„Помниш ли си преференцията?“ Село Веслец прави избори Снимка: © София Коен

С много висока избирателна активност, спокойно и без явни нарушения, но с предизвестен край. Сякаш всеки знае какво прави не само той самият, но и всички останали – включително кой за кого гласува. Известни смущения в хармонията предизвикват единствено новопоявилите се „чужди тела“ в изборната секция – това са присъстващият за първи път наблюдател от „Ти броиш“ и камерата за видеонаблюдение, която трябва да заработи, когато започне броенето на бюлетините.

Така изглежда изборният ден на 2-ри април във врачанското село Веслец. Разказът е на София Коен, която е наблюдател там по линия на инициативата за честен вот „Ти броиш“. Секцията е малка - има едва 146 избиратели, но са активни. 107 от тях пускат хартиена бюлетина. Машина за гласуване няма - по закон такива се полагат там, където регистрираните гласоподаватели са поне 300.

„В едно такова малко населено място усещането е, че хората знаят много добре кой за кого ще гласува – дали това е уговорено предварително и е някаква форма на сделка, или е просто защото се познават, можем само да спекулираме“, отбелязва София пред "Булевард България".

И в изборната секция, и около нея на 2 април е пълно с „гости“ – „всякакви хора, всякакви представители, всякакви присъстващи“. Като се започне от местните партийни наблюдатели, мине се през зорката кметица на Веслец, която е на място почти през цялото време, и се стигне до немалкото хора отвън. Кметицата е излъчена от ГЕРБ и е съпруга на един от членовете на секционната избирателна комисия, обяснява София Коен, която бързо се е ориентирала в служебно-роднинските взаимоотношения.

Снимката на Избори 2023: "Ти броиш, но и тя брои"

Около Културния дом в селото, където се намира въпросната секция, в деня на вота се чуват приказки и подмятания от т.нар. „гости“ – редовно подхвърлят изречения от сорта на „помниш ли си преференцията“. Според София Коен това подсказва някои предварителни уговорки.

"Гостите" изглежда са добре дошли, недоволство буди само присъствието на "външен" човек – „че съм дошла аз, някаква жена от София, като наблюдател на процеса, това им се стори много странно и не им харесваше“.

Именно присъствието ѝ обаче предотвратява изключването на камерата за видеонаблюдение при преброяването на резултатите в секцията, поставена за първи път на сегашните избори. „На тези хора им беше трудно, беше предизвикателство да я поставят на правилното място“, смята Коен. По думите ѝ от комисията във Веслец са тествали устройството и приложението в събота, когато са се справили добре. В разгара на изборния ден обаче се сблъскали с почти непреодолимо предизвикателство:

„Осъзнаха, че не могат да обърнат камерата, за да виждат какво снима телефонът, и това ги смути. Много ги отчая и имаха желание да я спрат в този момент.“

На място членовете на комисията се допитват до присъстващата на място кметица, която ги уверява, че имат право да спрат камерата и да проведат преброяването и без нея. „Бяха изключително изкушени от тази идея, но понеже аз бях там, не го направиха. Иначе бяха на косъм.“

Случката с камерата от Веслец препраща към новината, че половината от устройствата за видеонаблюдение на изборите в неделя не са предавали на живо, каквото е изискването на закона. Статистиката съобщи министърът на електронното управление Георги Тодоров в ефира на Nova във вторник сутринта. По негови думи на някои места не е имало нито излъчване, нито запис. Като възможни причини министърът посочи или слаб интернет, или неактивиране на техническото устройство от страна на членовете на СИК.

Резултат без интрига

„Нарушения в изборния процес по време на изборите в самата секция не се случват, но вотът на тези хора е предизвестен“, обобщи неделния ден София Коен. Любопитно е, че гласовете за двете водещи формации в селото – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – са били предимно с преференция. В първия случай 25 от общо 50-те гласа за партията на Бойко Борисов са отишли за кандидата под номер две в листата за депутати Мартин Харизанов. Във втория - 11 от 20-те гласа са в полза на кандидатката Владислава Лакова - под номер 3 в списъка.

Ситуацията с преференциалния вот във Веслец за двамата номинирани за депутати е сходна и за област Враца като цяло. Бизнесменът Мартин Харизанов има повече лични гласове дори от водача в листата на ГЕРБ-СДС – Красен Кръстев – 4 965 срещу 2 297. Владислава Лакова също привлича повече персонални предпочитания от първата в листата на ПП-ДБ Деница Симеонова - резултатът е съответно 824 срещу 796 преференции. Това все пак не променя крайната подредба на листите и в двата случая.

И Харизанов, и Лакова не са случайни хора с преференции. Първият е популярен местен активист на ГЕРБ, през 2021 г. беше най-младият кандидат-депутат. Той е и спортен функционер - част е от управителния съвет на футболния „Ботев Враца“, организира прояви за деца - стана ясно от официалната му партийна визитка. Семейството отглежда и развъжда около 700 коне и стои зад марка конски деликатеси.

Владислава Лакова от ДБ е дългогодишен общински съветник от десницата във Враца, в настоящия мандат е заместник председател на Общинския съвет в града.

Преференциите в ПП-ДБ: Кой пренарежда листите и къде е най-силният личен вот

Крайният изборен резултат във Веслец, без изненада на фона на последните години, е в полза на ГЕРБ. Освен ПП-ДБ, единствената друга партия с двуцифрен брой гласове в селото е „Възраждане“ (11). Мястото е населено с етнически българи, в това число млади хора и семейства с деца.

Резултатът във Веслец е "извадка" на този в цялата област - подредбата на партиите в парламентарния вот е ГЕРБ, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП, ДПС. В национален мащаб прави впечатление, че прескочилата бариерата за 49-ото Народно събрание партия на Слави Трифонов "Има такъв народ" взима 4% от гласовете в областта, а изпадналата от парламента партия "Български възход" има над 7% подкрепа.

Враца е част от най-бедния регион в целия Европейски съюз – Северозападния. Прави обаче впечатление активността на областта в контекста на новия програмен период за европейско финансиране. По Плана за възстановяване и развитие на ЕС например тя има най-много одобрени проекти в целия регион – 58 на обща стойност 18 млн. лв., с приоритет технологична модернизация и IT решения.

Областта също така е определяна и като едно от местата с най-голям потенциал за изграждане на индустриални паркове, които през идните години ще са приоритет за всяка власт. Само община Враца например разполага „със сериозен потенциал за развитие на индустриални паркове, а идентифицираните над 10 терена са отлична локация за инвеститори от всякакъв мащаб и с разнородна дейност“, както отбелязва през декември служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Думите му се потвърждават и от анализите на Института за пазарна икономика, според който местността се отличава с изявен индустриален профил. Преработващата промишленост е отрасълът с най-голям дял в икономиката там, а прогнозата е, че тя ще остане структуроопределяща.

В началото на 2019 г. Враца бе обявена за областта с най-голям ръст на брутния вътрешен продукт, благодарение на намиращия се там АЕЦ „Козлодуй“. Централата е и в основата на изненадващото изкачване през 2020 г. на областта до второто място по заплати в България след София.

Враца изненадващо се нареди на второ място по заплати в страната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024