ГЕРБ извади скалъпен компромат през Деница Сачева в ефира на Нова ТВ

Преговорите на ГЕРБ и ПП-ДБ прескочиха етапа на взаимните обиди и навлязоха в добре утъпканото поле на ченгеджийницата.

Деница Сачева реши да атакува Асен Василев, като излъчи в ефира на Нова ТВ част от изтеклия запис от партийното събрание на ПП през май 2023 г. в опит да "докаже", че съпредседателят на партията имал намерения да саботира Мария Габриел като премиер още преди да се формира правителство.

В СРС-то, което Сачева намери за удачно да пусне през телефона си в студиото на "Здравей, България", се чува следното:

  • Асен Василев: "По мое лично мнение последният ден, в който тази Габриел трябва да е премиер, това ще е и последният ден на това правителство. Тя ще иска да бъде премиер и няма да иска да бъде свалена предсрочно".

"Компроматите не са мой стил", твърдеше Деница Сачева само минута преди да изненада публиката с парче от "Златния фонд" на Радостин Василев.

Казва, че е извадила записа, за да докаже как "от самото начало (в ПП) се работи по темата саботаж на Мария Габриел, саботаж на това да има ротация и саботаж на това правителство да продължи".

Това твърдение предизивка учудване дори при водещия на сутрешния блок Виктор Николаев. И с право. Всеки, който е чувал целия прословут запис, ще разбере, че Сачева вади думите на Асен Василев от контекст и обръща смисъла им на 180 градуса.

Всеки, който го е слушал, знае, че ПП гледат на Мария Габриел като на гаранция срещу евентуална злоупотреба на ГЕРБ с изпълнителната власт. Тя е смятана за "застраховка, че правителството няма да бъде съборено" (по Кирил Петков) заради нейната лична амбиция да бъде премиер на България, заради настроенията на "всички външни партньори" срещу шести поредни предсрочни избори, заради фактора ЕНП и заради ангажимента, който Бойко Борисов е поел към нея.

Самият Асен Василев казва в записа от май 2023, че "Мария Габриел е по-приемлива от всичко друго, което могат да извадят ГЕРБ, за да може да се случи по-бързо Шенген и еврозоната".

В записа няма и дума за намерения на партията да саботира Габриел - защото ПП не желае да работи с друг кандидат за премиер от ГЕРБ.

Въпросът дали ПП може да "изключи бушона" още в първия срок на ротацията се отхвърля от Кирил Петков в самото начало, защото напомня, че Христо Иванов иска да използва цялото време за промяна на Конституцията - а за нея са необходими не само гласовете на ГЕРБ, но и на ДПС.

Вариантът, в който ПП-ДБ остава глуха опозиция, също е неприемлив за него - точно защото партиите губят всички шансове да прокарат каквато и да е реформа в правосъдието.

"Шансът да ни свалят точно след местните избори, а дотогава да ни смачкат колко сме некомпетентни идиоти, е доста голям - защото те (ГЕРБ) нямат причина да държат това правителство", предупреждава Кирил Петков.

Да си припомним хронологията:

  • към момента на записа все още няма споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ, а само хипотетично обсъждане за ротационно управление, което се смята за екзотика и тежък компромис между двете групи;
  • срокът за управление, на който в ГЕРБ са се съгласили към май 2023 г, е 6-месечен - т.е. първият срок на ротация би трябвало да настъпи към ноември - декември 2023;
  • Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков свикват срещата с парламентарната си група в опит да убедят депутатите си в непопулярния аргумент, че си заслужава да се състави правителство със заклетия политически противник - а не да кроят планове как ще го торпилират в първия удобен момент

Какъв е контекстът, в който говори Асен Василев?

Юристът Васил Пандов задава поредица от въпроси на Кирил Петков и Асен Василев, в които очертава няколко проблема и възможности около създаването на ротационен кабинет "Денков - Габриел".

Пандов пита кой ще определи втория ешелон и регулаторите, ако ПП се съгласи на общо управление с ГЕРБ.

Поставя въпроса и дали е редно ПП да помага на Бойко Борисов във войната му с Иван Гешев, като се има предвид какви щети може да понесе ГЕРБ от нея преди евентуални нови избори.

Накрая депутатът от ПП признава, че собственият електрорат на партията вече не се разширява и че няма особен смисъл да се правят избори до дупка.

"Ние в момента сме в позиция, в която имаме интерес това правителство да продължи дълго, а не да продължи 1 година. Тоест - ако може да продължи 2, 3, ако може и 4 години", казва Васил Пандов в записа, за който Сачева се опита да представи в ефир като доказателство за пъклен заговор срещу Мария Габриел.

Пандов пита и какъв е шансът правителството да успее да изпълни приоритетите си с еврозоната, Шенген и конституционната реформа: "Ако ние успеем да предложим на обществото някакви добри резултати за тази една година, има шанс то да продължи повече от една година - защото тогава Борисов по-трудно ще го бутне. Въпросът е какъв интерес има и той?".

Опасението на депутата не е, че ПП ще трябва да преглътне управление на Мария Габриел като премиер.

Опасението му е, че Бойко Борисов ще употреби ПП за "изпирането" си и след първия 6-месечен срок на ротацията ще събори кабинета още докато Денков е премиер.

Тук думата взима Кирил Петков, който потвърждава, че ПП няма интерес от поредни предсрочни избори, след които ще остане пред невъзможни варианти да се договаря с "ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и някаква партия на Радев".

"Някаква огромна победа - с идеята, че сега им теглим една майна - аз лично не я виждам", казва Петков.

Колкото до регулаторите - още тогава той обяснява, че ПП се опитва да получи съгласието на ГЕРБ за създаване на "борд за назначенията". Целта е бъдещите членове на тези структури да бъдат филтрирани и чрез право на вето на всяка партия ("защото с 64 гласа, няма как да се налагаш").

Може ли правителството да оцелее за повече от 1 година?

"Единственият начин е, ако успеем да договорим (срокът на ротацията) да не е 6 месеца, а 9 месеца, за да стане година и половина (последователното управление на Николай Денков и Мария Габриел). Ако можем да го направим (срокът на ротацията) на цяла година, ще е перфектно, но моето чувство е, че 9 месеца е максимумът", казва Кирил Петков.

Диалогът продължава и с обясненията на Петков за разговорите му с Урсула фон дер Лайен и за желанието на Борисов да вземе службите за сигурност от контрола на Румен Радев.

Едва накрая се включва и Асен Василев:

"Това правителство ще продължи до момента, в който Бойко се страхува от Гешев и президента. За да не се скара с ЕНП, Габриел (шум в записа, б.р). си е извървяла пътя... това са двата аспекта... (шум в записа, б.р). Гешев и президента върви по-бавно, може би тежи повече. Но моето лично мнение е, че последният ден, в който тази Габриел трябва да е премиер, ще е последният ден на това правителство. Това са моите очаквания. Защото тя ще иска да стане премиер и после няма иска да иска да я сменят предсрочно, а Борисов няма да иска да си отреже клона с ЕНП".

Това е цялото изказване и контекстът, в който то е направено. Деница Сачева би трябвало да си е направила труда да го изслуша, преди да го отреже, да го качи в телефона си и да го подготви на една ръка разстояние за интервюто си в Нова ТВ.

Кой има интерес от тази евтина интрига - със сигурност не е Мария Габриел. Иначе всеки може да си отговори сам.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024