Премиерът Бойко Борисов и висши кадри на ГЕРБ обмислят три варианта за излизане от кризата с антиправителствените протести, които продължават цяла седмица. Това съобщава БНР, като се позовава на информация от ръководството на партията. Според съобщението - министър-председателят е провел среща с министри от кабинета си, на която е присъствал и кметът на Варна Иван Портних.

Малко по-късно тази информация беше Томислав Дончев: Не искам да приличам на премиера Орешарски , който е участвал в разговорите.

Обсъдени са три опции за прекратяване на мандата на правителството "Борисов 3" или предизвикване на предсрочни избори заради исканията за оставка от страна на протестиращите.

Първият вариант предвижда разпускане на парламента и ранни избори в рамките на 2020 г. В тази хипотеза вотът ще се организира от служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. "Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната", се казва в репортажа на БНР.

По-рано днес премиерът Борисов също определи като нежелан вариантът със служебен кабинет, като изрази недоверие в представителите на администрацията на президента.

Вторият вариант, обсъждан от ГЕРБ, е да се назначи "преходно експертно правителство с нови министри и нов премиер" в рамките на мандата на 44 Народно събрание. За да се задейства тази процедура, депутатите от мнозинството биха могли да гласуват "въздържал се" при дебатите за вота на недоверие, който беше внесен от БСП. Това би довело до оставка на правителството на Бойко Борисов и задействане на процедурата за проучвателните мандати от президента. Първата по големина сила ГЕРБ би могла да предложи ново правителство, което да остане на власт до провеждането на редовните парламентарни избори през пролетта на 2021 г.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на функциите му от вицепремиер. Този сценарий обаче също е оценен като рисков заради вероятността от продължаване на протестите.

Междувременно, Нова ТВ лансира своя версия за това, че разговорите при Борисов са включвали още два потенциални варианта за действие. Според медията - един от тях е свързан с "идеи, които Бойко Борисов е получил в нощта на погрома над Партийния дом от леви и десни", без да се посочва кои са били конкретните съветници на лидера на ГЕРБ. "Те са предложили експерти с условието Борисов да не е премиер", се казва в информацията на Нова.

Последната опция, според източниците на телевизията, била правителството да подаде оставка, а ГЕРБ да откаже изпълнението на проучвателния мандат, за да "бъде връчен на Корнелия Нинова и тя да покаже с кого ще управлява". Не е ясно какво точно е обсъждано в този вариант, след като Нинова вече даде да се разбере, че БСП няма намерения да прави кабинет в този мандат на Народното събрание и иска бързи предсрочни избори.

Новината за обсъжданите варианти за оттегляне на Бойко Борисов от изпълнителната власт дойде малко след като той анонсира, че готви среща с коалиционните си партньори от "Обединени патриоти" и че предлага "консолидация" с опозиционните сили с цел довършване на парламентарния мандат.

Борисов посочи, че ще представи плановете си след провеждането на Европейския съвет в петък и събота. Дебатите и гласуването по вота на недоверие трябва да се проведат в следващата сряда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти