Саморазправата с шефа на Сметната палата, извършена от ГЕРБ, ДПС и БСП, е противоконституционна Снимка: © Сметна палата

Единодушно: Конституционният съд обяви уволнението на председателя на Сметната палата Цветан Цветков за противоконституционно. Политическата акция срещу него беше организирана в края на 48-ото Народно събрание от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход", с чиито гласове беше освободен от поста.

Формално мотив за уволнението беше, че мандатът на Цветков е изтекъл. Това обаче важи и за всички останали членове на Сметната палата, които се избират от парламента и продължават работа до избора на нови - в това число и за заместничката на Цветков, която пое функцииге му след противоконституционното решение.

На практика ставаше въпрос за политическа саморазправа срещу председателя на държавния одитен орган, като по време на мандата му Сметната палата излезе с няколко разобличаващи стила на управление в последните години, когато на власт беше ГЕРБ. Мтого от докладите отидоха в прокуратурата, водена от Иван Гешев, и "потънаха" там.

Депутатите от ПП и ДБ сезираха Конституционния съд за уволнението на Цветков. Днес оттам съобщиха, че решението на Народното събрание, взето от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" е противоконституционно, като мотивите за единодушния акт се очаква да бъдат публикувани.

Ден преди да бъде уволнен, Цветков отказа да влезе в политическо говорене за даренията за партии - тема, повдигната от ГЕРБ и ДПС на фона на разследванията, които започнаха тогава срещу криптоплатформата Nexo. Двете партии "взеха на въоръжение" информация, че служители на компанията са дарители на "Да, България" за предизборни кампании със суми от порядъка на 20 000 лв. всеки. Партията не отрече, а законът е спазен - даренията са декларирани, заедно с документи за произход на средствата, подписани от дарителите. Тъй като Сметната палата одитира финансите за партиите в изборен период, Цветков бе привикан в комисията по бюджет по темата. И обяви, че Сметната палата няма правомощия да проверява физическите лица – служители на Nexo.

Решението на КС идва в деня, в който комисията по бюджет и финанси в новия парламент ще обсъжда правила за избор на председател и членове на Сметната палата заради отдавна изтеклия мандат.

Цветан Цветков На кого точно пречеше председателят на Сметната палата? Уволнение в 12 без 5


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024