"Възраждане" опита да щурмува сградата на Народното събрание (обновена) Снимка: © Getty Images

Протестиращи, оранизирани от ПП "Възраждане", спряха движението пред сградата на Народното събрание с призив за отмяна на Covid-сертификатите и направиха опит да пробият полицейския кордон.

Около един час след началото на демонстрацията множеството започна да оказва натиск срещу полицаите. Една жена беше изведена зад кордона, след като изгуби въздух в мелето. Въпреки кордона протестиращите успяха да стигнат до входната врата на парламента и започнаха да я блъскат.

От МВР съобщиха, че четирима полицейски служители са пострадали при сблъсъка и са откарани в болница. Няма информация за броя на пострадалите протестиращи и за задържаните лица.

През цялото време ораторите от партията нахъсват протестиращите и ги инструктират да заобиколят сгадата от всички страни, като призовават полицаите да не оказват съпротива.

След като служителите на МВР успяха да освободят пространството пред входа, предложиха на протестиращите да излъчат 15 души, които да разговарят с представители на Народното събрание.

Около 12 ч. на обяд депутатите от "Възраждане" без Костадин Костадинов се присъединиха към протеста с призиви "Вън предателите" и "Не на терора".

На протеста е и Атанас Мангъров - ръководителят на Covid-отделението на Инфекциозна болница. Той обяви, че "няма никаква полза от боцкането", защото ваксинираните членове на КСНС са се самоизолирали като контактни лица на Covid-инфектирания Никола Минчев.

Цончо Ганев призова хората от площада да "влезем вътре (в парламента) мирно и спокойно, без да има вандалщини и да влизаме в сблъсъци с полицията".

Той заплаши, че "утре ще изнесем напред с краката" депутатите от мнозинството, ако се налагат Covid-мерки.

Жена, която отказа да се идентифицира пред протеста, обяви, че е учила 6 години биология, но знаела, че ваксините са "експериментален коктейл", с който се "вкарват чипове" и че ваксинираните щели да бъдат управлявани чрез 5G.

Движението по бул. "Цар Освободител" е спряно заради протеста.

Костадинов не присъства на събитието заради това, че беше поставен под карантина след Консултативния съвет за национална сигурност. Той се включи с видеосъобщение, излъчено на голям екран на площада, като обяви, че протестиращите "сте на площада, за да измиете срама на една нация".

"Всеки има пълното морално право да отиде и да попита управляващите на кого служат те - на нас българите или на чужди посолства", каза той. Костадинов обвини правителството, че е "изпратило под домашен арест цялото ръководство на държавата" заради "страх" от протеста.

Костадинов заплаши хората на площада, че "всичко, което се случва в Западна Европа, ще се случи и тук" и обяви България за "последния остров на здравия разум, колкото и парадоксално да звучи".

"Щом не става с добро, ще последваме стъпките на предците си и ще се борим за свободата си", обяви един от говорителите на протеста.

Няколко десетки автобуса от цялата страна бяха организирани от партията, за да извозват желаещи да се включат в протеста в София.

Част от тях твърдят, че МВР са направили извънредни проверки на шофьорите на автобусите, за да забавят пристигането им.

От полицията са потвърдили пред bTV, че трима шофьори от организирания превоз от Варна са дали положителни проби за опиати, заради което са спрени.

По-късно депутати от "Възраждане" проведоха среща с министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Тя им даде разяснения за мерките, които се взимат срещу разпространението на коронавируса, както и за ползите от ваксинирането.


Възраждането на комедията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024