Снимка: © Getty Images

Монтирането на метални врати зад парадния вход на Народното събрание провокира гневни реакции от страна на ГЕРБ и "Възраждане".

Бившият председател на парламента Цвета Караянчева публикува снимка, от която се вижда, че са поставени сгъваеми решетки зад остъклените врати на входа към "Цар Освободител", и сравни парламента със "затвор".

"Преди 2 години предупреждавахме, че който сее бесилки, ковчези и замеря демократично избрани институции с развалена риба, един ден това ще жъне – окован парламент, загрозен и настръхнал като партерен балкон от 90-те години", обяви Караянчева.

Тя критикува и решението на 45 Народно събрание да върне пленарните заседания в историческата сграда, докато новите помещения в бившия Партиен дом, които Караянчева определя като "модерна, стилна и европейска заседателна зала", стоели заключени.

"Доводът беше, че така опазваме традициите и символите на българския парламентаризъм. Е, как ще обясните този нов символ сега", пише тя.

Краткият живот на ремонтираната зала в Партийния дом доведе до скандал заради това, че парламнетарните журналисти бяха изолирани в приземния етаж на сградата и нямаха нормален достъп до депутатите.

Зам.-председателят на 47 НС Кристиан Вигенин репликира Караянчева във Facebook-профила си, като я обвини в двоен стандарт.

"Цвета Караянчева, която скри ГЕРБ от народното недоволство зад крепостните стени на Партийния дом през 2020 г., днес се кахъри, че са монтирани решетъчни врати зад стъклените врати на парадния вход на Народното събрание. Българският парламент е най-достъпният за граждани и журналисти парламент, който съм виждал по света и тези отворени нови врати не променят това", коментира той.

Вигенин все пак посочва, че не е информиран кой е взел решението за поставянето им и посочва, че "сигурно ще получим обяснение на следващия Председателски съвет".

Депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева обяви монтираните метални врати за "заплаха за обществения ред" и "позорно дело", като поиска "инициаторът" да се извини за това решение.

Гунчева обяви, че засилването на защитата на парламента е "страх и неуважение към народа, който е избрал всички нас" и че това е символ на "несигурност и желание за конфронтация". Декларацията ѝ приключи без коментар от страна на председателя на 47 НС Никола Минчев.

Само преди няколко месеца депутатите от "Възраждане" организираха протест с призиви за щурмуване на парламентарната сграда заради мерките за Covid-пандемията именно през входа, който сега се е сдобил с метални прегради. Атаката им беше удържана в продължение на около час с помощта на масивен полицейски кордон, като беше стигнала до вратите на парламента.

До момента не е ясно кой е взел решението за поставянето на преградите в сградата на парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем