ГЕРБ иска общ конституционен проект с ПП-ДБ, но "с баланс": Спорна е мандатността за кметове

ГЕРБ подкрепя реформа във Висшия съдебен съвет и съдебната власт в унисон с препоръките, които страната от години получава от европейски институции и Венецианската комисия, в частност в сферата на незавидимостта на съдиите.

В конкретните текстове ще се търси "баланс", а партията ще предложи допълнителни промени и за Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Това се разбра от думите на председателя на конституционната комисия в парламента Радомир Чолаков и Екатерина Захариева (ГЕРБ) в първи коментар по същество на проекта, представен от ПП-ДБ в неделя.

Конституционната комисия заседава за първи път, а целта на парламентарните групи, заявили досега подкрепа на промени в основния закон - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС - е да внесат общ проект "в следващите дни", по думите на Захариева.

В предложенията на коалицията от неделя, на която първи приоритет е съдебна реформа чрез изменения в основния закон, основните моменти са:

  • Разделяне на Висшия съдебен съвет на два органа - съдебен и прокурорски съвет, като в първия превес да имат членовете, избрани от съдиите, а във втория - тези, избрани от Народното събрание.
  • Намаляването на мандата на съветите им от 5 на 4 години.
  • Намаляване на мандатите на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд и на главния прокурор от 7 на 5 години.
  • Ограничаване на властта на главния прокурор - той да стане административен ръководител само на Върховната прокуратура, да не председателства прокурорския съвет, да се органичи правото му да сезира Конституционния съд.

Захариева не влезе в конкретика по представените досега текстове на ПП-ДБ в частта съдебна власт. Но сподели съображения по други от идеите на ПП-ДБ - тези за отнемане на правото на президента да назначава свое служебно правителство, когато парламентът не може да избере редовен парламент, както и за ограничаване на кметските мандати до максимум 2 за един и същи човек.

"По-балансиран модел" - за това призова Захариева за служебните кабинети, като даде пример, че в други страни от ЕС има практики, които изискват определени министри да се посочват от партиите или държавният глава да предлага състав на служебен кабинет след консултации с парламентарните сили.

  • Идеята за мандатност на кметовете, според Захариева, е "много спорна идея" и тя не е съгласувана и одобрена от ГЕРБ в рамките на конституционните преговори.

Изненадващо от ДПС - третата партия, от която се очаква постигане на минимално мнозинство от 160 депутати за приемане на изменения в Конституцията от обикновено Народно събрание - отказа да влезе в дискусията по същество в ресорната комисия на първото ѝ заседание.

"Възраждане" се обяви "категорично против", БСП даде да се разбере, че има неща, на които не им е мястото в конституционните дебати, след като в предишните дни лидерката Корнелия Нинова се обяви "против" смяната на националния празник 3-ти март и записването на 24 май като такъв и то в Конституцията. Последното е сред изненадващите предложения на ПП-ДБ.

Конституционната комисия е поканила експерти конституционалисти като проф. Екатерина Михайлова, бивши конституционни съдии като Благовест Пунев, Румен Нейков, проф. Пламен Киров с призив - да бъдат коректив.

"Тук не може да има партиен диктат, трябва да се отървем от его, има политически компромиси, но не може да има юридически компромиси и такъв с Конституцията", каза в началото на заседанието Радомир Чолаков.

То продължава с дискусия със специалистите, след като вносителите от ПП-ДБ в лицето на Надежда Йорданова и Никола Минчев представиха основните положения в своя проект.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024