ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП отказаха преговори за втория мандат с ДПС (Обновена)

ГЕРБ няма да подкрепи втори мандат за съставяне на правителство от страна на ДПС, става ясно от позиция на партията.

"Оценяваме Вашите усилия като втора политическа сила да съставите кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание, но различията и противопоставянето между парламентарните групи не създават необходимата база за съставяне на стабилно правителство”, се казва в писмото до председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, подписано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В него Борисов посочва още, че партията му "разчита на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания
като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание".

Преди това с мотива, че "липсват ключови приоритети", и ПП-ДБ официално отказа на ДПС да участва в евентуални преговори за кабинет с втория мандат.

В писмо, отговор на писмото на Пеевски, бившият премиер, сега депутат от ПП-ДБ Николай Денков посочва и къде са разминаванията, заради които няма как да има разговори за правителство между двете формации.

Липсващите приоритети се отнасят до върховенство на закона, борбата с корупцията, реформи в съдебна система и регулаторите, система за провежданетео на честни конкурси, пълноправно членство в Шенген и Еврозоната.

"В тази връзка заявяваме, че ПГ на ПП-ДБ няма да участва в преговорите за съставяне на правителство с втория мандат и съобразявайки се с волята на избирателите ще бъдем силна проевропейска опозиция, която ще се грижи за подобряване на живота на българските граждани и ще се бори с всеки опит за корупция и за отклоняване на България от европейския път," се казва в позицията на ПП-ДБ.

Оттам казват още, че "подходът на ДПС няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите."

Съпредседалят на ДПС Делян Пеевски заговори за преговори за правителство с втория мандат в началото на седмицата на фона на все по-видимото разцепление в партията.

След това обяви, че е изпратил писма до всички останали парламентарно представени партии, с което да проучи дали има смисъл да бъдат водени подобни преговори.

Преди това позицията му беше, че Движението трябва да върне незабавно неизпълнен мандат за правителство на президента Румен Радев и бързо да се отиде на нови избори.

БСП също съобщи писмено, че няма да преговаря с ДПС и отговори отрицателно на писмото на Пеевски.

Срокът за отговор от парламентарните групи дали ще участват в преговори за ново правителство "на широка основа" с мандат на ДПС изтича в 17 ч. на 10 юли.

Още преди края му обаче партиите в Народното събрание дадоха заявка, че отказват да подкрепят подобен вариант за управление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024