ГЕРБ не само форсира избор за БНБ в комбина с ДПС и "Възраждане". Има и кандидат - Димитър Радев

Няма и 24 часа, след като от ПП-ДБ обвиниха управленския си партньор ГЕРБ-СДС в задкулисни договорки с опозиционните партии ДПС и "Възраждане" за подмяна на председателите на Българската народна банка и Сметната палата, събитията в пленарната зала се развиха точно според споделените ден по-рано подозрения. След като в четвъртък следобед комисията по бюджет и финанси "по спешност" прие да започне процедура по кадруване в държавната одитна институция и централната банка - със съкратени срокове за номинации и въпреки протеста на ПП-ДБ - темата беше вкараната в пленарната зала. А с гласовете на ГЕРБ-СДС и ДПС и "Възраждане", както и с гласове от БСП, процедурите за номинации на хора за двата ключови поста бяха приети. С това 7-дневните срокове за представяне на кандидатури започват да текат.

А ГЕРБ-СДС вече има и кандидат за БНБ - това е настоящият гуверньор Димитър Радев.

ПП-ДБ не присъстваха на пленарното заседание - като акт на бойкот. Дадоха и пресконференция, начело с лидерите си Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов, в която открито заговориха за оставка на кабинета с премиер "Денков" заради поведението на ГЕРБ-СДС. Преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново обвини ПП-ДБ, че искат цялата власт и се усъмни, че ще се спазват "джентълменските" договорки, постигнали преди избора на правителството - сред които е и ротация на премиерите след 9 месеца. Тезата на ПП-ДБ е, че комуникацията трябва да включва и попълването на регулаторните и други държавни органи, чиито мандати са отдавна изтекли - в това число и БНБ, Сметната палата, Комисията за защита на конкуренцията и др.

Идеята за консултации при номинации на хора за различни институции беше да се формира т.нар. "номинационен борд", който да обсъжда имена и ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да взимат заедно решенията.

В крайна сметка правилата за започване на процедура по избор и на председател на палатата, и за гуверньор на БНБ са факт.

Бойко Борисов съобщи, че партията му възнамерява да номинира настоящият шеф на централната банка Димитър Радев. Неговият мандат изтече още през 2021 г. Той зае поста през 2015 г., по време на втория кабинет на ГЕРБ. Тогава подкрепа имаше и от десницата, наричаща се тогава "Реформаторски блок". ПП-ДБ не са обявили потенциален кандидат - депутатът от ПП Искрен Арабаджиев каза, че 7-дневният срок за номинации е твърде кратък, а от партията обмисляли да предложат за поста човек от чужбина.

Имена за нов титуляр начело на Сметната палата все още няма. В деня, в който от ГЕРБ-СДС, с подкрепа от ДПС и "Възраждане" форсираха започването на процедура за избор, Конституционният съд обяви за незаконно уволнението на Цветан Цветков от поста в края на 48-ото Народно събрание. Въпросното уволнение беше дело именно на ГЕРБ-СДС и ДПС, като подкрепа тогава дойде и от БСП, и от "Български Възход" - партията на бившия служебен премиер Стефан Янев, която на изборите през април остана извън парламента. По закон Цветков няма право да повтори мандата си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024