секции в риск.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена