На кого точно пречеше председателят на Сметната палата? Уволнение в 12 без 5 Снимка: © Сметна палата

Извънредно, по спешност, в (пред)последния момент преди да се стигне до разпускане на Народното събрание тематичната коалиция между ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" уволни председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Проектът за решение бе внесен от председателите на парламентарните групи на четирите партии Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ, Нинова и Стефан Янев в 10,40 ч в петък и само няколко часа по-късно - гласуван.

Това се случва само ден, след като Цветков отказа да влезе в политическо говорене за даренията за партии - тема, повдигната от ГЕРБ и ДПС на фона на разследванията срещу криптоплатформата Nexo. Двете партии "взеха на въоръжение" информация, че служители на компанията са дарители на "Да, България" за предизборни кампании със суми от порядъка на 20 000 лв. всеки. Партията не отрече, а законът е спазен - даренията са декларирани, заедно с документи за произход на средствата, подписани от дарителите. Тъй като Сметната палата одитира финансите за партиите в изборен период, Цветков бе привикан в комисията по бюджет по темата. И обяви, че Сметната палата няма правомощия да проверява физическите лица – служители на Nexo.

Че това е била последната капка, която е преляла чашата на търпение към Цветан Цветков, стана ясно от думите на депутата от ДПС Йордан Цонев в дебатите по оставката. "Очевидно е, че смяната е предизвикана във връзка със скандала Nexo и финансирането на "Демократична България". Това е знакова смяна, която няма отношение към личността на г-н Цветков, но институцията има задължение да проверява тези неща и този гаф трябва да бъде поет". (По закон палатата проверява дали са подадени нужните документи за дарение и дали стойността отговаря на доходите на дарителя, но не и къде работи - б.р.)

"Прегрешенията" на Сметната палата в последните години обаче са повече. Независимият по закон орган, освен финансите на партиите и отчетите им за избори, одитира изпълнението на бюджетите на държавни институции, работата на държавните предприятия, на общините. В момента органът работи по два ключови доклада. Единият е за Българската банка за развитие (ББР), който трябва да е готов през март 2023 г. Вторият е за програмата за саниране на сгради - една от гордостите на ГЕРБ от последните 2 управления с премиер Бойко Борисов.

А в последните години настоящият състав на палатата, начело с Цветков, излезе с ключови одити, които вероятно не са се харесали поне на част от партиите, гласували извънредната му оставка. Сред тях:

  • "Автомагистрали" ЕАД - държавната компания, получила проекти за милиарди от държавата по т.нар. "инхаус" обществени поръчки - тоест без публичен търг - за строежи на магистрали, поддръжка и ремонт на пътища, укрепване на свлачища. Тук са разкритията за нарушаване на Закона на обществените поръчки при проекти като магистрала "Хемус". Установено бе, че държавната компания по времето на ГЕРБ е укривала документи от одитния орган за сключени договори с частни компании за извършване на дейности, които самата тя трябва да обезпечи. Поне 800 млн. лв. са били изплатени на частни дружества за пътни отсечки, за които дори няма издадени разрешения за строеж.
  • Агенция "Пътна инфраструктура" - в нарушение на Закона за обществените поръчки са дадени 118 млн. лв. на конкретна фирма за поддръжка на тол-системата. Търг не е провеждан, компанията е избрана чрез пряко договаряне. Фирмата е "Капш". Действията на пътната агенция се разследват.
  • Държавната консолидационна компания (ДКК) - огромният държавен холдинг, през който минаха 500 млн. лв. пари от държавния бюджет за ремонт на язовири. Сумата бе отпусната през 2018 г. по времето на ГЕРБ - отново чрез "инхаус". Ремонти нямаше, въпреки "спешността", с която бе мотивирано отпускането на сумата. Този доклад беше засекретен, след като бе изпратен в прокуратурата. Оттам до момента няма информация по случая.
  • "Монтажи" ЕАД - част от ДКК - което също имаше отношение към язовирите като "подизпълнител". Дружеството освен това построи т.нар. "тръба за Перник" - водопровод, който трябваше да помогне на града с водоснабдяването след пресушаването на язовир "Студена". Въпросният водопровод не се използва. Проектът бе за 22 млн. лв., отново без провеждане на обществена поръчка. Този доклад също е в прокуратурата и затова не е публикуван в сайта на Сметната палата.
  • Българската банка за развитие - самостоятелен пълен одит на държавната банка се изготвя в момента. Но в одит на Министерството на икономиката и за контрола на държавните дружества, на които е принципал (едно от които бе ББР, и след които са вече изброените ДКК и "Монтажи") през 2021 г. за първи път излязоха данни за това, че в ББР заплатите на ръководството са били двойно по-високи от тези в БНБ, че огромни кредити са раздавани на няколко големи компании, въпреки че банката следва да подкрепя малки и средни предприятия. Едно от разкритията за периода 2018-2019 г. бе, че една конкретна тютюнева компания е получила близо 1/3 от общия обем кредити, раздадени от ББР. Става дума за "Булгартабак", а заемът бе е за 140 млн. лв.

Това са само част от примерите за разкрития по доклади на Сметната палата в последните години.

Любопитен детайл е, че внезапното искане на оставката на Цветан Цветков идва сега, макар че мандатът му изтече миналага година. Въпреки това никой в Народното събрание не се завтече да изпълни законовото изискване за избор на нов състав на Сметната палата, за да не се управлява тя от хора с изтекъл мандат - в това число и партиите ГЕРБ, БСП, ДПС.

Цветков пое одитната институция през 2015 г. при 7-годишен мандат. Номиниран бе от ГЕРБ и несъществуващия днес Реформаторски блок. Днес го защитиха от "Демократична България" и "Продължаваме промяната". От ГЕРБ и левицата получи обвинения, че е "крил" одитни доклади от обществеността и от Народното събрание. Един от тях - този за "Монтажи" ЕАД.

Бившият вече шеф на Сметната палата отхвърли обвиненията и припомни, че истината може много лесно да се провери. За "засекретяването" на конкретния одит обясни, че след като е изпратен в прокуратурата заради съмнения за извършени престъпления, наблюдаващият прокурор е разпоредил документите да не бъдат разпространявани.

А доста от последните доклади напоследък стигат именно до там - до прокуратурата.

Днес в парламента някой нарече случилото се с Цветан Цветков "наказателна акция". А той самият благодари на колегите си за добре свършената в годините работа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024
Европейски дневници

Европейският съюз прие 13-ия пакет санкции срещу Русия

Очаква се те да влязат в сила навръх навършването на две години от началото на пълномащабната руска война в Украйна.

13:07 - 21.02.2024
Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

"Пирогов" и министерството в спор - какво пише в доклад на финансовата инспекция

Болницата твърди, че не са открити нарушения. МЗ - че не е виждала доклада, който поиска

12:01 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024