Снимка: © Борис Михайлов; Източник: Държавен фонд "Земеделие"

С двуминутна пресконференция Томислав Дончев и Тома Биков от ГЕРБ принудиха служебния кабинет да даде обяснения дали новият директор на Държавен фонд „Земеделие“ Борис Михайлов е бил съден, разследван и арестуван за данъчни измами.

Говорителят на правителството Антон Кутев отговори, че Михайлов е бил оправдан по всички обвинения, а самият шеф на ДФЗ заяви, че от ГЕРБ се опитват да му нанесат „имиджови щети“ заради това, че борил корупцията в данъчната система.

В обедните часове в сряда Биков изнесе информация, че през 2008 срещу Борис Михайлов и 6 други лица е внесен обвинителен акт за документни и данъчни измами. Той бил за организирана престъпна група, действала в периода 2001-2004 г. Лице със същите имена е било задържано в ОПГ, източила ДДС през 2004 г. Тогава Михайлов беше начело на данъчното управление в район "Овча купел".

Според ГЕРБ – престъпната група регистрирала фиктивни фирми, които отчитали фалшиви обороти, за да източват ДДС, а после ги прехвърляла на малоимотни лица. По схемата били източени 15 млн. лв., твърди Биков.

"Аз имам само един въпрос - дали този Борис Михайлов, който е съден и арестуван, е същият, който на 10 юни бе назначен за изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие"?“, попита той.

Няколко часа по-късно говорителят на кабинета Антон Кутев отговори, че Михайлов е оправдан по всички обвинения. „Те много добре знаят, че срещу него са водени дела“, заяви той по адрес на ГЕРБ. "Обвиненията са политически зловредия".

Кутев показа решение на Софийски граски съд от април 2008 г., което посочва, че производството срещу Михайлов се прекратява. „Сагата продължава – през 2013 Михайлов завежда дела срещу прокуратурата и през 2014 г. – на втора инстанция – Софийски апелативен съд издава решение, с което казва, че осъжда държавното обвинение да плати доста сериозна неустойка, 45 хиляди лева“, добави той.

Говорителят на МС показа и изпълнителен лист, с който се нарежда изплащане на суми към новия директор на ДФЗ от страна на прокуратурата. Отделно представи документ от днес, издаден от Софийски районен съд, че Михайлов е неосъждан.

Борис Михайлов също даде пресконференция и каза, че не е участвал във въпросните фирми. Добави, че е имал фирми преди това, но никога като държавно лице.

„През 2004 г. се опитах да намаля корупцията в данъчната система, затова бях арестуван. Сега във Фонд „Земеделие“ ще опитам отново същото и ГЕРБ се опитват да ми нанесат имиджови щети. Всички документи доказват невинността ми. Следващия път ще си търся правата в съда“, заяви той.

От ГЕРБ свикаха втора пресконференция, посветена на Михайлов, на която настояха служебното правителство да отговори кой е дал предложението за назначаването му в ДФЗ.

"Когато някой управлява нашите, вашите пари, когато взема решение за съдбата на другите хора, забранени въпроси няма. Затова ние продължаваме с въпросите", каза Томислав Дончев. "Кой го доведе? Кой го предложи. Министър, министър-председател, някой друг?"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът