ГЕРБ ще ликвидира изборния район "Чужбина" с поправки в последния момент Снимка: © Getty Images

Връщането на хартиената бюлетина се оказа параван за много по-груби промени в Изборния кодекс.

Сред тях са стъпки в посока на отнемане на нововъведени права за българите в чужбина и почти двойно увеличаване на броя на членовете на ЦИК за сметка на обществения ѝ съвет. .

Най-фрапиращото предложение дойде от ГЕРБ, които решиха да премахнат новия изборен район "Чужбина" още преди да се е формирал.

Аргументи за премахването му така и не дойдоха по време на заседанието на Комисията по правни въпроси.

Десислава Атанасова обяви, че текстът ще бъде мотивиран едва при окончателното му гласуване в пленарна зала - след като той никога не е бил подлаган на обществено обсъждане до този момент.

Това е пълен регрес на фона на приетите само преди 1.5 година поправки в Изборния кодекс, които даваха възможност на българите в чужбина да гласуват за свои представители от партийните листи и да бъдат по-адекватно представени в Народното събрание.

  • Досега гласовете на гласуващите извън България се преразпределяха на общо национално ниво за разлика от всички останали 31 МИР-а в страната.
  • Гражданите, които живеят извън страната, никога досега не са имали право да гласуват с преференция - бюлетината им представлява само списък с имената на партиите, участващи в изборите.
  • С новия изборен район една част от 240-те мандата щеше да се определя само от българите в чужбина, като те щяха да получат пълните права на избор, с които разполагат и хората в страната.
  • МИР "Чужбина" трябваше да се формира на 3 октомври 2022 г. - в деня на официалното оповестяване на резултатите от преброяването на населението, което се забави с цяла година.

От "Продължаваме промяната" се възпротивиха на предложението на ГЕРБ, което отменя вече въведени изборни права на български граждани.

От "Демократична България" повдигнаха логичния въпрос защо се допуска разглеждането на промени в Изборния кодекс, които нямат нищо общо с основната тема на предложенията на БСП - хартиеното гласуване.

БСП и ДПС обаче са дали гласове за искането на ГЕРБ за отмяна на МИР Чужбина.

По искане на "Възраждане" и БСП ще се увеличи и броят на членовете на Централната избирателна комисия от 15 на 25 с формалното обяснение, че така ще бъде отразена по-точно пропорцията на парламентарните сили.

  • Имайки предвид реалната опасност от пети поредни избори за 2 години, този баланс явно е напълно изпуснат, а липсата на нормално мнозинство в парламента го прави почти невъзможен.
  • От ГЕРБ обаче предложиха и прекратяване на дейността на Обществения съвет към ЦИК, в който членуваха представители на различни граждански организации и експерти по изборно право.

Мнозинството отмени и хипотетичната възможност за гласуване по електронен път, което беше заложено още през 2019 г. като експериментален вариант.

ЦИК трябваше да проведе поне три избора с такава система, а при успешното ѝ имплементиране с гаранции за сигурността на вота - да бъде ползвана по избор на гражданите с избирателни права.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023

БЛС застана зад личните лекари в искането им за по-висока потребителска такса

Според зам-председателя на съюза таксата не кореспондира с никакви обективни показатели и не е адаптирана към настоящето

10:33 - 29.01.2023