ПП-ДБ уличиха ГЕРБ и ДПС в скрити договорки за нови ръководители на БНБ и Сметната палата Снимка: © Getty Images

След 2 години неспособност да избере нови ръководители на БНБ и Сметната палата, Народното събрание ще форсира и двете процедури.

Решението за откриването им беше взето от Бюджетната комисия, като трябва да се потвърди и от пленарната зала, но от предварителната дискусия ясно се видя, че вече има голямо мнозинство в подкрепа на бързия избор.

ГЕРБ и ДПС, с помощта на "Възраждане", заедно наложиха съкратен срок от 7 дни, в който парламентарните групи ще трябва да предложат кандидати за две от най-важните позиции в централната банка и Сметната палата.

Сходна драма се разви и в Здравната комисия, където беше даден спешен ход на избор на нов управител на Националната здравно-осигурителна каса - предложенията ще се правят между 24 и 28 юни, а изборът трябва да е факт до 12 юли. Мотивът - поредният изтичащ мандат на ръководството.

Защо се бърза?

  • Формално - мотивът е свързан с решението на Конституционния съд, който обяви отстраняването на Цветан Цветков от Сметната палата през 2022 г. за незаконно.
  • Информацията за решението на КС явно е изтекла предварително, защото още във вторник Петър Чобанов е предложил включване на точка за избор на нов председател в дневния ред на Комисията по бюджет и финанси.

Изненадващо обаче на следващия ден членовете на комисията са научили, че ще има и още една точка - старт на процедурата за гуверньор на БНБ. От ПП-ДБ посочиха, че това не е обсъждано на председателския съвет в Народното събрание, а извънредното разбързване всява съмнения, че избраниците са съгласувани предварително между ГЕРБ и ДПС без знанието на мандатоносителя.

ПП-ДБ и Тошко Йорданов от ИТН бяха единствените, които гласуваха за удължаване на срока за номинации от 7 на 14 дни, и останаха в малцинство.

Единственото предложение на ПП-ДБ, което мина с одобрение, беше ограничаване на възможността на всеки депутат да излъчва свой кандидат за управител на БНБ или шеф на Сметната палата. Това ще може да се прави само от името на парламентарните групи.

Йордан Цонев (ДПС) защити едноседмичния период за излъчване на номинации, като заяви, че това са били правилата, по които винаги се е работило при избора на подобни органи.

  • Цонев дори подхвърли на ПП-ДБ, че могат да номинират противоконституционно уволнения Цветан Цветков за нов мандат - което наложи на депутатите от групата да му напомнят, че по закон той няма право да се кандидатира повече.

От ПП поискаха да се разбере "с какво мнозинство се управлява България" и обвиниха ГЕРБ в нарушение на неписаното споразумение, според което предложенията за шефове на регулатори трябва да се съгласуват с ПП-ДБ.

Отговорът на Теменужка Петкова беше, че Сметната палата не е регулатор, така че не влизала в това условие. Бранимир Балачев от ГЕРБ обяви, че срокът няма да тече от днешна дата, а от момента, в който правилата бъдат одобрени от пленарната зала.

ПП-ДБ бяха атакувани и от БСП. Румен Гечев се учуди, че групата има нужда от допълнително време за подбор на кандидати, след като мандатите на председателите им отдавна са изтекли и двете позиции "би трябвало да са добре обмислени предварително".

Въпреки че и той се учуди защо е нужно "такова препускане" със сроковете за номинации, БСП не подкрепи удължаването им.

Цветан Цветков Саморазправата с шефа на Сметната палата, извършена от ГЕРБ, ДПС и БСП, е противоконституционна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024