ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" уволниха шефа на Сметната палата. Човек на бившите "Патриоти" поема поста Снимка: © Getty Images

С гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" беше прието освобождаването на председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Точката не беше в дневния ред на парламента, но влезе по спешност, след като беше прокарана с подкрепата на четирите партии.

По подобен начин миналата седмица беше сменен и ръководителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев.

Седемгодишният мандат на Цветков на ръководния пост в Сметната палата изтече миналата година, но едва сега депутатите решиха, че той трябва да бъде сменен.

Десислава Атанасова от ГЕРБ изтъкна формален мотив за поисканото решението. По думите ѝ, няколко одита, възложени на Сметната палата от парламента не са били предоставени и върху институцията не е имало контрол в частност върху финансирането на политическите партии.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви, че решението за освобождаването на Цветков е взето "от днес за днес" и призова да бъде проведена нормална процедура за избор на нов ръководител.

С гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" беше прието освобождаването на председателя на Сметната палата Цветан Цветков

От дебатите в пленарната зала стана ясно, че четирите партии не са харесали особено вчерашното изслушване на Цветков в бюджетната комисия, където той обясни, че Сметната палата няма правомощията да проверява служители на Nexo, които са дарили по 20 хил. лв. на "Демократична България".

Казусът възникна във връзка с разследване на прокуратурата около дейноста на криптоплатформата и информация в медиите, че лица - служители на Nexo - излизат в публичния списък на дарителите на ДБ пред Сметната палата. Нито един от тях обаче не е сред управителите на криптоборсата и няма данни да е сред разследваните лица от прокуратурата.

Кой ще управлява Сметната палата?

До избирането на нов председател неговият пост ще заеме зам.-председателят Горица Грънчарова-Кожаревa. Тя самата е била кандидат за председател на Сметната палата като номинация на "Патриотичния фронт" през 2015 г., но не успява да получи поста, след като коалицията оттегля кандитатурата ѝ.

Съпругът ѝ е Михаил Кожарев - прокурор от Върховната административна прокуратура. "Медиапул" съобщава, че в интервюта Кожарев нееднократно е защитавал последователно главния прокурор Иван Гешев.

Подобни твърдения се чуха и от пленарната трибуна. Депутатът от "Продължаваме промяната" Кирил Ананиев каза, че Цветков е бил свален светкавично от поста, а на негово място застава "заместник, близък до главния прокурор"

"Това е притиснетилено. когато институциите, които би трябвало да проверяват и да бъдат независими се оказват, че са обвързани", допълни Ананиев.

Самият Цветков предлага Горица Грънчарова-Кожаревa за свой заместник през 2015 г. след като номинацията ѝ е оттеглена. По закон председателят на Сметната палата сам избира заместниците си.

Биографичната справка на новия временен директор показва, че тя е завършила Стопанската академия "Д.А.Ценов" в гр. Свищов със специалност "Счетоводство и контрол". Работила е като счетоводител и управител на клон в банка, както и като главен експерт в Националната агенция за приходите.

От 13 април 2005 г. до 26 януари 2011 г. е член на Сметната палата. Тогава тя е ръководител на отделение, извършващо одитите в няколко ведомства, включително Министерство на отбраната, Министерството на околната среда и водите, СЕМ, БНТ и БНР.

А през 2015 г. е избрана от Народното събрание за заместник - председател на Сметната палата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024