От 2 г. МВР разследва "бума" на преференциите за Славена Точева

Странният случай с рекордните преференции за Славена Точева (ГЕРБ) във Варна е обект на разследване от МВР, което се наблюдава и от Районната прокуратура в града.

Това съобщава в. "Сега", като се позовава на своя информация от Вътрешното министерство.

На 2 април бившата хостеса, която беше поставена на трето място в листата на ГЕРБ, изненадващо спечели 10 155 лични преференции - невиждан резултат за областта и за самата партия. Славена Точева се оказва по-харесвана за местните избиратели от двама бивши министри на ГЕРБ - Красен Кралев и Даниел Митов, който е и зам.-председател на партията.

Кандидатът на ПП-ДБ от Варна Стела Николова нарича случилото се "най-купените избори в историята на България" и призовава за оставка на министъра на вътрешните работи заради допуснатата манипулация на вота.

Според данните на "Сега" - във Варна се водят поне три досъдебни производства заради съмненията за купуване на гласове и отчет на контролирания вот чрез преференциите за Точева.

Разследва се организирана престъпна група още от 2021 г., когато Точева за първи път се появи в листата и прескочи от 25-то до 2-ро място за една нощ.

В информацията не се разкриват пълните имена на заподозрените организатори, но те се идентифицират като Д. С. и Н. Т.

Преди МВР да засече търговията с гласове за ГЕРБ, полицията е проверявала Н.Т. за наркотици.

Д.С. е заподозрян за това, че е предоставил пари на Н.Т. за купуване на избиратели в полза на Тачева и ГЕРБ. Н.Т. е изпълнителят на "задачата", като според източниците на "Сега" - "групата е получавала пълно съдействие от кметовете на ГЕРБ в областта".

"На варненци ще кажа, че според мен Община Варна се управлява от хотел "Капитол", но надали ще ги изненадам. Славена Точева от ГЕРБ е девета политическа сила в страната с много голям вот в Дългопол и Долни чифлик. Очаквам ГЕРБ-Варна да издигнат Славена Точева за кмет", пише Николова.

Препратката ѝ към хотел "Капитол" е свързана със строителния бизнесмен Даниел Славов, т.нар. Дидо Дънката, който е бивш митничар. Славов беше арестуван заедно с тогавашния председател на ОбС-Варна Борислав Гуцанов (БСП) през 2010 г. по време на акция "Медузи" на МВР при Цветан Цветанов, за злоупотреба с власт и присвояване на публични средства. По-късно Славов осъди държавата в Страсбург за случая.

Самата Славена Точева репликира Николова във Facebook, като обяви за "клевети" съмненията за купен вот. Тя обвявява, че преференциите ѝ се дължали на това, че "Ние от ГЕРБ-СДС Варна бяхме всеки ден на срещи във всички общини и села, чухме проблемите на хората от управлението на Промяната с дБ и се ангажирахме да работим за решаването им".

До момента няма неин коментар по данните за двугодишните разследвания за купуване на гласове.

Още през ноември 2021 са проведени арести на лица, за които е имало данни, че са съпричастни към групата - Н.Т. се е укрил, но в дома му и ползвани от него помещения са намерени "множество агитационни материали за Точева".

При тогавашните избори за 47 Народно събрание Славена Точева печели "само" 3413 преференциални гласа.

Тогава е претърсен и офисът на Д.С., който се намира в хотел във Варна. Образувано е разследване за изборни престъпления, което още не е приключено.

През 2021 г. Н.Т. е привлечен като обвиняем по друго дело за изборна търговия, но впоследствие разследването срещу него е прекратено - не е ясно защо.

Повторното задействане на групата за купуване на гласове за ГЕРБ и Славена Точева във Варна е засечено преди последните избори.

"Данните били докладвани на прокуратурата с предложение да се иска прилагане на специални разузнавателни средства. Прокуратурата внесла в съда искане за СРС, но Окръжният съд във Варна отказал", пише в. "Сега".

Въпреки това по време на кампанията е "организирано наблюдение на хотела, където е офисът на Д.С." - макар че "мястото е трудно за наблюдение".

В хода на разследването са задържани двама души от с. Аврен и Девня, при чийто обиск са намерени пликове с пари и агитационни материали за Славена Точева, надписани за конкретни избиратели. Двете производства се наблюдават от прокуратурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024