ГЕРБ Next Generation, или как изглеждат 20 000 преференции на едно място

Как изглеждат 20 000 преференции на едно място? Вижте снимката на Славена Точева и четирима от новите ѝ колеги, направена в първия работен ден на 49 Народно събрание - младата "смяна" в парламентарната група на ГЕРБ.

Това е сборът от гласовете, които всеки от петимата е получил на последните избори. Половината са "заслуга" само на Точева и странния бум на преференциите в селските секции на МИР-Варна, за които МВР води двугодишни безрезултатни разследвания срещу групировка за купуване на гласове.

Дори нейният вот обаче не може да се сравнява с преференциалния принос на Мартин Харизанов (първият от ляво надясно) за партийната листа.

33-годишният общински секретар на ГЕРБ във Враца получава 4965 гласа на изборите на 2 април, което представлява почти 27% от всички гласове, подадени за ГЕРБ в региона.

Над 3200 преференции (19,7%) има и Георги Кръстев (вдясно от Харизанов на снимката) - роден през 1999 г. студент по право в Русенския университет.

Това е първият депутатски мандат на 23-годишния областен координатор на ГЕРБ, но не е първият му опит да влезе в Народното събрание. През октомври 2022 г. той отново е на избираемото второ място след Десислава Атанасова, но е изместен от двама други кандидати в листата - Драгомир Драганов (квота СДС) и Кремена Славова. Тогава Кръстев има 1029 преференции.

За шест месеца преференциалните гласове за Кръстев се умножават по три. Почти 20%, или всеки пети избирател на ГЕРБ в Русе е подал гласа си лично за него на 2 април.

В паметния кадър от първия парламентарен ден липсва само един човек - синът на кмета на Симитли и футболен съдия Стефан Апостолов, който събра 7020 преференции на последните избори от последно 22-ро място в листата в Благоевград. Депутат в 6 поредни парламента, Апостолов остава по-известен с мълчанието си и затрудненията в четенето от трибуната, отколкото със законодателните си инициативи.

Скромна избирателна база имат Николай Алгафари и Даниел Александров (вдясно от Славена Точева на снимката).

Синът на PR-експерта Нидал Алгафари събира около 3% преференциални гласове спрямо общия резултат на ГЕРБ в 23 МИР София. На шесто място в същата листа се кандидатира и Даниел Александров, състезател по класическа борба от Дупница.

31-годишният борец влезе "на късмет" в 49 Народно събрание, когато бившият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов реши в последния момент да се върне към основната си професия.

Александров беше на избираемо второ място в кюстендилската листа на ГЕРБ, но не успя да спечели мандат оттам. Преференциите за бившата директорка на Професионалната гимназия по облекло в Дупница Радослава Чеканска се оказаха два пъти повече от неговите.

Това, което обединява четиримата мъже на снимката със Славена Точева, е, че се вписват в новата стратегия на Борисов за поколенческа смяна в партията след антиправителствените протести от 2020 г. и появата на по-млада политическа алтернатива.

"В сравнение с вас те са дърти вампири", обясняваше Борисов за младите си кандидат-депутати, като ги сравняваше именно с Асен Василев и Кирил Петков (р. 1977 и 1980 г.), и твърдеше, че "ако журналистите да направят конкурс за красота за мъже, жени, девойки и старци и ще ги пребием във всяка една възрастова група".

Харизанов, Кръстев, Алгафари и Александров са родени през 90-те, влизат в парламента благодарение на кадровите проблеми в структурите на ГЕРБ, а професионалният им възход ги прави лично лоялни към лидера си.

Местната структура на ГЕРБ в Русе, която Георги Кръстев оглави само на 21 години, почти се разпадна след отстраняването на Цветан Цветанов от партията и загубата на кметските избори в града през 2019 г. Тогавашният градоначалник Пламен Стоилов се отказа от номинацията на градската организация след намесата на Бойко Борисов. Бившият областен координатор Пламен Нунев също трябваше да се оттегли от позициите си в ГЕРБ през 2021 г.

Кръстев е син на бившия зам.-кмет на Русе Наталия Кръстева, която подава оставка от администрацията на Пламен Стоилов малко преди края на мандата му.

Във Враца ГЕРБ направи няколко размествания през годините - от 2012 г., когато депутатът и областен координатор Николай Коцев беше отстранен заради загуба на кметски избори, до 2022 г. с отстраняването на Петя Аврамова от партийното ръководство на регионално ниво.

Мартин Харизанов, който тръгва от председателска позиция в младежката структура и днес ръководи официалната общинска организация на партията, има взаимоотношения с Бойко Борисов още преди той да създаде ГЕРБ. Харизанов е син на полицай, загинал при катастрофа по време на служба. Днешният депутат е сред децата на покойни служители на МВР, за които полицията започна да отделя помощи, когато Борисов стана главен секретар.

Интересното е, че тъстът на Харизанов е Красимир Каменов-Пенката, производител на деликатеси от конско месо, който от няколко години е съден за подаване на неверни сведения до Натура 2000 с цел получаване на еврофинансиране.

Николай Алгафари е "с един крак" в политиката заради професията на баща му - политическия PR Нидал Алгафари. За разлика от режисьора на Ку-Ку (бивш член на БСП, работил и с АБВ на Георги Първанов), 28-годишният син се присъедини към ГЕРБ през юли 2021 след вторите неуспешни парламентарни избори. И получи членската си карта лично от Бойко Борисов.

Колкото до Даниел Александров - състезателят по борба е смятан за личен приятел на Бойко Борисов, а според неофициална информация на БНР, името се спрягало за евентуална номинация за кмет на Дупница на бъдещите избори. Александров стана член на ГЕРБ през лятото на 2022 г., когато обяви края на професионалната си спортна кариера, но и през 2021 г. е в листите като "гражданска" квота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024