ГЕРБ и "Възраждане" вдигнаха скандал заради метални врати в НС Снимка: © Getty Images

Монтирането на метални врати зад парадния вход на Народното събрание провокира гневни реакции от страна на ГЕРБ и "Възраждане".

Бившият председател на парламента Цвета Караянчева публикува снимка, от която се вижда, че са поставени сгъваеми решетки зад остъклените врати на входа към "Цар Освободител", и сравни парламента със "затвор".

"Преди 2 години предупреждавахме, че който сее бесилки, ковчези и замеря демократично избрани институции с развалена риба, един ден това ще жъне – окован парламент, загрозен и настръхнал като партерен балкон от 90-те години", обяви Караянчева.

Тя критикува и решението на 45 Народно събрание да върне пленарните заседания в историческата сграда, докато новите помещения в бившия Партиен дом, които Караянчева определя като "модерна, стилна и европейска заседателна зала", стоели заключени.

"Доводът беше, че така опазваме традициите и символите на българския парламентаризъм. Е, как ще обясните този нов символ сега", пише тя.

Краткият живот на ремонтираната зала в Партийния дом доведе до скандал заради това, че парламнетарните журналисти бяха изолирани в приземния етаж на сградата и нямаха нормален достъп до депутатите.

Зам.-председателят на 47 НС Кристиан Вигенин репликира Караянчева във Facebook-профила си, като я обвини в двоен стандарт.

"Цвета Караянчева, която скри ГЕРБ от народното недоволство зад крепостните стени на Партийния дом през 2020 г., днес се кахъри, че са монтирани решетъчни врати зад стъклените врати на парадния вход на Народното събрание. Българският парламент е най-достъпният за граждани и журналисти парламент, който съм виждал по света и тези отворени нови врати не променят това", коментира той.

Вигенин все пак посочва, че не е информиран кой е взел решението за поставянето им и посочва, че "сигурно ще получим обяснение на следващия Председателски съвет".

Депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева обяви монтираните метални врати за "заплаха за обществения ред" и "позорно дело", като поиска "инициаторът" да се извини за това решение.

Гунчева обяви, че засилването на защитата на парламента е "страх и неуважение към народа, който е избрал всички нас" и че това е символ на "несигурност и желание за конфронтация". Декларацията ѝ приключи без коментар от страна на председателя на 47 НС Никола Минчев.

Само преди няколко месеца депутатите от "Възраждане" организираха протест с призиви за щурмуване на парламентарната сграда заради мерките за Covid-пандемията именно през входа, който сега се е сдобил с метални прегради. Атаката им беше удържана в продължение на около час с помощта на масивен полицейски кордон, като беше стигнала до вратите на парламента.

До момента не е ясно кой е взел решението за поставянето на преградите в сградата на парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Респираторни заболявания пълнят болници в Китай. СЗО казва, че засега няма нужда от ограничения

Китайските власти обясняват ръста на заболелите с отменените ковид ограничения

13:17 - 29.11.2023
Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023
Спорт

Всички обичат... Саша Везенков

Откакто замина отвъд Океана, Везенков много бързо спечели сърцата на съотборниците и феновете си

10:33 - 29.11.2023