Управителят на НЗОК Петко Салчев е отстранен с гласовете и на ГЕРБ, и на ПП Снимка: © Getty Images

ГЕРБ и "Продължаваме промяната" се обединиха изненадващо зад обща кауза в Народното събрание - предсрочно прекратяване на мандата на проф. Петко Салчев като управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Салчев управляваше касата от 2020 г. насам и трябваше да остане начело на институцията до началото на 2025.

149 гласа "за", нула против и 26 "въздържали се" обаче сложиха край на мандата му.

Предложението за смяната на управителя на НЗОК дойде едновременно от ГЕРБ, ПП, "Демократична България" и "Български възход". Гласовете "въздържал се" дойдоха от Възраждане и от 2 души от ДБ.

Мотивът за отстраняването: "системно несправяне със задълженията и нарушен диалог с Българския лекарски съюз" - и всъщност БЛС е поискал оставката на Салчев.

Антон Тонев от ПП посочи, че представителите на БЛС са изразили многократно оплаквания от проблемите с преговорите с касата: "В ПП решихме да подкрепим това решение и дадем възможност за отпушване на ситуацията и да възстановим диалога", каза той.

Костадин Ангелов нарече Салчев "изключително добър професионалист, утвърден лекар и добър администратор", но липсата на "нормален диалог" между него и БЛС "поставя под риск качествените здравни услуги в България".

Проф. Петко Салчев, който беше поканен да присъства на процедурата по отстраняването си, се оплака от това, че е привикан на изслушване в Комисията по здравеопазване, без да му бъде дадена възможност да се подготви.

"Всички посочени мотиви за моето освобождаване не са доказани документално и не са подкрепени с факти. Аз не приемам, че не съм изпълнявал задълженията си като управител на НЗОК. В диалога има две страни - когато едната страна не желае да контактува с другата, няма диалог", каза той.

"Човек, когато работи, греши. Но да ме обвинявате в системно нарушение, не бих приел. Горд съм от това, което съм постигнал. Оставил съм работеща институция", завърши още той.

Така НЗОК става поредната структура в списък от около 20 държавни органи, чието ръководство Народното събрание трябва да попълни. Сред тях са: Българската народна банка, Висшият съдебен съвет, Националният осигурителен институт, Сметната палата, Комисията за финансов надзор и още много други.

Депутати по време на откриването на 48-ото Народно събрание НОИ, БНБ, КЕВР, КПКОНПИ и още над 10 органа с изтекъл мандат чакат 48 НС да ги обнови


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024