Снимка: © Getty Images

Между 280 000 и 400 000 души са гласували в секциите, за които има основание да се подозира купен или контролиран вот на изборите на 4 април 2021 г. 

Това представлява между 9 и 13% от всички гласували на последните парламентарни избори и е увеличение спрямо този показател от 2017 и 2014 г. 

ГЕРБ и ДПС са получили значителна част от подадените гласове в рискови секции, като 31% от тях са за първата политическа сила, а Движението взема 30%. БСП събира 12% от вота в рисковите секции, 7% са за "Има такъв народ". 

В сравнение с 2017 г. - ГЕРБ е увеличил процента на подкрепата си в секциите, за които има необичайни отклонения. 

Това показват данните от изследване на контролирания и купения вот в България, направено от Мария Карайотова и Марио Русинов от "Антикорупционния фонд". 

Авторите са използвали три модела, за да определят кои са рисковите секции. 

Първият модел отчита секции, в които има нетипично висока избирателна активност спрямо средната за съответната община, или нетипично висок резултат за водещата политическа партията в общината, или нетипично висок брой недействителни бюлетини. 

Вторият модел търси отклонения в избирателната активност в дадена секция в две поредни изборни години. 

Третият модел отчита секции, в които избирателите са направили рязка промяна на политическите си пристрастия в две поредни изборни години. 

 

"Трудно може да се направи допускане за каква част от подадените в рисковите секции гласове има опасност да бъдат купени/контролирани. От проведени интервюта с експерти стана ясно, че през последните години има тенденция купеният вот в секциите да се разпределя между различните политически партии, а не се концентрира единствено в гласовете за партията победител. Поради тази причина калкулациите за размера на купения и контролирания се извършиха върху общия брой на гласувалите в секциите в риск.", се казва в изследването. 

При прилагане на моделите с нисък праг за определяне на екстремни стойности, броят на гласувалите в рисковите секции през 2021 г. се равнява на 409 865 гласоподаватели, а с висок праг – на 283 650 гласоподаватели. 

Разпределение на гласувалите в рискови секции по партии в % (висок праг) - Избори 2021 и 2017 

 

 

Ако се допусне, че купеният вот е само за гласовете на победителя в съответната секция, тогава броят на гласовете в риск е в диапазона от 142 268 до 197 431 гласа, или 5-6% от всички подадени бюлетини в страната на 4 април. 

МИР Кърджали изпъква на първо място като район с най-много рискови секции, но по отношение на дела на гласовете в риск спрямо всички - Бургаският избирателен район изпреварва Кърджали. 

Осезаема тежест на потенциално купения вот спрямо вота в района има и във Враца (15 до 20%), Добрич (18 до 22%), Монтана (14 до 22%), Разград (16 до 20%), Силистра (14 до 21%), Сливен (16 до 22%), Търговище (15 до 21%).

Северозападът: Любов по време на избори

Най-нисък е размерът на контролирания и купен вот в София 23-ти МИР (0%), София 25-ти МИР (2%), Габрово (4 до 6%), Перник (5 до 8%), Велико Търново (5 до 8%), се посочва в изследването. 

Над 25% е делът на рисковите гласове в 40 общини в България, като първенци по този показател с над 50% тежест на потенциалния контролиран и купен вот са общините Кирково, Криводол, Павел баня, Септември и Тервел. В общините Кърджали, Пловдив и Кирково са идентифицирани най-висок брой секции в риск.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти